Честване на Деня на независимостта в българското посолство в Москва

0

В чест на Деня на независимостта на България в българското посолство в Москва на 2 октомври се състоя концерт на световно известния Държавен духов оркестър на Русия.

В словото си посланикът на България Бойко Коцев подчерта независимия дух на българите и значението в историята на страната на Деня на независимостта, обявена на 22 септември 1908г.

[pullquote]“Уважаеми гости, приятели, уверен съм, че сте тук, за да споделите нашата радост и гордост, нашата убеденост, че на света е нужен мир и благоденствие за всички народи. Българският народ винаги ще се стреми към това”, заяви посланик Коцев.[/pullquote] Под диригентството на заслужилия артист на Русия Виктор Луценко духовият оркестър изпълни класически и популярни мелодии, сред които и българската рапсодия “Вардар” на Панчо Владигеров. Със специални солови изпълнения се представиха оперната певица Варвара Комаровская и българският цигулар Павел Минев.

След бурните финални аплодисменти посланик Коцев сърдечно благодари на оркестъра. Той връчи на художествения му ръководител проф. Виктор Чугреев грамота и почетния медал “Самарско знаме”.

Концертът събра в Гербовата зала на посолството близо 200 приятели на България и българи, живеещи в Москва.

Цветана Кръстева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here