Фотоизложба на български манастири край катедралния храм на Русия

0

Посланикът на България в Русия г-н Бойко Коцев откри уникална фото-изложба на български манастири, която в продължение на един месец до края на септември ще гостува на Москва.

Посланик Коцев, протоирей Михаил Рязанцев от храма “Христос Спасител”, авторът Светлозар Стоянов на откриването на изложбата.
Посланик Коцев, протоирей Михаил Рязанцев от храма “Христос Спасител”, авторът Светлозар Стоянов на откриването на изложбата.

Експозицията, организирана от българското посолство и фондацията на храма “Христос Спасител”, е разположена на едно от най-знаковите места в Москва – в градината на катедралния храм “Христос Спасител”. Наречена “Българските манастири – огнище на национална духовност”, тя представя 60 творби на българския фотограф Светлозар Стоянов.

В словото си посланик Бойко Коцев подчерта значението на българските манастири за съхраняването на православието, на българската култура и книжовност. “В тези свети обители е била създадена голяма част от българската литература, а в годините на османското робство манастирите не само са съхранили българския дух, култура и религия, но са станали и център на революционна борба”, заяви посланик Коцев. Той припомни и за многовековните връзки между българската и руската православни църкви като подчерта, че изложбата е още едно потвърждение за дружбата между България и Русия.

Авторът Светлозар Стоянов е възпитаник на Богословския факултет към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Със собствени средства той е обиколил България, за да заснеме православните светини.

Жителите и гостите на Москва могат да видят фотоизложбата в продължение на две седмици край храма “Христос Спасител”. След 15 септември тя ще бъде пренесена на територията на Централния музей за древноруска култура и изкуства “Андрей Рубльов”. Изложбата, която предизвиква голям интерес, вече гостува и на подворието на Българската православна църква в Москва.

Цветана Кръстева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here