Видинската писателка Анелия Гешева в маратон за четене на брега на Дунав

0

анелияЛитературен маратон бе организиран от приятели на видинската писателка Анелия Гешева. Събитието започна след края на работния ден в понеделник и продължи, докато не бяха прочетени всички любими страници от нейните книги. Домакин на събитието стана Антоанета Савова, чието кафене на брега на Дунав открай време е място за срещи на творците от града. „Анелия така или иначе първо тук показва новите неща, които пише, затова решихме да се съберем всички и да четем кой каквото му е харесало – казва домакинята. – Още повече, че във Видин писателска общност няма, а почитателите на съвременната българска литература са много.

Анелия Гешева е автор на седем книги с поезия и проза и е носител на няколко национални награди и отличия. Те са за дамска проза на морално-етични теми на Граждански форум “Блага Димитрова”

  • за книгата “Моноспектакъл за провинциална госпожица”;
  • “Мелнишки вечери на поезията” – 2001г, за стихотворението “Защо си отрязах косата”;
  • “Любовта, без която не можем” – Варна, 2003г – за стихотворението “На дъното на четвъртата чаша”;
  • “Златен ланец” на в. “Труд”, 2012г – за разказа “Прайм тайм”
  • “Златен Пегас”, 2012г – за цикъл стихове .

Работила е като журналист, в момента е медиен експерт в СЕМ.

Литературните среди бяха провокирани от разказите на авторката “Още едно копче надолу”, а четящата публика намери книгата за твърде предизвикателна по отношение на личния свят на героите.

Показателни са думите на редактора на книгата Бойко Ламбовски:

корица“Още едно копче надолу” е брилянтно заглавие за книга като тази, написана от Анелия Гешева. Човек чете тези разкази на един дъх, човеците в тях са изумително живи и като цяло търсят докъде се простират границите на любовта, дали откриваш свободата, докато ги разширяваш, или напротив – трябва да си вече свободен, за да установиш къде започват те.
Това става дума след дума, възторг след възторг, болка след болка, копче след копче…
Цялата работа е, че копчетата нямат край, но трябва да стигнете до края, за го разберете.

Анелия Гешева не се притеснява да бъде напълно откровена и да разкрие до болка същността на нещата от живота. Самата тя е открит човек, чужда е на двуличието и открито изразява позиции по обществено-политически проблеми. Твърдо е решена да следва пътя си на творец и на загрижен човек за културата на България.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here