Среща – разговор с посланика на Палестина у нас

0

С почетен плакет наградиха Снежана Тодорова

Н.Пр. д-р Ахмад Ал Мадбух, извънреден и пълномощен посланик на Палестина у нас се срещна с български журналисти в СБЖ за пресконференция по негово желание.

Темата на срещата бе „Ескалация на напрежението в района на Близкия Изток и развитието на израелско-палестинския конфликт”. Малко преди срещата стана ясно, че заради убийството на палестински журналист, Международната федерация на журналистите е взела решение с 14 гласа „за” от общо 17 възможни, да прекрати членството в организацията на Съюза на израелските журналисти. На въпрос как ще коментира този факт,   д-р Ахмад Ал Мадбух заяви следното: „ За нас това е потвърждение за справедливостта на каузата ни, както и за това, че Израел започва да се озовава все по-ясно в международна изолация. Преследването на палестински журналисти и палестински медийни институции стана нещо като обичай за Израел”. Той добави, че действията на Израел са насочени не само срещу палестинските, но и срещу журналисти от цял свят, които пристигат, за да отразяват конфликта, като им се отказва повторен достъп до териториите. „Нашата надежда е да се обърнем не само към МФЖ, която вече зае своята позиция, но и към националните журналистически организации да ограничат контактите си със Съюза на израелските журналисти, заради действията, които тяхната държава предприема по отношение на журналисти и медии. Знаци за бойкот на Израел показват вече някои спортни и академични среди”, подчерта дипломатът.

Д-р Ахмед Ал Мадбух бе категоричен, че дори Израел да отхвърли предложението за продължаването на мирния диалог, палестинската страна няма да обяви война, а борбата за независимост ще продължи с дипломатически ходове и народна съпротива. Според него, въпреки провалът на предишните деветмесечни преговори, палестинската страна е готова да ги възобнови с мандат от още толкова, при условие, че в първите три месеца бъдат определени границите на двете държави.

В края на срещата дипломатът връчи почетен плакет на г-жа Снежана Тодорова, и.д. председател на УС на СБЖ, с благодарност за приноса в развитието на отношенията между Държавата Палестина и Република България.

Черно и Бяло
снимки Мари Къналян

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here