Сдружение „Слатина” чества „Еньовден” по проект „Пътуващи традиции на открито” към Столична програма „Култура”

0

Сдружение „Слатина” организира празнично честване и пресъздаване на „Еньовден” по проект „Пътуващи традиции на открито” част от Столична програма „Култура”. Партньори и участници бяха творчески състави от НЧ „Св.Св.Кирил и Методий -1927” от с. Долни Богров.

Представители на културни институции, младежи и деца, колеги от национални медии и съграждани бяха сред гостите на събитието. За да уважат традицията дойдоха председателят на НЧ „Димчо Дебелянов-1960” доц. д-р Иван Митев, главният редактор и издател на сп. „Черно и бяло” Станислава Пекова, от Съюза на българските журналисти.

Въпреки дъждовното време, съставите от с.Долни Богров, техните художествени ръководители Георги и Божидара Стоянови, секретаря на местното НЧ „Св. Св. Кирил и Методий-1927” Румяна Кръстанова, както и кмета на селото Цвети Кочкова, показаха истински професионализъм и съдействаха за осъществяване на събитието.

Още с откриването на празника „Еньовден” бе дадена думата на председателя на сдружение „Слатина” Елица Иванова, която представи екипа на проекта – Димитър Главинов и Добромир Стоянов и приветства присъстващите. В обръщението бе подчертано, че идеята на събитието е да се популяризира изкуството, културата и публичните дейности. „Празници като днешния дават възможност за възпитание в духа на националните традиции децата, младежите и гражданите, осъществява се един социален и културен диалог”, каза Иванова. И допълни,че трите празника от проекта „Пътуващи традиции на открито” обхващат „Азбуката, децата и цветята на България”, „Еньовден” и честване на „Панагия” през август т.г.

Красивите и накичени девойки, под ръководството на опитните и мъдри творци от състава, бяха пременени в типични за „Еньовден” носии, с венчета на главите, усмихнати и ухаещи на билки и треви.

Публиката в захлас чу празничното слово за „Еньовден”, известен още като летния Ивановден. Според преданията, празникът е тракийско наследство и е денят на лятното слънцестоене. Слънцето се намира на най-високата точка от земята и грее най-продължително. Щастлив и здрав бил този, който види изгрева, а набраните билки и треви в този ден – най-лековити. На „Еньовден” се правят обреди с предпазваща насоченост, съпроводени от кратки песни със заклинателен характер, правят се и гадания. Според легендата младите Еньо и Стана се залюбили, но както често се случва им попречили да се оженят. Момата не издържала да живее без любимия и се хвърлила в р. Тунджа. След многогодишни мъки по Стана и Еньо издъхнал с болка в сърцето си. От тогава е останал обичаят на Еньовден да се прави Еньова буля, представляваща сламена кукла, пеят се песни за любов и берекет. Надпяват се пръстени на момите, за да видят какъв момък ще им се падне.

Нашите прекрасни изпълнители по проекта „Пътуващи традиции на открито” се превъплатиха в обичая и представиха един невероятно нежен танц изразяващ събиране на билки-невен, еньовче,здравец, джоджен,бял равнец, синчец. Красивите девойки се закичиха с цветя и венци. Имитираха магии за любов, плиснаха се с вода от меденото менче. Голямата изненада дойде когато момичетата прихванаха един огромен еньовски венец, през който се провряха всички присъстващи за здраве и лекуване.

Според традицията на „Еньовден” обличат мома като булка с дълга бяла риза и я забулват с червено було. На главата ѝ слагат сребърна пара и венец от еньовче. Еньовата буля се вдига на ръце и се обикаля селото, нивите, градините, кладенците и чешмите. Гостите ни от с. Добни Богров спазиха обичая с невероятно сценично представление и истинско обаяние. Момичетата показаха ритуална обиколка и молеха Свети Еньо за здраве и плодородие. Разбира се и публиката участва в ритуала, като всички получиха китка от пресни билки за здраве.

С невероятна жизнерадост се подеха и нашенски хора, на които никой не устоя.

За своето усърдие, желание и съпричастност към родните традиции творческите състави от с. Долни Богров получиха тематични книжки и грамота от сдружение „Слатина”.

Празникът бе запечатан в няколко кадъра, които носят послание за любов, мъдрост, творчество и един по-щастлив свят!

Сърцатата публика бе въодушевена от факта,че инициативите на сдружение „Слатина” ще продължат и през август. Тогава пред градинката „Кристал” ще станем свидетели на честването на „Панагия” – извисяването на хляба, с любезното участие на НЧ „Пробуда-1928”, с. Жабокрът, гр. Кюстендил.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here