В балетната зала на Софийска опера, част 2

0

Сполетялото ни нещастие във Варна и изводите за безпомощност ни карат да се чувстваме ужасно. Да се пише за нещо по-различно в такъв момент е наистина трудно, но животът продължава. В София са планирани спектакли, които се подготвят отдавна и на 20.06 зрителите се срещнаха с творби на световни хореографи, получили оценка с възхищение от няколко поколения. TOM GOLD DANCE – така се изписва името от програмата на Американски балет за България в калоборация с “Cultural Bridges” и специалното участие на солисти на New York City Ballet и Софийската опера и балет, а всеки от спектаклите съдържа пет балета: „Apollo”, „Gershwin Preludes“, „Concertino”, „Junk Duet” и„La Plage”

Освен днес, спектаклите са на сцена утре /21.06/и в неделя /22.06/

„Apollo“ е по музика на Игор Стравински и хореография на Джордж Баланчин, пресъздава мита за Аполон и трите музи, и е вълнуващо сътрудничество между Tom Gold Dance и примите от Софийска опера и балет.

„Gershwin Preludes“ е по музика на Джордж Гершуин и хореография на Том Голд и ще пренесе публиката в златното време на джаза с изразните средства на класическия балет. За вълшебството, което американските и българските артисти заедно ще създадат на сцената, ще допринесат и двама български музиканти (на цигулка и пиано).
„Concertino”е по музика на Игор Стравински и хореография на Джером Робинс – представлява съвременен балет, ползващ неокласически изразни средства.

„Junk Duet”е по музика на Доналд Кнаак и хореография на Туайла Тарп – съвременен балет в специфичната за Тарп стилистика – смес от класически балет и свободни движения. Заглавието е вдъхновено от клавирното произведение „Junk Music” на Кнаак.

„La Plage”е по музика на Джон Зорн и хореография на Том Голд – произведение в стил неокласика, примесена с хореографския прочит на Голд на музиката.

 

Даниела Владимирова Христова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here