Куба – далечна и близка

0

На 17 юни 2014г в Посолството на Република Куба бяха връчени наградите на отличените участници – ученици и техните учители-консултанти в VIII-то издание на Националния ученически конкурс “Куба – далечна и близка”, чието мото тази година бе: “55 години героична и независима Куба”.

Организатори на конкурса са: Асоциацията за приятелство “България – Куба”, Синдикатът на българските учители, Националният дворец на децата, Съюзът на българските писатели, Съюзът на българските журналисти, ЦС на БАСсъс съдействието на Министерството на образованието и науката и Посолството на Република Куба в Република България.

Повече от 300 участници – деца и младежи от I до ХII клас от цялата страна представиха свои реферати, мултимедийни презентации, есета, стихове – на български и испански език рисунки, предмети на приложното изкуство.

Научният ръководител на конкурса г-жа Тамара Такова испанист, университетски преподавател подчерта, че творбите, посветени на историята и героите на Куба и постиженията на страната са изпълнени с духа на радост и ентусиазъм и готовност за приятелство и солидарност с кубинския народ.

Журито съставено от именити български творци отличи най-добрите произведения в отделните жанрове. За дългогодишно отлично участие в Националния ученически конкурс „Куба – далечна и близка“ бяха отличени двама младежи с посещение в Република Куба по покана на ИКАП – Кубински национален институт за приятелство с народите. Носителите на първите награди ще участват в международната смяна на Санаторно-оздравителен комплекс „Камчия“.

Участниците в конкурса бяха поздравени от Н. Пр. Тересита Капоте Камачо – Извънреден и пълномощен посланик на Репубика Куба в Репубика България, а също и от г-жа Станка Шопова – Председател на Асоциацията за приятелство „България – Куба и Председател на Организационния комитет на конкурса и от г-жа Янка Такева – Председател на СБУ. Децата имаха възможност да общуват и с представители на другите съорганизатори – г-жа Снежана Тодорова и.д. председател и главен секретар на СБЖ, поетите Лъчезар Еленков, Атанас Звездинов, Йордан Милев, Матей Шопкин от СБП, Весела Груева и проф. Сачанска от ЦС на БАС.

Богата програма от латиноритми и български фолклор поднесоха КСТ „Стил“ с ръководител Анелия Серафимова при Националния дворец на децата и ученици от 144 СОУ „Народни будители“, гр. София с ръководител Константин Фиданчев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here