София ще бъде ежегодна столица на детския фестивал-конкурс „Нови пианисти”

0

Пианистката Рузана Ташчян, организатор на конкурса вярва, че от този фестивал ще се родят нови бъдещи световно-известни изпълнители

….Тя е хубава и представителна…. и от нея се излъчва… музика! „Allyouneedis……..music!”, казва Рузана Ташчян, като добавя с усмивка – „разбира се… и любов, защото музиката не може да се прави без любов….”

Рузана Ташчян

[col2]Родена в Ереван, завършила Ереванската консерватория и изкарала стажа си в Руската консерватория, Рузана живее от 6 години в България. В момента е корепетитор в Софийската опера и същевременно преподава пиано. Именно нейна е идеята за организирането на Първия национален фестивал-конкурс с международно участие под надслов „Нови пианисти”.[/col2]

Деца от България, Армения, Сърбия и Македония на възраст от 6 до 18 години в продължение на три дни в края на месец май зарадваха българската публика с артистичните си изпълнения на пиано.

Главният организатор – пианистката Рузана Ташчян разказа повече за организацията и идеята на конкурса, за трудностите и проблемите, за неговата перспектива и бъдеще.

ИБ: Как се роди идеята за фестивала-конкурс „Нови пианисти” и има ли подобни събития с участието на толкова малки деца и в други страни?

РТ: Подобен конкурс за млади изпълнители аз организирах преди 14 години за пръв път в Ереван. Той бе посрещнат с голям интерес и от публиката, и от самите участници и техните близки. След това конкурсът стана ежегоден и дори след моето преместване в България, до момента, той продължава да се провежда. Самата аз преподавам уроци по пиано, поддържам контакти и с някои колеги от чужбина. Затова реших да опитам да организирам конкурс-фестивал и в България. Изключително съм благодарна на Сдружение „Руски съотечественици”. То ме подкрепи и ми помогна много в организацията на събитието, което се проведе в Мраморната зала на Руския културно-информационен център.

ИБ: Колко бяха участниците, от кои страни и в какви възрастови групи, каква беше програмата?

РТ: Четиридесет и осем деца на възраст от 6 до 18 години се състезаваха в четири възрастови групи. Децата бяха от България, Македония, Сърбия и Армения. В първа група участваха малки пианисти на възраст между 6 и 8 години; втората група бе за деца от 9 до 11- годишна възраст; в третата се състезаваха изпълнители от 12 до 14 години, и в най-високата – четвъртата – между 15- и 18- годишна възраст. Най-много бяха участниците на възраст между 6 и 11 години. Конкурсът се проведе в продължение на три дни, като през първия ден се състояха репетициите, вторият ден беше посветен на самото състезание, и накрая – през третия ден – победителите зарадваха публиката с участието си в гала-концерт.

ИБ: Какви награди получиха победителите , как ги оцени журито и какви са намеренията Ви за бъдещето на това интересно събитие?

РТ: Журито беше съставено само от професионалисти и беше много строго в оценките си. Председател на журито беше известната българска пианистка проф. Милена Куртева, а в състава му бяха проф. Йовчо Крушев, проф. Ивелина Иванчева, Цветелина Панайотова и аз. Парични награди нямаше, лауреатите в различните възрастови групи получиха статуетки и подаръци. А в гала-концерта през последния ден свириха всички победители от всички възрастови групи. Имаше няколко първи награди за участниците от всички възрастови групи, като например във втора възрастова група първенец беше 11-годишният Владимир Ачимович от Сърбия, който показа почти невиждан талант с изпълнението си.. Българските деца – Виктор Костов – от Музикалното училище в София и Николай Маринов – от Пловдивското музикално училище, също спечелиха първи награди. От чуждестранните участници награди получиха децата-изпълнители от Сърбия и Армения.

Намерението ни е конкурсът да се превърне в ежегоден, да се разшири кръгът на участниците и да има и парични награди, макар и скромни, за победителите. „Нови пианисти” ще събира участници от повече страни, ще популяризираме инициативата по-широко и сме сигурни, че тя ще намери своето място, както в българските, така и в чуждестранните музикални среди. Такова е впечатлението, което получихме от първия фестивал-конкурс, от самите участници и техните преподаватели, от екзалтираната публика, която аплодираше от сърце и душа малките таланти.

В разговора се включва и известната българска пианистка проф. Милена Куртева, която бе председател на журито на конкурса „Нови пианисти”, и която е изработила специална компютърна програма „Музика за всяко дете”. Програмата съдържа 14 компютърни урока и игри. По този повод, както и във връзка с приключилия фестивал-конкурс, тя казва: „Доказано е научно, че колкото по-рано едно дете започне да се занимава с музика и особено – да свири на някакъв инструмент, толкова по-бързо се развиват неговите интелектуални способности, преди всичко обема на паметта, най-фините двигателни движения. В тази възраст възприятията на децата са най-силни, те са най-чувствителни. Много важна обаче е методиката на преподаване, която у нас все още не е много напреднала. Все още не се използва достатъчно интересът на децата към компютъра, който не може да бъде заменен с нищо в тяхното съзнание! Но компютърът дава много добри възможности да се изработи система, при която слуховото и интелектуалното развитие да вървят заедно, още от най-ранна възраст.”

Новата компютърна програма „Музика за всяко дете” дава изключителната възможност деца от най-ранна възраст да бъдат привлечени към музиката, чрез игри и забавни мелодии. „Програмата е съвсем нова форма и е много подходяща за малки деца, тя е и актуален помощник на преподаватели и музикални ръководители още от детската градина. С прилагането ѝ може да се пробуди интересът на децата към музиката от най-ранна възраст”, обясни още проф. Куртева.

Ивета Балевска

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here