Метаморфози, Огюст Роден, НХГ, 30.05-15.09.2014

0

Изложбата Метаморфози представя 80 скулптури на Огюст Роден и 20 негови рисунки от колекциите на парижкия музей Роден, които се излагат за пръв път в България. В този проект, иницииран преди 18 месеца от Катрин Шевийо, директорка на Музея Роден, са включени най-известните и високо ценени творби на „бащата на модерната скулптура”, както и някои сравнително редки произведения, които никога не са излагани пред широката публика.

Разделена на шест отделни секции, изложбата позволява да се обхване цялостното творчество на Роден. Посетителите ще видят фигури от „ Портите на ада”, „Фрагментация на фигурите”, „Асамблажи” и „Уголемявания” – ключови техники в подхода на художника. Представена е също ролята на цокъла като средство за възвеличаване на част от скулптурите, както и рисунки, които играят централна роля в творчески процес на Роден.

Изложбата е копродукция между българското Министерство на културата и Френския институт в България, с партньорството на Столична община, Министерство на транспорта, Групама, Софарма и Ситроен.

Куратори на изложбата са Софи Биас-Фабиани, уредник в музея Роден, и Борис Данаилов, съветник на българския министър на културата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here