НАД 50 СЪБИТИЯ В 19-ия САЛОН НА ИЗКУСТВАТА

0

Традиционният многожанров фестивал “САЛОН НА ИЗКУСТВАТА” започна в НДК на 11 май и ще продължи до края на юни. От Националния дворец на културата отново са подготвили интересна и разнообразна програма от над 50 събития, включващи опера, балет, камерни, джаз и симфонични концерти, кино, театър и изложби. Множество изпълнения, както на български, така и на чуждестранни артисти от над 15 държави ще радват жителите и гостите на София. Към 19-тото издание на Салона се включват и четиридесет и петите поредни “Софийски музикални седмици”.

Print

На 8-ми май на пресконференция с организатори, артисти и журналисти научихме за най-важните моменти от богатата програма. Изпълнителният директор на НДК г-жа Пени Раева, зам. кмета на Столична община Тодор Чобанов и представляващият Софийски музикални седмици Пламен Джуров запознаха присъстващите с мнозина от гостите. Сред тях бяха нашата великолепна балерина Красимира Колдамова, всенародният любимец Орлин Горанов и не по-малко обичаният Васил Петров.

Всяка пролет на 11 май в Деня на светите равноапостоли Кирил и Методий, Националният дворец на културата открива очаквания “Салон на изкуствата”. Тази година още в началото си – с един впечатляващ фолклорен спектакъл “Нощ на ансамблите” с участието на трите големи държавни състава- “Филип Кутев”, “Пирин” и “Тракия”.

  • Издание 2014-та дава заявка за наситен с авторитетни творчески изяви репертоар с магията на изпълнителското изкуство. Сред другите акценти в програмата са “Набуко”- 17 май, 19 ч., зала 1, на Държавната опера в Стара Загора, посветена на 100 години от рождението на Борис Христов;
  • Васил Петров- 29 май, зала 3, 19 ч., който ще пее произведения на Гершуин- Елингтън;
  • “Хофманови разкази” на Държавна опера- Русе: 19 юни, 19 ч.зала 1;
  • “Котаракът в чизми”- балет за деца, съвместно с район “Триадица”: 29 май, 3 и 4 юне, 19 ч. в кино “Люмиер”;
  • най-новият авторски спектакъл на Мариус Куркински “Сънят на смешния човек” -16 юни, зала 3, 19 ч.

За най-малките е подготвена специална програма, където чрез различни работилници и игри децата ще могат да се докоснат до видовете изкуство, да творят и да се забавляват- на 7 юни, 11 часа- парковото пространство пред зала 6.

Както споменах, тази година партньор на “Салона” е “Софийски музикални седмици”.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here