От музикалната дарба на Даниела Андонова

0

Изискана и задълбочена Даниела Андонова покорява  своята публика, публиката на многобройни концерти и записи в България, Гърция, Белгия, Франция, Корея, Куба, Италия, Русия, Полша, Чехия, Румъния и др. страни. Вдъхновява с деликатния си, филигранен и стилен фин твърд звук, с музикалната си дарба на  творческите си изяви още като държавен артист към ДО ”Музика” е носител на Първа награда на международния конкурс за пианисти “М. Калас”- Атина. Лауреат е на конкурсите “Сенигалия” (Италия) и “Св. Обретенов”.

 Държавната музикална академия “П. Владигеров” Даниела Андонова завършва в класа на известните проф. Джулия  и Константин Ганеви. Усъвършенства се  на семинари при изтъкнатите, със световна известност професори Ив. Лефебюр /Франция/, Фр. Раух /Чехия/, В. Мержанов /Русия/. Завършва специализация по пиано в Кралската консерватория в Антверпен, Белгия при проф. Фр. Геверс с  диплом на най-високото ниво: “La plus grande distinction” и с наградите на престижните фондации “Е. Буш”, ”Л. Тервоорен” и “Ал. де Вриез”. Заедно със соловите си рецитали е солист е на филхармонии в България, Румъния, Полша, Чехия, Куба, като от значение за съвместното изпълнение са и диригентите Е. Табаков, В. Стефанов, М. Начев, Ив. Маринов, М. Праделла, М. Дучесне и др. Участва в международни фестивали у нас и чужбина като “Софийски музикални седмици”, “Софийско музикално лято”, на 8 издания на фестивала за съвременна клавирна музика  “ppIANISSIMO” , “Европейски музикални дни” – Пловдив, Мехелем – Белгия, Мурнау – Германия, “Руска музика” Бургас и др.  Записва за издаването на  грамофонни плочи в България и Гърция, за БНТ, БНР, TV 7, TV Скат, Радиo Атина.

Даниела Андонова е канена за член на жури на национални и на международни конкурси за пианисти – “К. Филч” Сибиу,  „Пиано – Крайова”, Букурещ, София и др. Професор по пиано в Клавирната катедра на Инструментален Факултет на НМА ”П. Владигеров” в София, реализира майсторски класове в България, Румъния, Кипър. Нейни студенти са лауреати на наши и международни конкурси. За високи творчески постижения е носител на наградите “Золотая муза” 2008  и „Златна лира” – 2010 – от СМТДБ.

В края на месец март Даниела Андонова за пореден път беше член на жури  Международния конкурс за пианисти – професионалисти „Пиано – Крайова” в Румъния.

Конкурсът е с всички традиции на международен конкурс. – разказва Даниела Андонова – В сградата на Лицей дел Арте ”Марин Сореску”/ поет и композитор/, със зала за репетиции и с инструментална база, с много добър орган. Общежитията са  чисти и обновени, много хубави условия. Крайова е 350 000 град с филхармония, оперен театър. Тази година, на 8-я ежегоден конкурс беше високо ниво от таланти във възрастови групи от 7-годишини до 30-годишни от Румъния, България, Украйна, Молдова и Латвия.   Наградените български участници са трима! :възрастова група до 30г: Първа награда – Йоана Ламбрева – 1-ви курс в НМА.”П. Владигеров”,  Втора награда – Виктория Лазарова 4 курс в НМА “П. Владигеров” – и двете от класа на проф. Д. Андонова. Във възрастовата група до 17г. Първа награда получава Мила Михова – ученичка в НМУ “Л. Пипков” в София от класа на Емилия Канева.

Румънците се опитват да съхраняват традициите си – размишлява проф. Даниела Андонова. – Като бивша социалистическа държава преживява това, което и ние. Но е  запазила структурите – концертна дирекция и музикални дирекции, успешна  схема и система на организиране на музикалния живот. В София Агенция „Камерна музика”, наследник на ДО Музика вече не съществува, а ново не е създадено. Намалиха съставите на оркестрите и от симфонични оркестри са симфониети. Половината от бюджетите им са от Министерството на културата, а другата половина от общините. Когато общината няма пари съкращават оркестровите симфонични състави – Разград, наскоро се пооправиха нещата, но  Шумен и Видин!  Обичам да свиря с оркестър. Имам в репертоара си концерти за пиано. В Музикалната академията се смята, че с колкото повече концерти си  и с оркестри, толкова по-добър педагог си. Румъния поддържа един от най-големите фестивали в Европа „Джордже Енеску”, на който са канени  Марта Аргерих, Олег Кисин, Борис Березовски – тези големи имена и музиканти на нашето съвремие не са идвали в България.

През юли съм поканена за член на жури на конкурс в Сибиу, столица на Трансилвания., със стари музикални традиции на  Австроунгарската империя. Самото население е живяло в други културни традиции. Уважават се и се посещават концерти, поддържани и от Бавария.  Конкурсът е познат в България, ходят българи и печелят награди.  Международния конкурс за пианисти е на името на „Карл Филч”.

Обичам да свиря камерна музика. – споделя Даниела Андонова – Тази година ме поканиха Иван Кръстев, цигулка, специализирал и работил в Германия и Христо Иванов, виолончело, специализирал и работил в Маями, САЩ.  Сега свирят в оркестъра на Софийската опера.  През декември имахме концерт в Музикалния център, къщата на Борис Христов. Изпълнихме Триа в до мажор от Моцарт и от Менделсон – виртуозна, хубава музика. Така на концертния подиум се появява едно постоянно трио. Познаваме се отдавна и решихме да изнасяме концерти. По покана на Френския културен институт в новоткритата концертна зала,  бившата известна на публиката камерна зала „Славейков” изпълнихме Трио сол мажор от Дебюси, от Моцарт и Менделсон. Бяхме горди, че открихме концертния сезон в най-престижната камерна зала. Беше приятно и ни достави удоволствие обновената, светла, красива зала, в която имам стари емоции- свирила съм от 78-а година, когато бях студентка ІІ курс, към ДО „Музика”. Като лауреат на конкурса  „ Сенигалия”, получих право да изнеса концерт в тази зала.

На 12 март, преди рождения ден на Панчо Владигеров (13 март) преподаватели – едни от най-известните и обичани от публиката български пианисти посветиха концерт на 115 годишнината на гениалния композитор по идея на проф. Даниела Андонова.

На много чествания съм свирила  ІІІ концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров – с Шуменската филхармония  и на 90 годишнината и на 100 годишнината от рождението на Панчо Владигеров. В репертоара ми е и неговата Соната концертанте. На приемния изпит за студенти в Академията е застъпена негова музика и чужденци свирят негови творби – интересно им е. В чужбина – Пхенян, Куба, Гърция, Белгия, във Франция и Русия съм изпълнявала Импровизация и токата от Панчо Владигеров. Да се свири българска музика на концерти в чужбина, а и в България  беше изискване на Импресарска дирекция, която просъществува до 1994г. От значение е да се знаят творбите от български композитори. Но това е съдбата на една малка държава! След  30 години откакто Марта Деянова изпълняваше посветените й от Любомир Пипков „Пролетни приумици” ги изпълних през 2004г. В репертоара ми е и прекрасната Соната за пиано от Димитър Ненов. Гениални, талантливи композитори! Трябва повече да ги знаят и познават тези тонови български  майстори и от другите страни.  Нашето ново Клавирно трио “Белини” ще отпразнува 100г на фестивала „Б. Христов”, на 110 годишнина на Любомир Пипков. Годишнините са повод, че трябва да се знае повече. Разнообразие е българската музика. Има всички съвременни стилове. Близка ми е реалистичната музика на Красимир Тасков и Кирил Ламбов.

Боряна Статкова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here