Сирийското правителство с отчет за медиите за унижощаване на химическите оръжия

0

Посолството на Сирийската Арабска Република в София има честта да предостави на вашето внимание,  превод   от писмото на Генералния директор на Организацията за забрана на химическото оръжие,  във връзка с  постигнатия напредък  в унищожаването  на сирийското  химическо оръжие, в периода от 23.02.2014 – 22.03.2014г. Най-важните акценти  в него са  както следва:

  1. През това време се изнесоха значително количество (49,3%) химически компоненти от територията на Сирийска Арабска Република. Общият процент на изнасените и унищожени химически елементи (Изопропанол) е (53,6%).
  2. Определената дата 31.03.2014г за действителното унищожаване на химическите компоненти не може да бъде спазена  (извън територията на Сирия).
  3. Сирийските власти, активно сътрудничаха със Съвместната комисия, която се намира на територията на  Сирийска Арабска Република.
  4. На 11.03.2014г, Техническият отдел при „Организацията за забрана на химическото оръжие”,  делегира екип от експерти на организацията, за провеждане на проучвания и предоставяне на консултации на сирийското правителство за изготвяне на план за унищожаване на 12 съоръжения. Очаква се  плана да бъде  предаден от правителството на Сирия, за да бъде проучен на заседанието на Изпълнителния съвет, което трябва да се проведе на 28.03.2014г.
  5. Всички необходими средства за изнасяне на химическите компоненти, са в наличност при сирийското правителство и са осигурени от Съвместната комисия, чрез двустранна  дейност.
  6. Салдото на доверителния фонд достигна 47,5 млн. Евро.
  7. Сирия потвърди своят ангажимент за унищожаване на химическата програма в определения срок и е от голямо значение да се продължи активното изнасяне на компонентите, с цел  тяхното ликвидиране.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here