НЧ „Димчо Дебелянов-1960” даде шанс на кулинарията и събуди творческото начало

0

Художничката Анелия Александрова представи изложба „Кукери”

Столичното  Народно читалище „Димчо Дебелянов-1960”  и тази година инициира традиционната кулинарна надпревара и честването на международният ден  на жената.

„Здравословната храна  като начин за провокация на мисленето на хората” е  идеята на организаторите , предизвикана  от основната тема на ЕС за тази година „Качеството на живота-чиста природа, здравословна храна.”  Вече за шести  път  кулинарното състезание между поколенията, с участието на възпитаници на читалището и техните родители, съкварталци и преподаватели,  събужда  творческото начало  в приготовленията на гозбите, предизвиква естетически вкус и усет към красивото.

Организаторите от читалището дадоха шанс не само на добрите кулинари, но и на духовните и артистични личности, които повдигнаха настроението на гостите и публиката. Не веднъж в читалището са гостували хора на четката и перото, представители на културата, здравеопазването и медиите. И този път организаторите не изневериха на традицията. Гост на празничната програма бе младата художничка Анелия Александрова-магистър по „Стенопис” на НХА, д-р по „Изкуствознание и изобразителни изкуства”, която представи на публиката своите невероятни картини „Кукери”. По-късно тя разказа за символиката на произведенията си,за родните традиции и култура.

Секретарят на читалището Славея Стойчева откри радостното събитие и пожела успех на майсторите в кухнята. Поздравления бяха получени  от представители на културни институции,от Съюза на журналистите в лицето на и.д. председателя  Снежана Тодорова, от главният редактор на сп.”Черно и бяло” Станислава Пекова,от кмета на с. Долни Богров Цвети Кочкова, от ръководството на НЧ „П. К. Яворов”, от приятели и духовни сподвижници на НЧ „Д. Дебелянов-1960”.

И така състезанието стартира малко преди обяд на 14 март.  Масите бяха отрупани с  над 20 предложения   в разделите- предястия, тестени изделия и сладкиши, основни ястия-месни и вегетариански. Компетентното жури с председател Красимир Пеков – главен редактор на сп. „Животновъдство БГ” и двамата млади асистенти Джоел и Стоян беше твърде затруднено при определяне на тематичните награди. По регламент те пробват храната, поставят оценки, а след това се отделят за  определяне на най-добрите кулинарни предложения.

Малко преди това, присъстващите бяха поздравени от името на настоятелството, преподавателите и организаторите на „Димчо Дебелянов-1960” с празнично есе, посветено на Денят на жената 8-ми март.  Краткият исторически преглед показа,че  този ден се чества  в целия свят и жените са единни за постигане на социални,икономически, културни, духовни и политически победи. „Предотвратяване на насилието срещу жени” е основна тема на ЕП, се каза в есето. Изтъкнат бе неотразимият чар на дамите,които са носители на благородство, извисеност, духовна мощ и любов, която преобразява света.

Кулинарната изложба бе гарнирана с най-добрите специалитети от изпълненията на възпитаниците на НЧ „Д. Дебелянов-1960”. Ученичките на дългогодишния педагог по пиано  Светла Янъкова,  Ивана Джамджиева и Йоана Чакърова приповдигнаха духа с две вдъхновяващи пиеси на Дмитрий Кабалевски и Светослав Обретенов. Веднага след тях Елея и Симона от школата по художествено слово с ръководител Люба Любенова пресъздадоха   закачливо и хумористично кулинарията и готварството през погледа на съвременния  консуматор.

Емоционална вълна на любов и патриотизъм бликна от изпълненията на София Попчева, сестричките Станислава и Адриана Цветанови, възпитаници на студио „Музика” с вокален педагог Росица Йорданова.

Дългите аплодисменти не спряха и след сърцатото изпълнения на китара на  Мартин Божилов, който показа завидни умения, придобити от преподавателя си Теодоси Цингилев.

Викторината, посветена на кухнята, подправките, историята и културата в кулинарията, предизвика истинска надпревара в отговорите. Авторът на нетрадиционните въпроси е Наталия Калъпова, която има опит не само в тайнствата на добрата кухня,но и като дългогодишен преподавател по френски език.

За нашите читатели ще споменем,че компетентното жури присъди по три награди за отделните раздели в състезанието. Разбира се, тематични подаръци получиха деца и младежи, които показаха майсторство в приготвянето на кексове, сладкиши, торти, питки,курабии. Овации спечелиха „Кюфтенцата на Марийчето”, която освен млада надежда в балета, се оказа и дете с усет към естетичното готвене. Кекс „На мама”, кекс „На Дари”, кокосов сладкиш, питката”На Елея”, желирана торта,питка”Свекърва”, меденки „Росена”, баница от село  Баница, карамелена сладка баница, тиропита –гръцка баница, домашен ликьор, крем „Дипломат”, вкусни сърмички и още какви не вкусотии бяха отличени и пробвани от присъстващите. Награди бяха връчени  за „Млад кулинар”, „Най-красиво блюдо”, „Здравословно и вкусно”, европейски сюрприз. Журито не забрави и най-дългогодишните участници в надпреварата Параскева Праматарска, Милка Маркова, Лилия Ковачева, Христина Александрова, Цвета Божилова, Маргарита Джумалиева, Бойка Борисова, Ралица и Евгени Николови.

Програмата продължи с любими шлагерни песни в изпълнение на хор „Романтика”.

По време на празника дамите чуха за сетен път приятни неща за себе си изречени от  извора на книгата „Мъдростта на вековете”.

Една от младите участнички в кулинарната изложба Елица Миленова пожела на организаторите бъдещи успехи и много вдъхновение. И смело предложи следващата година  вкусните гозби да се покажат и извън България…

Защо пък да не се случи, замислят се от читалището?

А до тогава се очертава подготовка за редица важни и значими събития. Първото от което е  честването на  най-светлият празник на Славянската писменост и култура 24 май.

И този ден отмина, отнасящ  със себе си прекрасния спомен за кулинарната изложба, за типичната българска софра, за добрите думи и пожелания, които си казаха хората.

Миглена Иванова – организатор събития

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here