“Копелия” е отново на сцената на Софийската опера

0

ХХ век започва с войни и революции не само в социален план. Човешката мисъл изрича на глас своите щтения за бъдещето на литературата, живописта, архитектурата. В това число киното, музиката, модата. Нещо повече,трайните следи от тяхното развитие бележат етапи от сложни промени, без които сега историята ни щеше да е бедна. На 22-ри февруари през 1928 година се поставят основите на балетния летопис в България.

Началото е класическо, може да се каже дори приказно, защото на сцената е “Копелия”. Един прочит на Артур Сен-Леон,по музика на Лео Делиб.Спектакълът е дело на Анастас Петров,считан за основател на българския балет,а на сцената са първите български балетни артисти,чиито имена ще се помнят винаги – Анна Варабьова, Надя Винарова, Георги Донев, Георги Попангелов. По това време в Европа се говори вече за модернизъм,за декадентство за сюреализъм,а в България класическият балет сам по себе си внася авангардно настроение, показвайки недвусмислено на инакмислещите,че свободата е състояние на духa. Точно 86 години по-късно балетът на Делиб оживява отново на софииска сцена, и този  път хореограф-постановчик е Бисер Деанов. Защо ли Деанов се връща толкова назад във времето,или може би погледът към началото е мярка за сравнение? Достатъчно е да се отбележи,че за своя автор, балетът стои като истинско бижу в афиша на театъра.В него разпознаваме таланта на днешните балетни звезди – Александър Александров, Росен Канев,Веса Тонова, Ясен Вълчаново, Никола Хаджитанев, Марта Перкова. Сред тях откриваме и Боряня Петкова. За нея тази роля е дебютна, а появята ѝ на балетната сцена е буквално смайваща! Преди години, в едно предаване, наричано “Радиобалет”, излъчвано по радио FM+, г-н Деанов заяви,че само Господ е творец, а ние се причисляваме към сътворците. Сега, с присъщата си скромност той показа,че за времето бижута като “Копелия” натрупват само достатъчно патина, за да заблестят с още по-ярка светлина.

Почитателите на балета се радваха на спектакъла от 27-ми и 28-ми февруари, но “Копелия” или както още се нарича приказката “Момичето с емайловите очи” ще остане в репертоара на театъра, така както присъства на всички големи сцени.

Даниела Владимирова Христова

снимки: Костадин Чернев

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here