СФФ 18, част 3

0

С ексклузивна прожекция на „Съдилището” на Стефан Командарев се откри 18-ия София Филм Фест

След представянето си на фестивала, най-новият филм на Командарев ще се завърти в кината през октомври

Празничен 6- ти март в зала 1 на НДК. Официално бе открито 18-то издание на любимия Международен София Филм Фест. Над 4 хиляди души станаха съпричастни на пълнолетието на фестивала. Дългогодишният директор Стефан Китанов- Кита поздрави гостите, участниците, публиката и припомни, че Фестът пътува и в Пловдив, Бургас, Варна, а след това- в цялата страна. Режисьорът, проф. Георги Дюлгеров, получи Наградата на София за цялостно творчество и каза, че “киното е свято място”. Стефан Командарев представи най-новия си филм, а Стефан Вълдобрев- най-новата си песен.  Фестивалът тържествено започна,  за да продължи до 30 март… Пожелах на Стефан Командарев и актьора Асен Благечки “на добър час” и гледах с вълнение техния филм.

Тази пролет българската публика  получи изключителната възможност да види дългоочакваната нова творба на режисьора Стефан Командарев – „Съдилището”. Филмът ще се превърне в заглавието на годината, затвърждавайки умението на българския режисьор да пресъздава на големия екран съкровените разкази за обикновени хора и техните необикновени съдби. „Съдилището” беше представен ексклузивно в рамките на „София Филм Фест”, а през месец октомври ще може да бъде гледан в киносалоните из цялата страна.

След извънредния успех на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, който получи награди и отличия от най-големите международните фестивали и е единственият български филм, изкачил се до шортлистата на деветте кандидатури за чужоезичен “Оскар”, Командарев се отправя към следващо кинопредизвикателство. Най-новият му филм разказва историята на баща и син, които се връщат към забравеното минало, за да срещнат дълго пазени тайни и да преоткрият пътя към себе си. Митьо Петров и неговият син Васко живеят в беден район в близост до българо- турско- гръцката граница. Митьо е загубил всичко, което някога е имало значение за него- съпругата си, работата и доверието на сина си. За да спаси поне връзката с детето си , Митьо трябва да намери опрощение и да плати за греха си, извършен преди 25 години… Тогава той служи на границата и под командата на безмилостния капитан застрелва двама нарушители- младо момиче и момче, дръзнали да преминат оттатък. И това се случва на “Съдилището”, откъдето политат в дълбоката пропаст жертвите! Главните роли са поверени на Асен Блатечки, Мики Майнолович (който участваше и в предишният филм на режисьора), Ованес Торосян, Параскева Джукелова и други обичани звезди на българските кино и театър, както и със специалното участие на Христо Мутафчиев. „Съдилището” предлага история, в която много от зрителите ще открият нещо познато и преживяно – чувство за семеен дълг, обич, страх, съпътстващите живота предизвикателства, и всичко се случва на фона на едни от най-живописните места в Родопите.

Заснет с помощта на алпинисти и каскадьори, „Съдилището” ще привлече вниманието на публиката и като изключително зрелищна продукция. Високият професионализъм на екипа и на актьорския състав направиха възможно реализирането на сцени, които спират дъха с рискови моменти и запомнящи се картини.

Лентата е копродукция между България, Германия, Хърватска и Македония и е развит в програмите за сценарно писане ScripTeast, Средиземноморски Филмов Институт (www.mfi.gr), както и най-престижната европейска програма за обучение по кинопродуцентство EAVE, и пазарът за копродукции София Мийтингс, в рамките на международния филмов фестивал София Филм Фест.

Филмът е подкрепен от Програма MEDIA на Европейския Съюз, Югоизточната европейска филмова мрежа, ИА „Национален филмов център” – България, Българската национална телевизия, Филмовия фонд към Съвета на Европа ЕВРОИМАЖ, Германските фондове за финансиране на филми MDM, Medienboard Berlin Brandenbourg и DFFF, Македонския филмов център и Хърватския аудиовизуален център.

Преди да стигне до финалната версия на сценария, Стефан Командарев прави 11 варианти. Консултанти са Милена Йелинек, която има зад гърба си 25-годишна кариера във факултета за сценаристи на университета Колумбия в Ню Йорк. Другият консултант на сценария на „Съдилището” е Том Абрамс (с „Оскар” за сценарий на късометражен филм). В сценарния екип, освен Стефан  Командарев, са Марин Дамянов и Емил Спахийски. Оператор е Красимир Андонов, а автор на музиката ­е Стефан Вълдобрев.

Стефан Командарев е роден в София през 1966 година, завършва Медицинска академия в София през 1993, а през 1999 година — кино и ТВ режисура в Нов български университет. В неговата филмография са късометражните „Балонът” (1997) и „Случайни чаши” (1998), документалните „Пътят на хармонията” (2001), „Хляб над оградата” (2002), „Азбука на надеждата” (2003), „Градът на жените баданте” (2009), „Русенска кървава сватба” (2009) и пълнометражните „Пансион за кучета” (2000), „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” (2008) и „Съдилището” (2014).

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here