Pimp my life, Владислав Георгиев, галерия Васка Емануилова, 11.03. – 11.04.2014

0

Освен първоначалното си значение думата “pimp” означава и „да подобряваш”. Тя става популярна чрез хип хоп музиката и известното шоу на MTV от 90-те “Pimp My Ride”, в което различни стари коли се трансформират, така че да изглеждат по-престижни и наистина „cool”. Владислав Георгиев предлага начин тази поп културна практика да се осмисли и коментира от гледна точка на изкуството. Художникът подобрява различни предмети от своето всекидневие – дъска за гладене, колело, раница и др., като ги прави трудно използваеми. Така той задава въпросите дали можем реално да живеем с красивите предмети, каква е ролята на дизайна в живота ни, какво наистина ни прави щастливи

Изложбата показва как лайф стайлът и персонализирането на продуктите са се превърнали в част от естествения градски начин на живеене. Владислав Георгиев предлага своеобразно пътуване назад във времето. То е свързано едновременно с живота в гетото, хип хоп музиката, поп арта и идеята, че капиталистическият пазар е превърнал индивидуалността в норма. Едновременно с това, авторът коментира настоящето, в което хипстерската култура, молекулярната кухня, 3D принтерите и DIY практиките чертаят пътя към бъдещето.

Владислав Георгиев (р. 1979) е сред новите имена на софийската сцена, въпреки че от 2009 г. живее и работи в София. Той е завършил „Индустриален дизайн” в Мюнхен, като участията му в изложби в България включват самостоятелни инициативи в „алтернативни” места като (вече закрития) Клуб Влайкова и Галерия Пистолет. Последната самостоятелна изложба на художника e „Прагматична терапия” (2013), показана в близост до Женския пазар като събитие в личната мобилна галерия на художника и в сътрудничество с Галерия Пистолет.

Изложбата се организира в рамките на Програмата за съвременна скулптура.

Платформата за млади автори и съвременно изкуство „Място за срещи” и програма „Скулптура“ на галерия „Васка Емануилова” са подкрепени от Societe Generale Експресбанк УСПЯВАМЕ ЗАЕДНО.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here