Детски концерт на Националния празник – 3-и март

0

Родолюбие, държавност, глобализация…

На 3-и март в голямата зала “Света София” на Народното събрание се проведе тържествен концерт с участието на деца от различни възрасти. Концертът бе под патронажа на вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Организатори на концерта бяха Национална кампания „Една детска сълза – една молитва”, Военнородолюбивите съюзи и патриотичните организации в Република България. Участниците, които впечатлиха гостите с даровитост и творчество са:

 • Александрина Кошничанова от ДМУ «Л.Пипков»
 • Вокална група при 35 СОУ „Д.Войников”
 • ДУО „Рукатка” гр. София
 • Самуил Травлев – /пиано/ – гр. София
 • Вокална група „Дъга” – гр. Ракитово
 • Вокална група „Шоколадче” гр. Лом
 • Теодора Иванова от VІ кл. със съчнение, есе посветено на  3-ти март, ученици от 143-то ОУ „Г.Бенковски”, гр. София
 • Вокална група на руски песни „4 клас” – гр. София
 • Детско – юнушески ансамбъл „Граовче” при ОДК Перник
 • Камерен учителски хор „Хармония” – диригент М. Маркушева
 • Розалина Касабова  /сопран/
 • Рок – група „Флирт”с 4 годишната Патриция Любомирова и като солистка
 • Поп – формация „Очите на България”

Сценограф на спектакъла беше Павлин Петров, а сценария и музикалното оформление и режисура – на Иво Николчев. Организаторът на концерта, Румяна Митева, изнесе слово към всички присъстващи:

[quote]Уважаеми гости,

Много съм развълнувана, както и вие, след прекрасните изпълнения, които чухме и видяхме, а също и от творбите на младите художници.

От Дунава до Родопите, от Тракия до Граово,  звучат песните  на децата на България. Талантливи, умни, хубави, носещи в себе си искрата на българщината!

Където и да е отишъл българина по света,  гради училище, читалище, църковна общност, клубове, вече и медии. Защото в него е тази уникална частица в гена, която го прави българин! За мен да си българин не е само определение за  етнос , но и за Вяра и Любов!

Паметта на кръвта ни! Паметта на моята кръв! Помня! И си спомням! Величие и падение на владетели, разруха на държавата и издигане и укрепване…Но НИКОГА Духът на народа ни не е побеждаван и сломен! Виждали ли сте сълзи в очите на птица? Сълзи в очите на Орел? Такъв е духът ни! Горд! Българската държава има единствената в света армия, която не e позволила  да пленят нейно знаме! Чест и слава!

А сега, прибрали бойните знамена, военнородолюбивите съюзи и присъединилите се към тях патриотични организации, подеха битка в мирно време – да се опазят децата ни и да се съхрани нацията. Като жена и майка, като българка, се покланям и благодаря!

Време е да се покаже истината за България! Нейната Истинска древна история, нейните творци, учени и децата на България!

Време е  символите на човешките ценности на българина да се извадят, покажат и заговорят ! Да бъде!

Пътят ни е един – чрез Просвещение, към Просветление, Обединение, Любов и Единение на българския народ! В името на нашите деца, на нашето бъдеще!

България! Колкото човешка длан на земната карта. Човешка длан… Топлота…. Топлина…. Но дланта може да се свие в юмрук,  за да запази семето, дадено и от Бога, за да се сее, размножава и ОЦЕЛЯВА ! А когато се разтвори – Светлината да го озари и даде плод! Плод, който да бъде споделен с всички, които са с чисти души и помисли, братя и сестри по пътя на Любовта и Единението ! За да зазвучи Орфеевата песен за хармонията!

Отворих душата си за всички вас и ви благодаря, че се събрахме днес и тук, на този паметен ден!

Желая ви Светлина  по Пътя, с Истината и  в Живота! Любовта да озари душите ви! Мир и разбирателство в домовете ви!

За да растат децата ни здрави, жизнерадостни и творящи! Те са нашата Любов, Надежда и Вяра! Нашето продължение!

България е била ! България е! България ще бъде!

Во веки веков!  И амин![/quote]

Боряна Статкова

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here