Три в едно: Първи, Трети и Осми март

0

Дружество „Найден Геров” награди журналисти, писали честно и обективно за Русия

Сдружение „Спектър 21 век” представи Баба Марта на дипломати

Галерия „Европа” откри изложба на зографа Стоян Христов

На 6 март галерия „Европа” се изпълни с пролетното настроение на три празника. Три инициативи им придадоха смисъл: на сдружение „Спектър 21 век” – „Покажи традицията! Подари празник!”, което традиционно представя пред дипломатическите мисии у нас частици от културното наследство на българите – този път трацицията Баба Марта; на Дружество „Найден Геров” на училите и специализирали в Русия и страните от ОНД, което, пак традиционно, връчва по повод 3 март награди на журналисти, писали честно и обективно през изтеклата година; и на галерия „Европа”, която в навечерието на Деня на жената представи иконите на зографа Стоян Христов. Съорганизатор на събитието бе и Клуб “Журналисти – приятели на Русия” към СБЖ. Домакините на тази вечер се радваха на многобройни гости, сред които бяха: Н. пр. г-жа Латифа Ахарбаш, посланик на Кралство Мароко у нас, г-н Виктор Баженов, ръководител на Представителството на Россътрудничество в София и директор на РКИЦ, г-н Кирил Рънза, съветник по културните въпроси към посолството на Руската федерация, г-жа Евгения Суслова, пресаташе към посолството на Руската федерация, много дипломати, журналисти и приятели.

Баба Марта – културно съкровище

За пореден път сдружение „Спектър 21 век” показа на своите чуждестранни приятели красива българска традиция, за пореден път им подари празник. След Лазаруването, Коледуването и песните от Шоплъка, този път акцентът бе  Баба Марта – истинска перла в европейската и световна културна съкровищница. Екатерина Павлова, журналист и съпредседател на сдружението разказа на присъстващите за тази уникална традиция: „На Първи март по стар обичай всички българи си подаряват мартеници – усукани бели и червени конци. За тях се разказват легенди -едни са свързани с прабългарите на хан Аспарух, други са още по-стари. Но така или иначе, традицията е жива и днес. Хората връзват мартеници на ръцете си или ги окачат на дрехите си за здраве, благополучие и късмет. С тях те окичват вратите на къщите си, дърветата в градините си и дори животните в стопанството си.

По традиция мартениците се правят от най-възрастната жена в семейството. С много любов тя пресуква памучни, копринени или вълнени конци. Първата мартеница връзва на ръката на най-малкото момиченце в къщата. После окичва и останалите в семейството. Днес изработката на мартениците се е превърнала в изкуство. Жените влагат много талант и въображение в тях като вплитат в конците парички, синци, мъниста и други украси. Според народното поверие мартеницата привлича късмета и предпазва от зли сили. Всеки я носи, докато види първия щъркел. И в момента ги носим… И не ни остава друго освен да чакаме първите щъркели, за да ги вържем на плодно дърво с надежда и едно желание, което да направи света по-добър.”

Малко по-късно гостите имаха възможността да се насладят на ръчно изработени мартеници на импровизиран базар в галерията. Както и на книгите на издателство „Български бестселър” за златните ни съкровища, за иконите в манастирите ни, за празниците на българите. А те през пролетта са особено много. След Баба Марта идват Сирни Заговезни /когато се иска прошка/, Тодоровден /когато се организират кушии – конни надбягвания/, Благовец /когато се почиства къщата от зли сили/, Лазаровден /когато девойки лазаруват за здраве и берекет/, Цветница /когато от църквата се вземат осветени върбови клонки за здраве/, Гергьовден, Великден… Но безспорно най-големият, най-светлият празник за всички българи е 3 март – ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Националният ни празник. На този ден през 1878г в близкото до Цариград селище Сан Стефано е подписан мирен договор, който слага край на Руско-турската война от 1877-1878г и възстановява българската държава.

Честно и обективно за Русия

От години около 3 март Дружество „Найден Геров” дава своите награди – грамоти на журналисти, писали честно и обективно за Русия и за страните от ОНД. Снежана Тодорова, председател на дружеството, с огромно удоволствие представи отличените за 2013 г. колеги. Тя покани първа да получи грамотата си единствената дама сред номинираните – Къдринка Къдринова, зам.-главен редактор на сп. “Тема”, защото: „Нашата колежка съчетава професионализъм, остро журналистическо перо, смелост и принципност в защитата на достойна гражданска позиция”. Къдринка Къдринова пък отговори, че в сегашната сложна геополитическа обстановка обективността в журналистиката е много важна и пожела на всичките си колеги да я пазят.

Грамота получи и Любомир Михайлов, опитен журналист-международник във в. “Стандарт”, който „спечелва уважението на своите колеги с професионалната си работа, етичност и колегиалност в отношенията с хората”. И сякаш като доказателство за това, той сподели: „Много благодаря за наградата. За мен тя е особено ценна, защото Русия е важна за всички българи страна. Благодаря на Дружество „Найден Геров”, на Клуб „Журналисти – приятели на Русия” към СБЖ и специално на г-жа Снежана Тодорова, че организират прояви, които дават възможност  на нас, журналистите, да бъдем в крак с важните събития в Русия и страните от ОНД. И съответно да пишем по-компетентно за тях. И всичко това г-жа Тодорова прави в стила на т. нар. публична дипломация.”

Журналистът, получил две грамоти вечерта – за публикации и за предавания, бе Петър Волгин – „истински боец в отстояването на достойни каузи, широка обща култура, много интересен водещ на популярни радиопредавания по БНР”. Благодарейки за наградата, той призна, че в днешно време се изискват сериозни усилия да се върви срещу инерцията, което е трудно, но достойно. А всички сме на мнение, че той успява да го прави.

Успява и Петьо Дафинкичев, главен редактор на в. „Пенсионер”. Възпитаник на Лвов, Украйна, той има преки наблюдения от живота там, заради което материалите му за тази страна са едни от най-четените  във вестника.

Особено радост сред присъстващите предизвика номинацията на нашия млад колега – Светослав Абросимов от в. „Сега”, който „вече 10 години пише на страниците му за Русия и страните от ОНД”. И който след всичко казано от другите заяви, че наградата го задължава да продължава да работи, както досега – честно и обективно.

Накрая бе отделено, за съжаление посмъртно, дължима почит на наша колега от в. „Дума” – Лили Томова. Наградата ѝ е за цялостната дългогодишна работа. Получи я нейният син – Еленко Димитров. Към нея бе добавен и плакет, грамота и картина от фондация „Устойчиво развитие за България”. Фондацията подари и на всеки награден журналист книга.

И Руският културно-информационен център изненада номинираните – те получиха луксозен албум „Руските региони” или „Руският Кремъл” лично от неговия директор, Виктор Баженов. Журналистите получиха и скромен подарък от Дружество „Найден Геров” и Клуб „Журналисти – приятели на Русия” към СБЖ.

Икони в руски живописен стил

Казват, че рисуването на икони е свещенодействие, умение, което се предава от поколение на поколение в продължение на векове. И това важи за всеки иконописец, без значение от школата, към която принадлежи. Веднага след награждаването на журналистите в галерия „Европа” бе представена изложбата „Икони и светци, пазители и покровители на занаяти и професии” на зограф Стоян Христов от Бургас. Дякона рисува Пресвети образи, икони и стенописи в руски живописен стил, характерен за края на 18-ти, 19-ти и 20-ти век. Повечето са на канаваца с масло. Разглеждайки изложените в залите на галерията творби – 56 на брой, се уверяваме че е истина това, което сам казва – неговата страст е издирване и зографисване на редки и алегорични образи на Икони, малко познати или почни неизвестни, но при всички случаи много интересни.

Вечерта завърши с истинско Осмомартенско настроение, което създадоха  едни от най-красивите песни за любовта и жената на Христо Паскалев – Паскал. Гостите се зарадваха на новия му диск „Жажда за любов”, издание на сдружение „Спектър 21 век” с подкрепата на министерството на културата, както и на албума му с песни на руски език „Я приеду к вам, ребята”.

Катя Любомирова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here