СФФ 18, част 2

0

news_main_689_43Вече започна най-мащабното международно киносъбитие в България. За 18-та поредна година СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), акредитиран от Международната федерация на филмовите продуцентски организации (FIAPF) като състезателен фестивал, ще събере филми, гости, звезди, журналисти и почитатели на голямото кино в София.

СФФ се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейската комисия, национални и чуждестранни културни институти и спонсори.

SFF_BILET1-300x424БИЛЕТ! е нашата кампания, за да сме по-близо публиката. Ще го откриете на местата, на които пазарувате, в магазините за подаръци, книжарници, барове и още много неочаквани локации. БИЛЕТ ще е навсякъде около вас, за да сте абсолютно сигурни, че няма да пропуснете най-интересните и вълнуващи филми!

18-ият София Филм Фест ще се състои от 6 до 16 март 2013 в София, с предварителни прожекции от 28 февруари до 5 март в Дома на киното и допълнителна програма от 17 март до 30 март в София, Бургас, Пловдив и Варна.

Програмата съдържа над 200 игрални, документални и късометражни филми. Селектираните творби са групирани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Големите награди, Киното днес – Големите майстори, Киното утре – Големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за български късометражен филм за наградата Jameson и други.

Именитият словашки режисьор Душан Ханак ще получи Наградата на София на Столичната община и ще представи лично своя филм „322” (1969)игралният му дебют, забранен в Чехословакия веднага след заснемането му. Наградата на София ще бъде връчена на още двама кинематографисти: знаменитият български режисьор и изключителен педагог Георги Дюлгеров („Лейди Зи” ще бъде  показан на специална прожекция в кино Одеон) и колегата му Горан Паскалевич – един от признатите майстори в югославската и съвременната сръбска кинематография, който ще представи пред фестивалната публика най-новия си филм „Когато се съмне”.

Специалната програма „Чехословашката нова вълна. 1969. Забранените филми” стартира с „322” и включва още 7 заглавия, създадени през 1969 г., сред които емблематичният „Чучулиги на конец” на Иржи Менцел. Панорамата, част от програмата на Дома на киното „Светът на киното”, се организира с подкрепата на Чешкия център и посолството на Словакия. Водещият словашки режисьор Мартин Шулик ще пристигне в София, за да представи документалния си филм „25 от 60-те или Чехословашката нова вълна” като специално събитие.

Фестивалът се открива официално на 6 март с дългоочакваната нова творба на режисьора Стефан Командарев – „Съдилището”. Филмът ще бъде представен ексклузивно в рамките на „София Филм Фест”, а през месец октомври ще излезе премиерно на голям екран в цялата страна. Краят на международната програма ще бъде отбелязан  на 16 март в Зала 1 на НДК с Американската гала „Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън, последвана от Италианската гала „Великата красота” на Паоло Сорентино, носител на 4 европейски филмови награди и „Златен глобус” за чуждоезичен филм.

В Международния конкурс за дванадесети път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

В надпреварата ще се включат:

 • Губя себе си” (Lose My Self) – Германия, 2014, реж. Ян Шомбург
 • Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов
 • Жирафада” (Giraffada) – Франция-Палестина, реж. Рани Масала
 • Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю
 • Зоран, моят племенник идиотът” (Zoran, My Nephew the Idiot) – Италия-Словения, реж. Матео Олеото
 • Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас
 • Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс
 • Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Мика ван Хоув
 • Непослушните” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич
 •  „Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро
 • Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили

Дебютният игрален филм на режисьора Константин Буров „Отрова за мишки“ ще представлява България в конкурса.

Международно жури ще определи основните награди на 18-ия София Филм Фест. Негов председател е руският продуцент и режисьор Александър Роднянски, а колеги в оценяването на 12-те филма от конкурсната програма и 12-те кандидати за Наградата Jameson ще бъдат режисьорката Лусин Динк (Турция), актрисата Силвия Петкова (България) и продуцентите Чедомир Колар (Франция) и  Александер Рис (Германия).

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. Селекционната комисия в състав Стефан Вълдобрев – композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов – режисьор, Галя Крайчовска – журналист, Александър Сано – актьор и Зоран Петровски – режисьор определи 12-те финалисти. Това са:

 • Власт, реж. Борис Светославов
 • Ден като ден, реж. Господин Неделчев
 • Дърво без корен, реж. Рузие Хасанова
 • Казабланка, реж. Никола (Кольо) Карамфилов
 • Космонавти, реж. Божина Панайотова
 • Мостът, реж. Яна Титова
 • Оловно сърце, реж. Слава Дойчева
 • Паркинг, реж. Ивайло Минов
 • Портали, реж. Симеон Сокеров
 • Стерео любов, реж. Мартин Илиев
 • Упражнения за разговор, реж. Камен Коларов
 • Чест, реж. Павел Веснаков

Кой от филмите ще получи наградата на стойност 6 000 евро ще прецени международното жури.

Наградата на „Домейн Бойар” за най-добър балкански филм ще бъде определена от тричленно жури в състав: грузинският режисьор Каха Кикабидзе, фестивалният директор и програматор от Индия Сриниваса Сантанам и българският актьор Стефан А. Щерев. Наградата на „Siemens” в Документалния конкурс за най-добър филм ще бъде определена от жури в състав Рада Шешич (Холандия-Хърватия, фестивален селекционер), Алба Сотора (Испания, режисьор) и Костадин Бонев (България, режисьор). Програмата съдържа 11 филма, от които два български – „Живот почти прекрасен“ на Светослав Драганов и „Последните черноморски пирати“ на Светослав Стоянов. Специална прожекция извън конкурса ще има филма на Джеки Стоев „Хляб и зрелища“. Световна премиера извън конкурса ще има и документалният филм на Стоян Радев и Георги Лозанов „И България е една голяма грешка“.

С огромно удоволствие представяме още няколко от утвърдените режисьори и техните филми, гостуващи на 18-ия София Филм Фест:

 • Иржи Менцел (Чехия) ще представи у нас най-новия си филм „Донжуановците” и ще бъде удостоен със званието „Доктор Хонорис кауза” от ръководството на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”;
 • Янош Сас (Унгария) ще представи в София стигналия до шортлист за „Оскар” „Голямата тетрадка”, спечелил преди това „Кристален глобус” в Карлови Вари;
 • Дейвид Макензи (Великобритания), след като бе председател на журито на СФФ (както и Янош Сас), ще представи новия си филм „Към звездите”;
 • Константин Лопушански (Русия) очакваме с „Ролята”;
 • Горан Маркович (Сърбия) гостува с „Фалшификаторът”.
 • Густав Дойч (Австрия) ще представи нестандартния си кинопроект „Шърли: Представа за реалност”, който разказва историята на една жена чрез 13 картини на иконата на американската живопис на ХХ век Едуард Хопър.

Световна премиера на СФФ ще има израелският филм „Капанът „Червената шапчица” на режисьора Арнон Задок, който ще бъде представен в София от сценариста му Б. Й. Еран.

Сред гостите на фестивала още са режисьорите:

 • Флорис Рамекерс (Великобритания) със „Sleeping Dogs”, продуциран от българката Яна Георгиева;
 • Силви Мишел (Германия-Франция) с „Нашите малки различия”, в който участва Силвия Петкова.
 • Уберто Пазолини (Великобритания) с „Натюрморт”;
 • Мира Форнай (Словакия) с „Кучето ми Килър”;
 • Амиел Къртин-Уилсън (Австралия) с „Руини”;
 • Олена Ершова (Украйна) с „Параджанов”.

Световна премиера ще има филма на американския режисьор Реймънд Стиърс „Имунитет”, заснет изцяло в България и основно с български актьорски състав, в който се открояват имената на Георги Златарев и Васил Михайлов.

Очакваме руската сценаристка Светлана Кармалита да представи лебедовата песен на легендарния Алексей Герман „Трудно е да бъдеш Бог” по романа на Аркадий и Борис Стругацки.

Извънредно събитие ще бъде българската премиера на 3D проекта на Вим Вендерс, Робърт Редфорд, Михаел Главогер, Микел Медсен, Карим Айнуз и Маргарет Олин „Катедрали на културата” – 3D поглед към 6 сгради от различни точки на земята, който кара архитектурата да проговори. Филмът ще бъде представен веднага след световната му премиера в Берлин от неговия продуцент Ервин Шмид, когото познаваме и като продуцент на „Пина” на Вендерс.

Сирийският режисьор, завършил НАТФИЗ и в момента емигрант в Ливан, Фажър Якуб, ще представи филма си „Пътят Бейрут – Мълхоланд 150 хиляди километра”, който изследва горещата тема за бежанците.

За поредна година българската документалистка Златина Русева ще представи няколко филма от фестивала „Милениум”, който тя и продуцентът Любомир Георгиев организират успешно в Брюксел. Фестивалът е посветен на основните цели на ООН за хилядолетието.

За първи път СФФ организира Фокус върху киното на Сърбия. В програмата, освен филмите на Паскалевич и Маркович, са включени още „Непослушните” на Мина Джукич, който пристига след участие в Сънданс, „Разголване” на Коста Джорджевич и провокативният „Клип” на Мая Милош. Мина Джукич и Коста Джорджевич ще гостуват в София заедно със суперзвездите Мики Манойлович (изпълнител на една от главните роли във филма “Съдилището”) и Лазар Ристовски (двамата с Манойлович изпълняват главните роли в култовия „Ъндърграунд“ на Кустурица).

Сред специалните събития на София Филм Фест 2013 са Руската гала с прожекцията на блокбастъра „Сталинград” на Фьодор Бондарчук, чието действие се развива по време на Втората световна война, екранизацията на Брайън Пърсивал по бестселъра „Крадецът на книги” и българската премиера на предизвикателната драма на Ларс фон Триер „Нимфоманка” – историята на провокативната Джо, проследена в две части. Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си: от „Елемент на престъплението” през „Медея”, „Порейки вълните” и „Идиотите” до „Антихрист” и „Меланхолия”.

Отново специален акцент в програмата на фестивала е рубриката „Кино и Вино”, реализирана със съдействието на „Домейн Бойар”. В програмата са включени игралните филми „Кутия за храна”, „Хубавата Марта” и „Jadoo”, както и документалните „Правете хумус, не война” и „История за храната и душа” – премиера на Тонислав Христов („Правилата на ергенския живот”).

И през 2014 година ще зарадваме верните киномани с рубриката „Големите награди”, която включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред тях през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка” – Берлин ’13) на Калин Петер Нетцер, „В разцвет” („Сърцето на Сараево” – Сараево ’13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава ’13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’13) на Мариана Рондон.

Българската премиера „Последните черноморски пирати” на режисьора Светослав Стоянов е претендент за наградата и в Балканския конкурс. Филмът, със сценарист Ваня Райнова и продуцент Мартичка Божилова, вече има няколко международни признания и разказва за последните черноморски пирати, които преживяват с неясни средства на недостъпен плаж и плуват в алкохолни пари и тестостерон. Негови конкуренти в Балканския конкурс са „Децата на свещеника” (Хърватска-Сърбия), реж. Винко Брешан, „Йозгат блус” (Турция-Германия) реж. Махмут Фазъл Чошкун, „Лутън” (Гърция-Германия) реж. Михалис Константатос, „Прелъсти ме” (Словения) реж. Марко Шантич, „Разголване” (Сърбия) реж. Коста Джорджевич, „Роксана” (Румъния, 2013) реж. Валентин Хотеа, „Стаята с пианото” (Македония) реж. Игор Иванов-Ици, „Страната на Сароян” (Франция-Турция-Армения) реж. Лусин Динк и „Фалшификаторът” (Сърбия-Босна и Херцеговина-Хърватска) реж. Горан Маркович.

Българското игрално кино ще представи филмите, завършени след март 2013. Сред заглавията, освен конкурсният Отрова за мишки” на Константин Буров и „Съдилището” на Стефан Командарев, са включени още „Вила Роза” на Мартин Макариев, „Живи легенди” (реж. Николай Илиев), „Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха” на Станислав Дончев, „Слънчево” (реж. Илия Костов) и премиерата на киноверсията на „България, тази вечна ерес” (реж. Вал Тодоров).

В „Киното днес – големите майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар”, носител на наградата LUX на Европейския парламент, на Европейска филмова награда, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Хрунинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Сандра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляда пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

В програмата „Киното утре – големите открития” ще представим два от най-успешните руски филми на изминалата година – „Географът изпи глобуса” на Александър Велединский и „Горчиво!” на Жора Крижовников.

Сред специалните прожекции на 18-ия София Филм Фест е също и Южноафриканската гала „Мандела: Дългият път към свободата” на режисьора Джъстин Чадуик – поредното доказателство, че нищо не може да сломи човешкия дух, отстояващ правото си на живот, свобода и щастие. Освен с хита си „Великата красота” италианският майстор Паоло Сорентино ще бъде представен в програмата с още два филма – „Последствията на любовта” и „Това трябва да е мястото!” (с Шон Пен).

Благодарение на традиционното дългогодишно сътрудничество между Британски съвет, София Филм Фест и Дома на киното, българската публика ще има възможност да присъства на ексклузивни прожекции на три шекспирови пиеси, поставени на сцената на световноизвестният Shakespeare’s Globe Theatre. „Ромео и Жулиета”, „Както ви харесва” и „Хенри V” на голям екран са преживявания за ценители. И начин мащабни продукции да напуснат границата на сцената-домакин и да се пренесат на други места, да стигнат до други аудитории.

В партньорство с Италианския културен институт Домът на киното ще представи извънредна ретроспектива на италианския Неореализъм, която ще се открие в края на София Филм Фест с „Рим открит град” на Роберто Роселини. Прожекциите ще бъдат веднъж седмично в месеците април – юни.

На 18-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Част от тях ще пристигнат специално за 11-ото издание на програмата София Мийтингс, което по традиция ще ключови фигури от европейската  филмова индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред аудитория от ръководители на фондове, продуценти, дистрибутори, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални директори и селекционери.

През София Мийтингс преминаха проектите на Кристи Пую („Смъртта на Господин Лазареску”), Агнес Кошич („Адриен Пал”), Иля Хржановски („Дау”), Калин Петер Нетцер („Медал за храброст”), Бабак Джалали („Земя”), Алексей Герман Младши, Алексей Попогребски и основните режисьори на новото българско кино: Камен Калев, Стефан Командарев, Димитър Митовски, Явор Гърдев, Драгомир Шолев, Зорница София, Виктор Чучков, Андрей Паунов, Борис Десподов, Илиан Метев и други.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here