Концертът на шеметния “Оркестър за непушачи”

0

Близо два часа зрителите бяха във възторг от шоуто на невероятния Емир Кустурица и страхотния “Оркестър за непушачи”. Аз пях и танцувах от мястото си. Музикантите-виртуози – “Майсторите на глобалната поразия”, както рокаджиите сами наричат себе си, вдигнаха настроението на висок градус- комбинираха рок с джаз и етно. Концертът започна с песента от филма “Upside down”. Зазвучаха хитове още от югославско време. Култовият режисьор  през цялото време проявяваше чувството си за хумор и се шегуваше със смешни въпроси – истински шоумен! Закачките не спираха, той надмина себе си като се превъплъти във физкултурник. И започна една спортна акция – Кустурица си избра красиви момичета, които се качиха на сцената и затанцуваха под звуците на парчето “Когато животът беше чудо”. Да, но после стана трудно- той започна да задава различни упражнения и ги прикани към лицеви опори. Удивих се на енергията и възможностите на този вече 60 годишен чудак- направи десетки лицеви опори, тичаше, скачаше и демонстрираше по най-убедителния начин добрата си физическа форма! И продължаваше да свири с такава лекота, че да му завидиш благородно! Самороден талант с множество възможности- това е режисьорът на 21 век и напористият китарист! А неговите музиканти- всеки един от тях беше повелител на инструмента си! Цигуларят г-н Спаравало беше безупречен и показа любопитни номера. Прояви се и синът Стрибор с изпълненията на китара- разбира се,  двамата с баща си. И още игра между бенд и публика- Емир обяви, че ще прави кастинг за Жулиета. Той се разходи из предните редове и в крайна сметка си избра нашенска хубавица. Бендът я заобиколи и всички засвириха приклекнали около нея. През това време Кустурица изпя хита “Ромео и Жулиета”, обяснявайки се в любов на девойката. Босненският бунтар със сръбски пристрастия изкара и майтапчийската “Do you agree, fuck MTV!”, като подканяше публиката да изпее първата половина от изречението, а после с удоволствие псуваше американската машина за кофти музика. Въпреки че филмите са основната сила на Емир, големият режисьор показа завидни вокални способности; дрезгавият му и басов глас се хареса на зрителите. Те, разбира се, чуха и онова, заради което бяха дошли – песни от саундтраците на любимите си филми. Оркестърът на непушачите изпълни купонджийската “Бубамара”, както и другия голям хит от “Черна котка, бял котарак” – Pitbull. Разходката из музиката на великите ленти продължи с песни от “Ъндърграунд” и “Циганско време”. Емир изпълни и парче, което ще бъде включено в новия му филм “Любов и война”, което се казва “Големият брат”. Оркестърът свири близо два часа и се завърна за очакван бис. Музикантите вдигнаха препълнената зала на крака… Щастлив и звучен купон! След София Емир продължава турнето си в Испания, Бразилия и Америка.

Обяснението за успеха на великия Куста е просто – това всъщност е самородният талант!

ЕК: Започнах работа и в двете изкуства в един и същи период от живота си. И с едни и същи надежди, смесвайки различни вдъхновения: рок, балканска музика, циганска…, уважавайки тяхната хармония. Киното и музиката отлично се разбират и свързват, обогатявайки се взаимно. Когато съставих групата “No Smoking Orchestra”, музиката вече зае достойно място във филмите ми. Тя се превърна в отделен персонаж, вливащ се в цялото. Нашите концерти, от друга страна, се раждат от тази амалгама и са нейно продължение.

А колкото до циганите в гениалните му филми и заразяващата музика – ето искреният отговор:

“Аз се завърнах към Живота, Цветовете и Светлината, Присъщият на циганите кич ми е интересен със своята необикновена емоционална сила. Този кич разрушава всички жанрови рамки със съдържащата се в него насмешка. Те не възприемат нищо сериозно и точно това най-много ми допада. Чувствам се като човек, който се е завърнал у дома. Те казват, че живеят никъде – между небето и земята. По някакъв начин това ми напомня за моя собствен живот.”
В момента даровитият режисьор снима нов игрален филм, озаглавен „On the Milky Road”, който най-вероятно ще бъде завършен догодина. Това е любовна история на фона на войната в Босна и Херцеговина. В главните роли ще видим Моника Белучи и самият Кустурица, който вече се е снимал като актьор в немалко филми – общо 24. През 2001г дори е номиниран за „Сезар” (френският „Оскар”)  в категорията „най-добър актьор в поддържаща роля” за чудесното си изпълнение във  “Вдовицата на Свети Петър”.

Знаменитият режисьор има две деца от своята съпруга Мая, с която живее вече близо 40 години. Двамата са основатели и съсобственици на кинокомпанията „Rasta Films”, която продуцира всички филми на прочутия режисьор. Синът му Стрибор свири на ударни инструменти в The No Smoking Orchestra, пише музика и дори участва като актьор под режисурата на своя баща в „Животът е чудо” и „Заветът”, а дъщеря му Дуня е съсценарист на най-новия му филм „On the Milky Road”.

 

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here