18-и международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

0

siff2014

Международният филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ (Sofia International Film Festival), който е едно от водещите културни събития в кандидатурата на София за европейска културна столица, ще събере своите зрители за 18-и път през месец март. Фестивалът, наложил  се като значим кинофорум в Централна и Източна Европа, включен в класацията на 50-те световни топ фестивала (според сп. „Варайъти”) и акредитиран от FIAPF, ще свери за пореден път часовника на вярната си публика и многобройните международни гости с актуалните тенденции в световното и българското кино.

Фестивалът се организира от Арт Фест под патронажа на Столичната община, в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмите МЕДИА и МЕДИА Mundus на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори и приятели.

Официалното откриване на 18-ия София Филм Фест е на 6 март. Церемонията по награждаването ще се състои на 15-и Март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна ще продължи до 30 март. Специална програма в Дома на киното, свързана с ретроспективи, ще „подгрее“ фестивала от 28 февруари.

Програмата съдържа около 160 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 70 късометражни филма.

Представяме на вашето внимание някои от акцентите на СФФ 2014:

За 12 път международно жури ще определи фаворита за Голямата награда (за първи или втори игрален филм на режисьори от цял свят), избран измежду традиционните 12 участника в Конкурсната програма. За първи път в програмата са включени филми от Китай, Индия, Грузия и Палестина. Сред потвърдените филми са още творби от Великобритания, САЩ иРусия.

Към момента програмата включва:

Лоното” (The Fold) – Великобритания, реж. Джон Дженкс

Дубровски” (Dubrovskiy) – Русия, реж. Кирил Михановски и Александър Вартанов

Жирафада” (Giraffada) – Франция-Палестина, реж. Рани Масала

Късметът на лъжеца” (Liar’s Dice) – Индия, реж. Гиту Мухандас

Неподчинение” (The Disobedient) – Сърбия, реж. Мина Джукич

Задънена улица” (Trap Street) – Китай, реж. Вивиан Цю

Падаща звезда” (Stella cadente) – Испания, реж. Луис Миняро

Ментол” (Menthol) – САЩ, реж. Микан ван Хов

Срещи на сляпо” (Blind Dates) – Грузия, реж. Леван Когуашвили

За 11-и път ще се проведе конкурсът за Наградата Джеймисън (JAMESON SHORT FILM AWARD) за български късометражен филм. От години тази награда провокира много млади кинематографисти в България да представят своите филми, а в не малко случаи – и специално да създадат творби за участие. От 2003 г. носители на наградата са били Иван Русев, Светла Цоцоркова, Драгомир Шолев, Андрей Цветков, Николай Тодоров, Петър Вълчанов, Борис Десподов и Андрей Паунов, Николай Василев, Павел Веснаков, Неда Морфова. Голяма част от наградените и номинираните режисьори впоследствие създадоха филми, взели участие на многожество престижни международни кинофоруми.

През 2014 г. селекционната комисия е в състав: Стефан Вълдобрев – композитор, актьор и режисьор, Петър Вълчанов – режисьор, Галя Крайчовска – журналист, Александър Сано – актьор, Зоран Петровски – режисьор. Това са петимата професионалисти, който ще определят 12-те финалисти от кандидатствалите 90 филма. Победителят ще бъде избран от международното жури. Наградата е на стойност 6 000 евро, осигурена за поредна година от Jameson Irish Whiskey, и ще бъде връчена на режисьора на филма победител.

През изминалата година Jameson Irish Whiskey за пореден път заяви своята непоклатима позиция на брандът, който неизменно подкрепя киното у нас. С безценното съдействие на Jameson бяха реализирани множество филмови премиери и кино форуми. През 2013 бе осъществена и първата церемония по връчването на наградите на публиката за най-добри български филми и телевизионни сериали – JAMESON ЗЛАТНА БЛЕНДА.

София Филм Фест се открива официално на 6 март в Зала 1 на НДК с ексклузивна прожекция на най-новия филм на Стефан КомандаревСъдилището”, копродукция на България, Германия, Хърватия и Македония. Закриването на международната конкурсна програма ще бъде на 15 и 16 март също в Зала 1 на НДК с премиерите за България на дългоочакваните „Гранд хотел Будапеща“ на Уес Андерсън и „Великата красота“ на Паоло Сорентино.

Рубриката „Големите награди” включва филми, спечелили най-важните призове от водещите кинофестивали в света. Сред заглавията в програмата през 2014 г. са „Позиция на дете” („Златна мечка” – Берлин ’13) на Калин Петер Нетцер, „Голямата тетрадка” („Кристален глобус” – Карлови Вари ’13) на Янош Сас, „В разцвет” („Сърцето на Сараево” – Сараево ’13) на Нана Еквтимишвили и Симон Грос, „Ида” (Голямата награда на Лондон и Голямата награда на Варшава ’13) на Павел Павликовски, „Лоша прическа” („Златна раковина” – Сан Себастиан ’13) на Мариана Рондон, „Моето куче Килър“ („Златен Тигър” – Ротердам ’13) на Мира Форнай.

Сред носителите на Наградата на София на 18-ия София Филм Фест ще бъде сръбския кинематографист Горан Паскалевич, който ще представи у нас най-новия си филм „Когато се съмне”. Обичаният и ценен в Европа и по света режисьор е носител на многобройни отличия от най-престижните международни кинофестивали, а от 2010 е член на борда на Европейската филмова академия. Дебютира в игралното кино през  1976 г. с „Плажният пазач през зимата” и оттогава е заснел 30 документални и 16 игрални филма, сред които: „И дните отминават” (1979), „Неуловимото лято на 68-а” (1984), „Ангел-хранител” (1987), „Аржентинско танго” (1992), „Америка на някой друг” (1995), „Буре барут” (1998), „Как Хари се превърна в дърво” (2001), „Сън в зимна нощ” (2004), „Оптимистите” (2006), „Меден месец” (2009).

Гала премиери и специални събития ще има и през 2014 г. Едно от най-очакваните заглавия – „Гранд Хотел Будапеща” на Уес Андерсън, ще се включи в програмата на София Филм Фест непосредствено след световната си премиера на откриването на Берлинале 14. „Великата красота” на Паоло Сорентино вече притежава 4 Европейски филмови награди, вкл. за най-добър филм, „Златен глобус” за чуждоезичен филм и е на крачка да се сдобие със същото „Оскар”-ово отличие. Номинираният за „Оскар” с музиката на легендарния Джон Уилямс „Крадецът на книги” на режисьора Брайън Пърсивал също ще има специална гала-прожекция през март. Представянето на двете части на „Нимфоманка” на провокативния Ларс фон Триер ще бъде сред специалните събития на 18-ия СФФ. Датският режисьор ще бъде представен и с почти всички заглавия от филмографията си: от „Елемент на престъплението” през „Медея”, „Порейки вълните” и „Идиотите” до „Антихрист” и „Меланхолия”.

В „Киното днес – майстори” по традиция се включват най-новите филми на утвърдени имена от световното кино, повечето от тях отличени с престижни международни награди. В програмата присъстват  заглавия като „Мьобиус” на Ким Ки-дук, номинираният за чуждоезичен „Оскар” и носителят една награда и пет номинации от Европейските филмови награди, както и на две награди от Берлинале ’13 „Краят на омагьосания кръг” на Филип Грьонинген, най-новите филми на Джафар Панахи („Спусната завеса”), Агнешка Холанд („Горящият храст”), Сали Потър („Джинджър и Роза”), Дейвид Макензи („Към звездите”), Сардра Нетелбек („Последната любов на г-н Морган“), носителят на специална награда на журито от Венеция ’13 „Жената на полицая” на Филип Грьонинг, както и „Хиляди пъти лека нощ” на Ерик Попе, който получи Специалната голяма награда на журито в Монреал ’13.

В програмата „Киното утре – открития” ще представим филма на Майкъл Коди и Амиел Къртин-Уилсън „Руини”, получил специална награда на журито в програмата „Хоризонти” на Венеция ’13, „Натюрморт” на Уберто Пазолини, „Спящи кучета” на Флорин Рамаекерс с продуцент Яна Георгиева, филма „Нашите малки различия” на Силви Мишел, „Параджанов” на Серж Аведикян и Олена Фетисова, „Географът си пропи глобуса” на Александър Велединский, който беше награден като най-добър филм на фестивала „Кинотавър”, още един руски филм – „Горчиво!” на Жора Крижовников, както и новия филм на Том Шовал „Младежи”, с три награди от филмовия фестивал в Йерусалим и четири номинации на Израелската филмова академия за 2013 година.

По традиция в рубриката „Ново българското кино” ще бъдат представени игралните филми, завършени след март 2013 и около 8 български документални премиери. Балканският конкурс ще включва топ-заглавия от региона, а в партньорство с „Домейн Бойар” за трета поредна година е програмата „Кино и вино”.

На 18-ия София Филм Фест се очакват над 300 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 11-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия. Проектите за първи, втори и трети игрални филми ще бъдат представени публично пред професионална публика филмови фондове, продуценти, дистрибутори, разпространители, представители на институции, журналисти. Родните и регионалните филми ще бъдат прожектирани пред фестивални селекционери и сейлс компании. Партньори на София Мийтингс са: Producers Network, Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Coproduction Market, Mediterranean Film Institute, Moscow Business Square, EAVE.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here