КОСТУРИЦА – ЕМБЛЕМА НА БАЛКАНСКИЯ ГЕНИЙ И ГРАЖДАНИН НА СВЕТА…

0

Eмир Кустурица и неудържимият „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking Orchestra) планират грандиозно шоу на 7 февруари 2014 г. в София! То ще ознаменува началото на тяхното дългоочаквано световно турне! Концертът ще се състои в зала 1 на НДК, а организатор на събитието е DEGRIS EVENTS. Групата се спряга като „необичаен културен феномен“ с двайсет и пет годишна история, който хипнотизира публиката с мощния си енергиен заряд!

Кустурица е добре познат у нас с екстравагантната си персона и многобройните си артистични превъплъщения. Професионалният му път е белязан с постижения: „Спомняш ли си Доли Бел“, „Дом за бесене“, „Аризонска мечта“ „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“ и „Баща в командировка“ печелят награда след награда на най-престижните кинофоруми в света. Почитателите на режисьора принадлежат към всички социални и възрастови групи, а срещата с него обещава да бъде повече от вълнуваща.
През март, 2012 г. „Колибри“ издаде автобиографичната му книга – „Смъртта е непотвърден слух“. Един парещ, болезнено откровен текст, в който пулсира разочарованието от неадекватното отношение на медиите, и който идва на бял свят, за да разкаже по-истинския филм на неговия размирен живот. От спомените за Тито и Милошевич, през влиянието на Фелини и Иво Андрич, до ужаса на войната и носталгията по единна Югославия, тази книга е удивителна амалгама от съдбовни срещи, реминисценции, ирония и триумфи. В рамките на събитието „Смъртта е непотвърден слух“ ще се продава с 30 % намаление!

[quote]Защитавам естетиката на динозаврите, загрижена за Човека, Кустурица[/quote]

Любопитен, живописен, интригуващ… От екрана или от сцената на концертите му, не можеш да не усетиш  невероятната енергия, подобна на локомотива в неговата Мокра гора, на локомотива във всичките му филми, на самите му кинотворби. С еднакъв хъс той създава оригиналните си пиперлиести филми, свири в групата “No Smoking Orchestra”, защитава засегнатото си от медиите достойнство, без да се примирява/ подобно на другите звезди/ с недобронамерените публикации.

Но хвален или хулен, уникалният артист Емир Кустурица, или както всички гальовно го наричат Куста- обединява в себе си много таланти/ на режисьор и актьор, на композитор и сценарист/ и безспорно е считан за емблема та сръбския, но и на балканския творчески гений. Притежава невероятни “антени”, с които улавя всичко около себе си, дори когато не дава знак за това.

Роденият през 1954 година Кустурица завършва режисура в Пражката филмова академия. Професионален опит добива, работейки в родния си град Сараево. Сещам се за забележителен  случай, разказван от студенти и кинодейци. Един от професорите му, Отокар Вавра,- изброявал на лекция най-значимите имена от така наречената златна генерация на Чешката школа; шокираните сръбски студенти го попитали: “А Кустурица?” Професорът кротко отговорил: “Той никога не е бил студент. Той е самороден гений.” Белязан и обречен на  множество отличия и световно признание- от първия му пълнометражен филм “Спомняш ли си Доли Бел” до последния игрален “Животът е чудо”, всички са удостоени с високи престижни награди от авторитетни фестивали като Венеция, Кан Берлинале, Пула…

За мен един от шедьоврите на Кустурица е “Циганско време”- не зная колко пъти съм гледала този мой любим филм; разбира се, че харесвам всички други и най-вече сатиричната  приказка “Черна котка, бял котарак”. Но защо все пак той олицетворява нашата балканиада чрез циганите?- ще запитат някои от онези, които се засегнаха и от закачката  в “Черна котка, бял котарак” с българските митничари. Едно е сигурно, че интересът на големия творец към ромите не е към външно занимателните форми на житие- битието им, т. е. не е заради екзотиката. Костурица не е първият открил, че на по-примитивен терен нещата се разкриват по- отчетливо, по- ясно. Може да се допусне и друго- че още когато е снимал “Циганско време”, по логиката на изначалната дуалност/ лице- опако, позитив- негатив и др./ едновременно с трагическата е съзрял и комическа измеримост на материала. Ако от първия изтръгва потресаващи по сила истини за универсалния трагизъм на човешкото съществуване, вторият е задвижил сатиричната стихия в таланта му, насочена към остро, преувеличено осмиване на съвременните нрави. И на съвременното изкуство. Погледнато в по- общ план, той окарикатурява устремения към глобализация днешен свят.

А как големият творец съвместява работата си в киното и в музиката, споделя пред колега журналист. Очакваме с нетърпение на 7 февруари да  изнесе огнения концерт в НДК със своя “No Smoking Orchestra”.

emir-kusturica_[pullquote]Започнах работа и в двете изкуства в един и същи период от живота си. И с едни и същи надежди, смесвайки различни вдъхновения: рок, балканска музика, циганска…, уважавайки тяхната хармония. Киното и музиката отлично се разбират и свързват, обогатявайки се взаимно. Когато съставих групата “No Smoking Orchestra”, музиката вече зае достойно място във филмите ми. Тя се превърна в отделен персонаж, вливащ се в цялото. Нашите концерти, от друга страна, се раждат от тази амалгама и са нейно продължение.[/pullquote]

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here