Яворови дни и празници

0

НЧ „П. К. Яворов-1920” държи на традициите и приемствеността между поколенията

Читалищата „П. К. Яворов” и „Д. Дебелянов”замислят общ  патриотичен проект през 2014

Столичното Народно читалище „П. К. Яворов-1920”  намиращо се  в кв. „Гео Милев” носи своята историческа  памет още от 1920г. На 18 април Учредително събрание от 150 членове от  махала „Дюняците” на поляната пред къщата на Никола Златарев основава читалището, след което настава всеобщо веселие. Сред първите основатели са  Богдан и Василка Топалови, Анастас Кръстев, Георги Кръстев, Асен и Методи Йорданови, Никола Златарев, Павел Вацов, Александър Савов, Георги Стоев.За набиране на средства за читалищните нужди е открита „Златна книга”, в която са се записвали даренията.

Днес читалището е запазило традициите и отпечатъка от миналото родолюбие,  което предците   предават на поколенията. Благодарение на възрожденския дух и отношение към историята , читалището и до днес е културно средище. Гордост за читалищното настоятелство са личности като проф. Светослав Обретенов, проф. Никола Кожухаров, Надежда Хвойнева, Стефка Кушлева.

През изминалата година възпитаниците на НЧ „П. К. Яворов-1920” спечелиха възхищението и доверието на своите съкварталци от район „Слатина” с талантливите си  изпълнения и изяви по различни поводи. Възпитаниците на музикалното  студио  за таланти станаха лауреати и спечелиха почетен диплом   на 12-ия фестивал на читалищното вокално изкуство.

В просторната библиотека  намирам секретарят  на читалището Стилиян Стоименов, който  усърдно влага  ентусиазъм и новаторство в тази интересна и не толкова популярна професия. Мнозина 25-годишни негови връстници търсят печеливши и атрактивни изяви, но той намира,че  читалището  е „неговият втори дом”. [pullquote]„Работата е приятна и предизвикателна, тя е творческа и човешка, защото се създават много контакти с различни личности”[/pullquote], споделя той. Стилиян смята, че читалищата се развиват и предизвикват интереса на млади и по-възрастни хора. Възхищава се на дарителите на книги, които сърцато обогатяват библиотеката. Приоритетите на ръководството на читалището  в лицето на председателя Таня Симеонова и на работещите там  са свързани с  развиване и обогатяване на културния живот , запазване и популяризиране на обичаите, традициите и бита на българския народ. Стремежът им е към  разширяване на знанията на гражданите във всички области на познанието, приобщаване  към ценностите и постиженията на науката, изкуството и културата и превръщането на читалището в модерен обществен културно-информационен център.

Стоименов с вълнение обяснява,че през  изминалата година от  читалището са  организирали 19 културни мероприятия, пет от които в партньорство с НЧ „Димчо Дебелянов-1960”, НЧ „Св. Георги Победоносец”,  НЧ „Николай Хайтов” и с неправителствени организации.

„Приятелското ни сътрудничество с НЧ „Д.Дебелянов-1960” започна от 2012г когато  ни поканиха за участие  в голямата зала на РКИЦ. Децата, които пяха на сцената бяха щастливи и усмихнати, а това даде стимул и за по нататъшните им изяви. Нашите възпитаници бяха гости и на организираното от НЧ „Д. Дебелянов” тържество за Денят на християнското семейство и православната младеж. А това съчетание на култура, история, традиции и любов към ближния, бе голям духовен стимул за всички нас.”

В читалището, носещо името на световно известния български поет Пейо Яворов, има  школа по китара, пиано, английски,  детски фолклорен състав за народни танци, музикално студио за таланти с ръководител Маргарита Горанова, музикална формация „Песен жива”.

Освен тези дейности, от читалището са се заели да запълнят една малка празнина от социалната сфера на живота ни. Съвместната им работа с фондация „Движение на българските майки” обогатява духовният живот на деца от социалните домове в столицата. Организират се посещения на  музеи, паметници на културата, исторически разходки в София. „Изоставените деца от 5 до 25 годишна възраст  се вълнуват  от вниманието и грижите за тях. Още повече,че младите хора получават помощ от битово естество и в намирането на подходяща работа за пълнолетните”, разказва Стоименов.

И допълва, че организират   беседи за  исторически събития и рецитали с участието на младежи, срещи с писатели, запознават мнозина  с творчеството на големият български поет  Яворов, стимулират подрастващите да бъдат   пазители на родните традиции. Децата правели първите си стъпки   в поезията, рисуването, дори пишели авторски песни.  Читалището извършва и интернет услуги и поддържа  електронен каталог.

Особена гордост на НЧ „П. К. Яворов” е сформираният  клуб „Краезнание”, чиято цел  е проучването на културно-историческото наследство на  район „Слатина”,  издирването и събирането на исторически сведения и материали за кв. „Гео Милев”, проучването  на архитектурното, икономическото и административно-териториалното устройство и развитие на квартала, възникването и развитието на духовния и културния живот.

Разбира се от читалището ежегодно организират Яворова вечер. Богатата литературно-музикална програма събира десетки желаещи да се докоснат до великото дело на поета.  Чести гости са известни съвременни  български литератори и писатели. По този повод редовно издават Яворов лист, съдържащ част от стихове на твореца и най-доброто есе посветено на делото на Яворов. През 2014 празникът ще бъде посветен на 136-годишнината от от рождението на патрона на читалището.

По повод на 100-годишнината от началото на Първата световна война НЧ „Димчо Дебелянов-1960” и НЧ „П. К. Яворов-1920” подемат патриотичната инициатива да съберат архивни исторически материали и снимки, да организират юбилейна изложба, да направят конкурс за поетично творчество и есе по повод на събитието. Идеята е да привлекат вниманието и на културните институции у нас в лицето на Министерството на културата, Военно-историческия музей и Софийският университет. Ентусиазираните организатори не изчерпват предстоящото събитие до тук, защото държат да запазят изненадата за софиянци,които ще станат очевидци на едно ознаменуване на великите събития отпреди 100 години. Поканват за участие всички, които биха допринесли за обогатяване на честванията.

Членовете на настоятелството на читалището  пожелават на читателите на сп. „Черно и Бяло” успешна 2014-та година,  да не забравят родните традиции, да пазят българското наследство, да са по-добри и човечни. Поздравяват  творческият екип на уникалното списание  за техния професионализъм и усет  към новото и красивото.

DSC07596

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here