„Маказа” дава път на икономиката и развитието на промишлеността в Кърджалийска област

0

Милко Багдасаров: „ Образованието е оръжие за човечеството  и  приоритет на този парламент ”

Видимо спокоен и усмихнат г-н Багдасаров приема поканата ми за разговор в парламентарното кафене.

В настоящото Народно събрание  Милко Багдасаров е  зам.-председател на Комисията по образованието и науката, член на Комисията по въпросите на  децата, младежта и спорта. Двамата с Димчо Михайлевски са  депутати от БСП от Кърджалийския регион. А в тази част на България  ДПС има приоритет и е представено  в седем общини. Това обстоятелство предопределя по-различните задачи на БСП, в сравнение с другите райони на страната.

Не пропускам да върна спомена на   Милко Багдасаров  по повод  откриването на прохода „Маказа” точно на  9-ти септември 2013г. „Маказа” дава възможност за развитие на икономиката, изграждането  на инфраструктурата, играе роля за привличане на нови инвестиции в кърджалийския район, твърди соцдепутатът. И допълва,че  предстои и изграждане и на промишлена зона, която  е в полза на  жителите на Кърджали.

Багдасаров споделя, че  вече се създават  всички предпоставки за хората, които желаят да развиват  собствен бизнес и да реализират проекти в името на икономическия просперитет. Багдасаров  обещава  да положи усилия за разкриване на работни места в неговия регион и да  подкрепя всяка полезна инициатива, свързана с по-високите доходи на местните хора. [pullquote]„За разлика от ГЕРБ, който чрез глоби и заплахи натискаше бизнеса и го поставяше в ъгъла по всякакъв начин”[/pullquote], твърди народният представител от БСП. Припомня,че с навлизането на новият програмен период на европейските оперативни програми, общините и фирмите ще се възползват и могат да разчитат на пълно съдействие от  депутатите социалисти.

Багдасаров е областен председател на Кърджали  цели 19 години. Което пък моментално го извежда на първа позиция сред неговите съпартийци от страната. Той е и единственият математик в настоящата ПГ на КБ. Завършил е още няколко специалности по  икономика и курс за преквалификация по право. Той е дългогодишен директор на най-голямото училище  в Южна България СОУ „Петко Р. Славейков”. Явно неговата природа е пряко свързана с програмата на ЕС за „Учене през целия живот”. С усмивка и достолепност  признава, че образованието е оръжие. И че да си образован и вещ е важно условие за съвременният човек. Най-вече за младите хора. Започва работа като учител в Кърджали, и само  след две години е вече зам.-директор на математическата гимназия СОУ „Отец Паисий”, която ще гръмне шампанско през тази година във връзка със 100-годишният си юбилей.

Парламентарните избори през 2013г го заварват като директор от 23 години  на СОУ „П. Р. Славейков”. Милко Багдасаров е разбрал,че влизането   в голямата политика, ще  помогне за  реализиране  на негови  съвременни проекти и идеи  в системата  на образованието. От години  се е сблъсквал с десетки проблеми в средното образование, с променящите се програми и недоизпипани принципи, залегнали в българското училище. Смята,че делегираните бюджети успокоили системата,въпреки предстоящата промяна. Именно делегираните бюджети в училищата доказали правотата си и на този етап нямат алтернатива като система на финансиране, казва народният представител от БСП. Споменава, че през годините са прилагани и други модели в системата на образованието, реализирани са учебни планове и програми. Багдасаров отлично знае за несъвършенствата с новостите, които се прокарват ежегодно, запознат е с разминаването между учебните процеси  и реализирането на кадрите от средното училище. Споделяйки всичко това с него,  питам и за неграмотните ученици, за липсата на мотивация на голяма част от младежите да четат и да се образоват, за занижените критерии.

Багдасаров също е разтревожен от подобни факти, които сякаш всички ние очаквахме след 24 години на нихилизъм и пренебрежение към учебния процес. Депутатът споделя идеята за въвеждане на нов Закон за Народната просвета. Обнадежден е от факта,че в този парламент образованието е приоритет , което се вижда от увеличения бюджет за 2014г. Предвижда се усъвършенстване на системата на делегираните бюджети, мерки за отпадането на учениците от средното училище, промени в процеса на квалификацията.

Багдасаров не приема пренебрежителното отношение на държавниците и на политиците към образованието. Казва,че предстои много работа в тази посока и убеждаването на мнозина, че знанията и уменията са приоритет за една нация.

МИ: Г-н Багдасаров, не искам да ви насаждам негативизъм, но ви връщам пак към един основен въпрос, касаещ бъдещето ни. А това е качеството на подготовката на младите кадри. Някои от тях с доста семпли знания, да не кажа…

МБ: Обществото боледува, но успоредно с това  политиката изкарва на преден план такъв тип хора.  Виждам,че  сега  някои влизат в политиката, за да си намерят работа. Проблемът, който поставихте  е с други мащаби и не зависи само от обществото. Това пролича от сериозния спад в тестовете от европейските класации. Бюджетът  няма вина за неграмотността. Вината е всеобща. Наложителна е промяна на  отношението към образованието, трябва да се  вкарат    млади хора в системата като преподаватели, с необходимото добро  финансиране и квалифициране на учители. Да има свеж и добре подготвен педагогически състав. Все пак съм оптимист. Имам с какво да се похваля. Неотдавна водих мой възпитаник Иван Герганов на световен образователен форум и той беше единственият ученик от пет, решили една  трудна задача, а останалите бяха студенти по математика. Там той показа своя гениален ум и познания. В нашата школа по математика  има деца със сериозни проекти в областта на математиката, които се оценяват от Института по математика към БАН. През 2010г учител на годината  стана Вълчо Милчев от нашето СОУ „П. Р. Славейков” в Кърджали. Въобще имаме традиции в тази посока.

МИ: Дали пък добрите математици, нямат и добри спортни постижения. Като вас например. Нали се занимавахте и с волейбол?

МБ: Започнах да тренирам  волейбол  от 10-годишен, стимулиран от баща си. Продължих като студент, а днес съм  президент на единствения професионален волейболен  спортен клуб „Арда”- Кърджали, който в момента е между водачите на суперлигата на страната. Председател съм и на Комисията по плажен волейбол към Българската  федерация по волейбол. Плажният волейбол бележи добри резултати и показател за това са спечелените медали при младежите до 18-годишна възраст. Може да се каже,че ние пишем новата история в тази дисциплина.

Като член на  Комисията по въпросите на младежта,  спорта и децата  към 42-ото НС, предложих промени в Закона за младежта и спорта, отнасящи се за ученическите игри. И това е важен елемент. Децата, които са картотекирани в различни спортни клубове, бяха лишени от правото да участват на ученическите игри, а с днешна дата те са  около 30 000.

В Комисията се  разглеждат проблемите със собствеността на спортните имоти, правилата за финансиране на федерациите и клубовете и разбира се как да развиваме традиционните спортове. Въпреки появата на новите спортове у нас, не смятам, че средствата , които се отделят за тях, трябва да надвишават,  отпусканите пари  за традиционните.

МИ: Като народен представител вие носите и  заръките  от избирателите си? Кои са нещата,които трябва да направите днес и сега?

МБ: Всеки  от нас трябва да  изпълнява разнопосочните  задачи, които са поставени от избирателите. За мен е важно  да защитавам интересите на хората. Кърджалийска област има нужда от държавна подкрепа в много насоки. Този край беше тотално изолиран през изминалите  четири години. Тази наказателна мярка спрямо нашия район  не трябва да се повтаря нито в образованието и културата, нито в спорта и духовността.

Обществото ни е разделено и това ме тормози като гражданин и преподавател. Не бих искал стачкуващите студенти да останат излъгани, а техните кукловоди да се облагодетелстват на техен гръб. Не искам да повтаряме грешки от близкото минало. Пак така, както сега с ентусиазирани млади хора, и с подобен вид окупации в българските университети.

Милко Багдасаров признава, че е обсебен не толкова от математиката, а от тригодишния си внук, носещ и трите му имена. С него намират общ език, но за сега не решават определени интеграли. Багдасаров казва,че търси позитивни личности и е весел по природа. Издава, че не винаги външният му вид,  е показател за душевното му състояние. Искрено вярва хората около него да не се комерсиализират и да не бъдат егоцентрични.

Багдасаров пожелава на читателите да се усмихват по-често. И добавя,че ако хората мислят в една посока, тогава и успехите ще са още по-значими.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here