MOST:2013 – КОНКУРСА ЗА БЪЛГАРСКО СЪВРЕМЕННО ИЗКУСТВО

0

1МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА ПАТРОН НА КОНКУРСА

Д-р Петър Стоянович, министър на културата и Деница Атанасова-Гергова, президент на Галерията за модерно изкуство, обявиха на пресконференция днес (10 декември) началото на MOST 2013: конкурс за българско съвременно изкуство. Най-актуалната новина от старта на второто издание на конкурса е, че Министерство на културата е ПАТРОН НА MOST 2013. След процес по набиране на кандидатури и селекционен подбор, се очаква финалистите да бъдат обявени в началото на април 2014г. с пресконференция и съвместна изложба в Зала Средец.

Партньор на Галерията в тази инициатива е  и Alpha Bank – генерален спонсор на сезона.

„Много сме горди и щастливи да имаме подкрепата на най-авторитетната институция  – Министерство на културата, която работи за развитие и съхранение на българската култура като цяло. В тяхно лице намираме естествен партньор в осъществяването на една изцяло българска кампания”, сподели Деница Атанасова-Гергова на събитието.

„През последните няколко години Галерията за модерно изкуство най-активно промотира и подпомага съвременни български творци и това е един от главните мотиви да поемем патронажа на конкурса“, каза  на пресконференцията министър Стоянович. „Английско-българската закачка, заложена в името на конкурса, маркира важния мост, който ще ни отведе към бъдещето.“

Тази година, журито, което ще направи финалната селекция е в състав: Ерик Мурло, колекционер и наследник на най-големото издателство на оригинално графично изкуство – ателие „Мурло“; изкуствоведът и куратор Геза фон Хабсбург (който бе част от журито и в първото издание). Деница Гергова като представител на Галерията ще има финалния глас за определяне на финалистите, с които Галерията ще работи през следващите две години.

Ерик Мурло е дългогодишен партньор на Галерията, той лично посети България, за да представи изложба с изкуството на модерните майстори. Днес Galerie Mourlot (Ню Йорк), създадена от Ерик през 2006 година, пази богатото семейно наследство и наред с това специализира в произведения на съвременни художници.

Д-р Геза фон Хабсбург е международно признат изкуствовед и експерт по изкуството на Салвадор Дали. През 2010 година той бе куратор на най-голямата ретроспективна изложба от графични творби на Дали в София, съвместен проект на Национална галерия за чуждестранно изкуство и Галерията за модерно изкуство. Като жури в първото издание на MOST, Г-н Хабсбург вече има доста задълбочен поглед върху съвременното българско изкуство.

Няма съществена промяна в условията за участие. Конкурсът е отворен за артисти, работещи във всички медии на съвременното изкуство на възраст между 20-45 години. Кандидатите трябва да бъдат български граждани, пребиваващи на територията на страната или  в чужбина. Желателно е  да имат завършено образование по изкуства или понастоящем да са възпитаници на училище по изящни изкуства, както и да владеят английски език. Важно изискване е кандидатстващите да нямат договорености с други частни галерии към настоящия момент.

След първоначалната селекция, журито ще определи 20 автори, от които 5-ма ще  стигнат до финал.

По-детайлна информация за регламента, сроковете и етапите е публикувана на  официалния сайт на конкурса: www.most.modernartgallery.bg Страницата вече е активна.

Документите се подават онлайн на адрес: most@modernartgallery-bg.com

Новото тук е, че кандидатите следва да попълнят Формуляр за кандидатстване, който може да бъде изтеглен от сайта на MOST: 2013. Едно копие се изпраща онлайн на адрес most@modernartgallery-bg.com, а едно печатно копие на ул. Оборище 10.

СРОК ЗА ПОДАВАНЕ НА ДОКУМЕНТИ: 10 декември – 10 февруари 2014 г.

ПЕРИОД ЗА СЕЛЕКЦИОНЕН ПОДБОР: Февруари – Март 2014 г.

Тъй като идеята на конкурса е по-скоро процес на формиране на пазар и  арт мениджмънт на български артисти, всъщност това, което Галерията предлага на отличените е свързано с  тяхната творческа  кариера и развитие.

НАГРАДА ЗА ФИНАЛИСТИТЕ:

 •  Произведенията на четиримата финалисти, номинирани от журито, ще бъдат показани в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство;
 • Те ще бъдат активно промотирани от Галерията в рамките на събитието и ще получат кураторска оценка от международно жури;
 • 4 самостоятелни изложби на финалистите в Галерията за модерно изкуство – от април 2014 до февруари 2015;

НАГРАДА ЗА ПОБЕДИТЕЛЯ:

 • Ексклузивно представяне и промотиране от Галерията в рамките на една година;
 • Позициониране на пазара на изкуство, срещи с български и международни колекционери и ценители на изкуството;
 • Участие на международни арт събития, в които  Галерията участва;
 • Каталог на артиста;

Деница Гергова подчерта, че конкурсът не  се фокусира толкова върху намирането на артисти, които тепърва тръгват по своя път в изкуството, а по-скоро утвърдени имена, автори с бекграун, на които да бъде предложена нова публика и по-широк пазар за тяхното изкуство. Базисните критерии, които биха били добър атестат за кандидатстващите са: завършен артист с ясно дефиниран стил и модерно мислене; оригинална концепция; творчески опит; придобити награди и отличия; образование в сферата на изкуствата;

В периода на цялата кампания се очакват  много активности и арт пърформанси,  предстоят изложби и изяви на артистите, както и международни съвместни участия с Галерията.

MOST: ПРОЕКТЪТ

Като институция, която работи за развитието на пазара на изкуството в България вярваме, че в съвременния глобален свят, арт мениджмънтът има ключова роля за превръщането на един артист в световен феномен. През 2010г. създадохме арт платформа, която да промотира и популяризира талантливи български творци и съвременното българско изкуство като цяло. Проектът MOST получи широка институционална подкрепа и оценката на международнопризнати  ментори като Диана Пикасо, Геза фон Хабсбург, художникът Питър Блейк и други. Конкурсът MOST насърчава новаторството в изкуството и дава възможност за изява на български артисти от страната и чужбина, като им предоставя нови възможности за творчески изяви и професионална реализация на локално и международно ниво.

На оценените от авторитетно международно жури автори, Галерията ще предложи професионален арт маркетинг, който да работи за правилното им позициониране на българския и на световния арт пазар.

MOST 2011: РЕЗУЛТАТИТЕ

Живописецът Антоанета Гълъбова бе големият победител от MOST:2011. С нейна самостоятелна изложба в Галерията през октомври и ноември месец тази година завърши първото издание на конкурса.

Останалите финалисти бяха: Калия Калъчева – живопис, скулпторът Златин Орлов, концептуалните артисти Калоян Илиев-Кокимото и Павлина Чакърова, майсторът на художествената фотография Арслан Ахмедов.

Резултатите:

 • 6-мата финалисти участваха в съвместна изложба в Галерията за модерно изкуство;
 • В периода 2012-2013 г. всеки от тях имаше самостоятелна изява в пространството на галерията;
 • Арт мениджмънт и представяне пред колекционери;
 • 19 български артисти, включени в short list selection на международното жури участваха в съвместна изложба във  VIVACOM ART HALL, наши партньори в първото издание на конкурса.
 • Представяне в  VII-то издание на най-престижния Фестивал за съвременно изкуство в Турция – Contemporary Istanbul ( 22-25 ноември 2012) и печатен каталог на българските артисти, които Галерията представя;
 • Артистите на MOST се включиха в кампанията „Цветни улици“ за облагородяване на градската среда чрез изкуство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here