ХОТ ДОК – документални предизвикателства в Дома на киното

0

Арт Фест и международният фестивал за документално кино в Брюксел „Милениум” представят документалната програма ХОТ ДОК

hot-dok_poster_2013Документалното кино често остава извън „светлините на прожекторите”, но именно то е един от факторите, които съхраняват паметта и образите на времето. В България липсва възможност и са прекъснати традициите за запознаване на младата аудитория с постиженията на световното и родното документално кино.

Вдъхновяващ е интересът на младежката публика на Дома на киното към програмата „София Филм Фест за учащи”, която представя едни от най-успешните постижения на европейското, българското и алтернативното кино. Специалният образователен „семестър” „Светът на киното”, чиято първа част приключва в края на 2013 година, беше посветен на зората на киното като изкуство – нямата американска комедия и ганстерският филм на 30-те, и също предизвика любопитството на младите зрители. Именно техният интерес ни провокира да подходим и към един по-различен вид кино – документалното.

Сред основните цели на идеята и програмата „ХОТ ДОК” е потенциалната публика (ученици, студенти, млади хора, но и зрители от всички възрасти, ценящи документалното кино) да се запознае в детайли с нови, както и класически документални творби, да се провокира интересът към този особен и изключително важен вид кино, да се поддържа и разширява съдадената общност от млади хора с интереси към света на киното.

В програмата ще бъдат включени нови и класически български документални филми, актуални световни документални творби, осигурени в партньорство с културните институти в България, както и филми, осигурени в партньорство с международния кинофестивал „Милениум” в Белгия. Този фестивал е посветен на целите на хилядолетието на ООН и се организира от нашите сънародници Златина Русева, режисьор, и Любомир Георгиев, продуцент. „Милениум” подкрепи документалната програма на последните две издания на София Филм Фест и ще съдейства за осигуряване на значими световни документални филми за „Хот Док”.

Всяка прожекция се представя от кинопрофесионалисти – творци като Андрей Паунов, Борис Десподов, Тонислав Христов, киноведи като Антония Ковачева и други. Паунов и Десподов са и главните селекционери на международния документален конкурс на София Филм Фест. Форматът ще представлява интродукция към филма, прожекция и дискусия с публиката след прожекцията. Българските филми ще бъдат представени от техните автори.

Периодът за реализация на проекта е декември 2013 – февруари 2014. Успехът на събитието ще ни стимулира да го превърнем в традиционна рубрика в програмата на Дома на киното.

„Хот Док” се осъществява с подкрепата на Националния филмов център и документалния фестивал „Милениум”.

ПРОГРАМАТА ПО ДНИ И ЧАСОВЕ

  • 11 декември 2013, 19.00 – ДЪЖДОВЕН ДЕН / RAINY DAY, режисьор Андрей Чертов
  • 18 декември 2013, 18.00 ч. – ПОД МОРСКОТО РАВНИЩЕ / BELOW SEA LEVEL, режисьор Джанфранко Роси (представя Фестивал „Милениум”)
  • 8 януари 2014, 18.00 ч. – НЕОХОТНИЯТ РЕВОЛЮЦИОНЕР / THE RELUCTANT REVOLUTIONARY, режисьор Шон Макалистър (представя Фестивал „Милениум”)
  • 15 януари 2014, 18.00 ч. – ЗАЛИВЪТ НА СВЕТЦИТЕ / BAY OF ALL SAINTS, режисьор Ани Ийстман (представя Фестивал „Милениум”)
  • 22 януари 2014, 18.00 ч. – ПЪТЯТ КЪМ СИЛВЪРСТОУН / THE ROAD TO SILVERSTONE, режисьор Йохан Ериксон (представя Фестивал „Милениум”)
  • 29 януари 2014, 18.00 ч. – ДОМ  №8 (30’), БЪРЗА ПОМОЩ (36’), ВЕЧНИЯТ ЛЮБОВНИК (38’), режисьор Николай Волев
  • 5 февруари 2014, 18.00 – ПОВЕЧЕ ОТ МЕД / MORE THAN HONEY, режисьор Маркус Имхоф
  • 12 февруари 2014, 18.00 – МАШИНА ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ВСИЧКО / THE MACHINE WHICH MAKES EVERYTHING DISAPPEAR, режисьор Тинатин Гурчиани (Награда „Милениум” за най-добър документален филм на 17-ия Международен София Филм Фест 2013)
  • 19 февруари 2014, 18.00 – ПРАВИЛАТА НА ЕРГЕНСКИЯТ ЖИВОТ / THE RULES OF SINGLE LIFE, режисьор Тонислав Христов убликата определи този филм като най-добър в Документалния конкурс на 15-ия Международен София Филм Фест 2011)
  • 26 февруари 2014, 18.00 – ПРОБЛЕМЪТ С КОМАРИТЕ И ДРУГИ ИСТОРИИ / THE MOSQUITO PROBLEM & OTHER STORIES, режисьор Андрей Паунов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here