INTERNAL LABYRINTH, Марк Куин, МГМИ, 6.12.2013 – 20.01.2014г

0

СКУЛПТОРЪТ НА КЕЙТ МОС С ИЗЛОЖБА В СОФИЯ

Марк Холанд, заместник-ръководител на посолството на Великобритания в България откри заедно с Деница Атанасова-Гергова първата самостоятелна изложба в София на един от най-влиятелните съвременни художници – британският артист Марк Куин. С тази знакова експозиция Галерията за модерно изкуство отбелязва  и четвъртата годишнина от своето откриване.

[quote]Изразяваме нашата подкрепа към това културно събитие в столицата като част от популяризирането на британската култура в България и се надяваме то да намери широк отзвук сред любителите на изкуство! Пожелаваме ви да запазите високото ниво, което постигнахте за тази „крехка възраст” и още дълги години на творчески успехи, за представянето на най-добрите образци от българското и световно изкуство[/quote] каза Г-н Холанд пред гостите на събитието.

Изложбите на Марк Куин винаги се превръщат в сензация. Наред с това, те намират място и в някои от водещите музеи и галерии по света като „Tate Modern” в Лондон, „Fondazione Prada” в Милано, музеят „Пеги Гугенхайм” във Венеция, галерия „Тадеуш Ропак”  в Швейцария, Института по океанография в Монако, „Multimedia Art Museum” в Москва, Фондация Джорджо Чини във Венеция (2013г) и други.

Творби на лондонския провокатор бяха показани за първи път в арт салона на Оборище 10 през 2010г. в съвместна изложба с най-ярките британски съвременни автори като Питър Блейк, Деймиън Хърст и Аниш Капур. Този път изкуството на Куин е обединено в самостоятелна изложба с произведения от студиото на артиста. Експозицията се осъществява с традиционната подкрепа на Alpha Bank, генерален спонсор на всички арт изяви в Галерията през годината.

Марк Куин добива световна известност със скулптурния си автопортрет  Self от 1991г, за който използва 4,5 литра от собствената си кръв. За кратко време попада в полезрението на колекционерите на съвременно изкуство, а днес името му е в топ 50 на най-продаваните художници на нашето време по данни на Artprice.

Сред най-известните му творения са скулптурата на супермодела Кейт Мос в йогийска поза, 15 тонната мраморна статуя на бременна жена инвалид Алисън Лапер, експонирана върху четвъртата колона в центъра на  площад Трафалгар, както и инсталацията от замръзнали цветя, които никога не се променят или увяхват.

Художествените си идеи Марк Куин претворява в скулптури и инсталации, маслени платна, графики, рисунки и фотографии. Работи с различни материали като мрамор, олово и злато, а често  експериментира и с по-необичайни като лед, кръв или стъкло, цветя и растения, замразени в силиций.

Изложбата, озаглавена Internal Labyrinth в Галерията, обединява творби от най-известните серии на артиста като “Siren” – посветена на Кейт Мос, серията Labyrinth”, изключително интересната Iris paintings”, както и част от серията „Moments of sunrise”.

Влизайки в Галерията, вниманието ви веднага ще бъде приковано от двете изключително детайлни сериграфии „Kate Moss on Gold” и „Kate Moss on Silver”, авторски интерпретации на скулптурата на Кейт Мос от 1996г. Те са израз на нейната неземна красота, като в същото време я представят в сложна и екстремна йогийска поза, отражение на изопачаването в глобалния медиен свят. Серията е в тираж 150, подписани и номерирани от артиста върху обратната страна. Всяка работа е завършена на ръка с полагането на сребърния или златен лист. Използвани са 12 цвята и гланц, за да се възпроизведе образа на британския топ модел.

[heading]По думите на Марк Куин: „Това не е портрет на човек, а портрет на изкривен от нашите желания образ”.[/heading]

От началото на 2006г Марк Куин започва да прави множество проучвания на супермодела Кейт Мос. През април същата година, той представя скулптурата „Sphinx”, изобразяваща Мос в йогийска поза, с глезени и ръце увити зад ушите. Скулптурата прераства в изложба в нюйоркската галерия Mary Boone през 2007г, а днес е в колекцията на частния музей „Folketeateret” в Осло.

През 2008г артистът създава друга скулптура на Кейт Мос, направена от 18 каратово злато, а творбата е озаглавена „Siren”. Наречена по името на смъртоносна морска прелъстителка от гръцката митология, Сирена вцепенява зрителя с проницателния си поглед. Скулптурата в реален размер е считана за най-голямата златна статуя, правена някога от времето на египетските фараони. Тя намира своето достойно място в Британския музей, Лондон, редом до артефакти от Антична Гърция и Древен Египет.

Експозицията в Галерията показва и част от серията Iris Paintings, с творбата „Blue Planet” /2012/. Това е едно съблазнително и изкушаващо произведение с големи размери, представящо ириса на истински човек, заснет от самия Марк Куин с помощта на специални обективи. „Blue Planet” е сякаш изтичането на яркия вътрешен свят на тялото и сливането му с монохромния свят на кожата.

Марк Куин разглежда своите „Ирис” картини като „врати на възприятието”, сливайки тайните на живота и съществуването с красотата и цвета. Ирисът е една от малкото външни части на човешкото тяло, която е ярко оцветена. Това е и единственият вътрешен орган, който може да бъде видят отвън и който притежава ярки и пъстри цветове на вътрешността на тялото.

Серията Labyrinth” /2011/ изобразява големи пигментови отпечатъци на картините „Лабиринт” на Марк Куин, своеобразна абстрактна карта на човешката същност, която повдига множество въпроси относно модерния човек и неговата идентичност. Тези огромни отпечатъци от човешки палец в яйцевидна форма са представени в Галерията за модерно изкуство в монохромен и цветен вариант.

Moments of Sunrise, създадена през 2008г, представлява цветен офорт, водещ началото си от инсталацията „Garden”, представена в Милано през 2000г. Тя изобразява истинска градина от цветя, въплъщение на идеята за невъзможността на вечното съществуване. В инсталацията са включени над 1000 вида растения и цветя от целия свят в пика на своя разцвет. Заляти с 25 тона течен силиций, поддържан на постоянна температура от -80 градуса, те са потенциално вечни. В своята застиналост те пресъздават магията и очарованието на вечната пролет.

[heading]Марк Куин: „Когато цветята замръзнат, се превръщат в чист образ на перфектно цвете…. трансформация между чист образ и чиста материя”.[/heading]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here