Учителят, галерия “Васка Еманоилова”, 10.12.2013 – 28.02.2014г

0

[heading]Ретроспективна изложба на Михаил Кръстев /1877 – 1956/, Куратори: Рамона Димова, Любен Домозетски и Теодор Илиев, Ръководител на проекта: Пламен В. Петров, Откриване на 10 декември 2013г от 18:00 ч.[/heading]

Художник на малкия формат, отличен портретист и добър пейзажист, Михаил Кръстев, макар да живее и твори в периода между двете световни войни, се явява свързан с изкуството в България от първото десетилетие на XX в. Във времето на активен и разнолик художествен живот Кръстев стои някак встрани както от въздействието на сецесиона, така и от влиянието на експресионизма и „новата предметност“. Изкуството му не е повратна точка, но работите му са лирични, непретенциозни, спонтанни и леки – вълнуващи и днес. Може би именно в тяхната непринуденост се крие очарованието им.

Михаил Кръстев, първият учител по рисуване на патрона на галерия „Васка Емануилова“, е роден в град Пирот. Брат е на една от най-ярките фигури в областта на култура на Третото българско царство, основателят на кръга „Мисъл“ – д-р Кръстьо Кръстев. Получил своето средно образование в София, той се отправя към Берлин, където следва „Архитектура“, а по-късно учи рисуване в Universität der Künste Berlin. Недовършил образованието си, се завръща в България и постъпва Държавното рисувално училище в специалния курс по живопис на Ярослав Вешин. Въпреки силната си художествена подготовка, той никога няма да се потопи всецяло в света на изобразителното изкуство, а ще се отдаде на учителското призвание. Преподавал е първите уроци по рисуване на Васка Емануилова, Вера Лукова, Борис Ангелушев и много други изявени български художници. Ала той никога няма да успее да осъществи своя самостоятелна изложба. Ето защо настоящата експозиция е първи по рода си опит да се освети и огледа в пълнота художественото наследство на един от пионерите в българското графично изкуство – Михаил Кръстев.

В изложбата са включени произведения от фондовете на Софийска градска художествена галерия, Национален музей за българско изобразително изкуство, Градска художествена галерия – Пловдив, Худежествена галерия – Казанлък, Национален литературен музей – София и частна колекция „Христина Колева“.

Кураторите на експозицията благодарят на проф. Красимира Коева, Иван Кюранов, екипа на Държавна агенция „Архиви“, както и на организаторите на проекта „Студентски практики”, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here