Празниците сплотяват в името на доброто

0

НЧ ”Д.Дебелянов-1960” събра хората на духа и културата

Денят на християнското семейство и на православната  младеж  донесе толкова емоции, радост, надежда и пожелания за здраве и късмет.

На празника в Народно читалище”Димчо Дебелянов-1960”  дойдоха  официални гости, деца, родители, преподаватели, хора на изкуството и културата, носители  на духовните ценности. Така както повелява  традицията, върху  масата, постлана   с  извезана  покривка, имаше погача  и вино, менче със светена вода и китка за здраве. Негово благоговещенство отец Валентин Тупаров от храм „Свето Възнесение Господне” в столичния квартал „Яворов” уважи поканата и изнесе проповед за Въведение Богородично, благослови хората за повече мъдрост, любов към ближния, за мир и хармония. А на учащите  Отец Валентин заръча  да бъдат добронамерени и да  отворят сърцата си  към познанието,четмото и писмото, да бъдат духовни и да намират пристан в читалището. Свещеникът благослови любящите родители, които както обичат чадата си, така трябва и да отделят време за възпитанието им от най-ранна детска възраст. Отец Валентин прикади за здраве и направи водосвет за всички християни, дошли в читалищния храм.

Организаторите на Деня на християнското семейство приветстваха специалните си гости- художника Румен Статков, кмета на Долни Богров и председател на НЧ”Св.Св. Кирил и Методий” Цецка Кочкова,  секретаря на същото читалище  Руми Кръстинова, Николай Белалов-зам.-председател на Комисията но образование и култура към СОС, главния експерт за развитието на културата в район „Слатина” Дима Василева. Поздравления за празника бяха изпратени от името на народният представител проф.Георги Мърков,от  и.д.председателят на СБЖ Снежана Тодорова, от главният редактор на сп.”Черно и бяло” Станислава Пекова, от писатели и културни дейци.

Популярният български художник Румен Статков удостои празника като представи две свои произведения „Чергата” от цикъла „Опит за портрет на България” и „Девойка Икона” от цикъла „Скрита непреходност”. С вещината на човек на изкуството Статков разказа за творческият си път и покани децата от читалището да направят заедно едно училище за художници. Авторът  на над 70 изложби предизвика възхищението на присъстващите, а въпросите продължиха и след официалната част на празника.

Макар и на крехка възраст  възпитаниците на школата по китара с ръководител Теодоси Цингилев показаха класа в първите си стъпки в света на музиката.

С лирика и нежност бяха изпълнени стиховете на  учениците по художествено слово към читалището. За талантливото и вдъхновено представяне бяха наградени с неспирни аплодисменти.

Веднага след тях запяха децата от НЧ”П.К.Яворов” с ръководител Маргарита Горанова. В такт с музиката и с усет към ритъма, те допринесоха за  приповдигнатия  духа на публиката.

За доброто настроение по време на празника помогна  вокална група”Настроение” от НЧ”Св.Св.Кирил и Методий”. Блестящо изпълнените песни, с музикален съпровод от  акордеон и китара, предизвикаха сълзи от радост и весело настроение. Любовните песни от миналото, соловите изпълнения от известни оперети, артистичността и изразителността на вокалната група, предизвика бурни овации.

И това не бе всичко. Защото ВГ”Романтика” с музикален педагог Росица Йорданова  към НЧ”Димчо Дебелянов-1960” поде вълната на емоцията и изпълни романтични стари градски песни, аплодирани  от публиката.  ”Романтика” е позната на мнозина от участията си и в редица певчески фестивали за патриотични песни.

Организаторите на събитието призоваха хората да отворят сърцата си за радостта от познанието,творчеството, изкуството и песните. Казаха още,че читалище „Д.Дебелянов” е пристан за всички, които искат да реализират добрите си идеи.

В края на Денят на християнското семейство всеки си отчупи от  хляба и пробва постните сладкиши. Хората споделиха,че празниците сплотяват поколенията и че това е пътят  да се  съхрани българщината. А читалищата правят възможна  духовната връзка между различните хора.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here