Киномания 2013, част 9

0

УХАНИЕТО НА НЕОТРАЗИМИЯ УДИ АЛЪН…

“СИН ЖАСМИН”- ВЪЗХИТИТЕЛНАТА И ПОКОРЯВАЩА КЕЙТ БЛАНШЕТ

1[col2]Реших да  “закрия” Киномания с последния филм на моя любимец УДИ АЛЪН- нестандартно велик, човечен, мъдър и винаги с добродушно- опрощаваща усмивка- та нали е зодия “Стрелец”! Той си размахва истината като самотен боец/ характерно за тази порода личности/- сладко-горчива, понякога смазваща, поучителна, ала никога назидателна…[/col2]

Уди Алън е от моите обичани режисьори, защото той поражда необясним съюз със зрителя, за да усеща своя режисьор зад сюжета, зад конфликта… Въпреки характерния почерк и кинопохвати, този майстор от класа предизвиква противоположни мнения от… до, без да престава да ни из-ненадва, вълнува и осмисля екранното ни време.

Нашата героиня се казва Жасмин Френч- това име на цвете са й дали някога родителите. Тя харесва песента “Синя луна”- така емблематично започна и завършва нейната история, по-скоро драма. Богатата аристократка от висшето общество на Ню Йорк внезапно обеднява след несполучливия си брак с нечестния брокер Хал/Алек Болдуин, много му отива/, който се оказва престъпник и се самоубива в затвора.

След нервна криза и временно възстановяване в клиника, Жасмин е принудена да отиде в Сан Франциско и да живее при сестра си Джинджър. Късметът вече е изчезнал, въпреки дузината куфари с маркови монограми, скъпи чанти и  луксозни дрехи от Chanel/лично Карл Лагерфелд е изпратил дрехи на неговата любимка Кейт Бланшет/. Видимото лустро и елитните маниери не носят долари- тя е принудена да се труди като секретарка, да се бори с компютъра и да отблъсква любовните набези на зъболекаря- работодател. А къде живее- в апартамент с ниски тавани и с обзавеждане в стил- кич. Да, падането от високия клон е страшно. Пълен провал, истерията е неминуема в компанията на пройдохи като Еди и Чили /кандидат за сестра й/. Лудницата се допълва от неукротимите деца на Джинжър и вечните свади. И изведнъж се появява рицарят Дуайт /Питър Сарсгард е безупречен/- е, не на бял кон, но с мечтаната къща край морето, доста тлъста сметка и… вдовец. Жасмин очаква с трепет предложението за женитба- още малко и отново ще блесне на върха! Ала внезапно среща Оги- бившият съпруг на сестра й, който разкрива злополучната истина. Жасмин е отхвърлена от бъдещия жених, дори синът и Дани се отказва от нея- тя е предала мъжа си на ФБР, въпреки, че също се е “къпала” в  рога на изобилието. Абсолютният егоизъм си отмъщава. Наближава финалът- след толкова алкохол и хапчета, след срива и премазващите обстоятелства, нейната героиня е уплашена, самотна, на ръба на лудостта. Уханието на Жасмин дълго ни обладава и ние я харесваме, дори й съчувстваме, въпреки всичко! Един колега ми сподели, че не можел да се отлепи от седалката след финала- толкова силно му е подействал този драматичен филм. Разбира се- в компанията на възхитителната Кейт Бланшет, която извая своята героиня с щрихи, фрески и поразителен професионализъм точно по скалата на чудотвореца Уди Алън.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here