Живопис, Тома Върбанов, галерия Академия, 03.12 – 18.12.2013

0

На 3 декември 2013г oт 18:00 ч. в галерия „Академия“ на ул. „Шипка“ 1 се открива уникално арт-събитие – известният български художник проф. Тома Върбанов представя непоказвани живописни творби, създадени през последните 20 години. Събитието е по повод 70-тата годишнина на художника.

Изложбата ще открие проф. д.изк. Чавдар Попов, а музикалното изпълнение е на джаз изпълнителите Димитър Льолев и Никола Горялов.

Каталогът на изложбата е по проект на проф. Божидар Йонов.

Изложбата реабилитира автономната стойност на живописната картина, носеща разнопосочни психологически и социални внушения, актуални и съвременни като въздействие и професионално майсторство.

След завършване на  Нациналната художествена академия, специалност „ Стенопис“, през 1969 – 1970 г. проф. Тома Върбанов специализира живопис в Академия „Гран  Шомиер“ – Париж, Франция при проф. Ив Брайер – председател на Есенния Салон в Париж.

Повече от четири десетилетия авторът се изявява в широка творческа територия – всички  жанрове на живописта и стенните изкуства.

Проф. Тома Върбанов е носител на най-престижните национални награди за живопис и на десетки други български и международни награди за живопис.

[quote] Проф. Тома Върбанов отдавна е заел достойно и специфично, можем да кажем – уникално място в панорамата на съвременните пластични изкуства в България. По своя пластичен мироглед, по своите тематични, сюжетни, жанрови и стилови предпочитания, Тома Върбанов се е утвърдил като автор с категорично заявени позиции, с избистрен формален език, с установени иконографски характеристики. Той принадлежи към онзи тип художници, които недвусмислено заявяват своята естетическа и художествена привързаност, своите „за“ и „против“ в изкуството. Един от белезите на творческата зрялост, която Тома Върбанов демонстрира е редуцирането. Той е осъзнал, че силата на образното въздействие не е в прибавянето, в натрупването, в многословието и в претоварването, а точно обратното – в лишаването, в изчистването, в отказа. Или, както гласи известният принцип – less is more, по-малкото е повече. В неговата живопис имаме усещането за някакво незримо присъствие – било в емоционален, било в интелектуален план. Изобразяването на духовното, на психологическото – при всичките условности и при глобалния характер на тези понятия – при Тома Върбанов приема формата на съвсем конкретни стилови, композиционни и пластически решения.“

Проф. д. изк. Чавдар Попов[/quote]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here