Киномания 2013, част 4

0

Сред основните акценти в програмата на  са новият филм на братя Коен “Истинският Люин Дейвис”/ за него вече стана дума/, “Страст” на Брайън де Палма, “Петата власт” с Бенедикт Къмбърбач като Джулиан Асандж, “Полунощни деца”, екранизация по романа на Салман Рушди,  “Синият е най-топлия цвят” на режисьора Абделатиф Кешиш, носител на Златна палма  от тазгодишния фестивал в Кан,, както и руския т “Огледала:Марина Цветаева” от официалната селекция на Масковския кинофестивал, представящ една от най-трагичните и велики поетеси на 20-ти век, биографичният филм за принцеса Даяна с Наоми Уотс, “Само любовниците остават живи” на Джим Джармуш, биографичният “Филомена” с Джуди Денч/ предстои да ви запозная с нея/, проследяващият събитията след убийството на Кенеди “Паркланд”, продуциран от Том Ханкс, “Син жасмин” на Уди Алън с Кейт Бланшет и Алек Болдуин, “Миналото” с Беренис Бежо, отличен в Кан за най-добра женска роля и мн.др.

Киномания 2013 отдава почит към големите имена на съвременната българска култура: с вечер, посветена на Рангел Вълчанов и изложба на черно-бели фотоси от професионалния му път, както и прожекция на документалния филм “Индия завинаги”.Ще бъде показана и премиерна прожекция на друг документален филм “Чичо Тони, тримата глупаци и ДС” на Мина Милева и Весела Казакова.

Категорията “Класически удоволствия” е изкушение и за най-големите кинаджии. Той ще представи 2 серии от легендарни филми. КИНОМАНИЯ 2013 прави ретроспектива на едно от  явленията в киното – Федерико Фелини. В програмата са включени цели 12 заглавия от неговата филмографията. Също така ще може да видим и позабравени филми с Робърт де Ниро от 70-те – Raging Bull /Разяреният бик/, New York, New York /Ню Йорк, Ню Йорк/, Taxi Driver /Шофьор на такси/ и The King of Comedy/(Кралят на комедията/.

На неостаряващата Моника Белучи ще се насладят зрителите на “Сезонът на носорозите”,пресъздаващ съдбата на несправедливо осъдения в годините на Ислямските революции в Иран поет Сахел.

Най-новата тематична програма “Живот като на кино” ще представи биографичните ленти „Зад свещника: Моят живот с Либераче” на Стивън Содърбърг, “Дълбокото гърло” на Линда Лавлейс, “Убий любимите си-Младите Гинзбърг, Бъроуз и Керуак”, “Принцеса Даяна” и др.

За  поредна година КИНОМАНИЯ прави специална програма за най-малките любители на киното. Детската категория на изданието 2013 включва общо 6 заглавия – три анимационни и три игрални филма. Сега насочвам вниманието към “Какво знаеше Мейзи”- история за деца и родители и по-скоро за…

 ДОВЕРЧИВИТЕ ОЧИ НА МЕЙЗИ И НЕЙНОТО ПОРАСТВАНЕ…

what-maisie-knew-poster1Създаден по класическо произведение на американската литература, но случващ се в днешен Ню Йорк- това е завладяващ портрет за разделянето на едно семейство, показан през доверчивите очи на Мейзи. Биологичните родители: наперената и изкусителна рокендрол певица Сузана и очарователния и объркан арт дилър Бийл се развеждат. Разстроени от кризата на средната възраст и неумението да отглеждат сериозно  детето си, те си намират нови любими: Марго, до вчера грижила се за Мейзи при Сузана, става съпруга на Бийл; майката пък си привлича младия Линкълн- барман, с достатъчно свободно време да поеме отговорността за малката. Единственото  дете на прекалено заетите родители става свидетел на свадите помежду им, докато двамата се опитват да започнат на чисто с другите си партньори. Мейзи е “прехвърляна като кукла” от ръце на ръце- ту при Марго, ту при Линкълн, от време на време се появяват мама и татко, за кратко, но с подаръци… Твърде зряла за възрастта си, тя започва да разбира колко себични, безотговорни и опасни са родителите й в действителност. Зрителят изживява заедно с милата и нежна Мейзи всички нелепи ситуации. И никак не се учудва, че на финала момиченцето предпочита  своите закрилници Марго и Линкълн, които искрено я обичат, лишени от егоизма на Сузана и Бийл. Тя е щастлива  и остава с тях …

Гениалността на романа на Хенри Джеймс се състои в необичайното му умение да покаже съзряването на малкото момиче. В тази екранизация вътрешният свят на Мейзи е предаден не толкова чрез език, колкото чрез образите, а Оната Април е наистина забележително чудесно дете- актриса, чийто поглед ни трогва с искреността и разбирането си.

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here