Японско изкуство на над 600 години ще бъде представено в София

0

Изложба и уъркшоп на темари ще се проведат в края на ноември в Чайна Tea house в София

Декоративните ръчно изработени топки темари – фолклорно изкуство от преди 500-600 години, ще бъдат представени в София. Авторската изложба „Феерия от цветове и форми“ на Ралица Донева-Коева ще се открие на 21 ноември от 19 ч. в Чайна Tea house на ул. „Георги Бенковски“ 11 и ще продължи до 27 ноември. Събитието се организира със съдействието на Японски клуб „Кидзуна“ – Варна.

Кратка уводна лекция и уъркшоп ще се състоят на 23 ноември, събота, от 11 ч. под ръководството на Ралица Донева-Коева.

Топките темари се изработват на ръка от памучни или копринени парчета плат, оформени като топка и обвити с памучни конци, след което декорирани с бродерии от цветни нишки. Заредени с положителната енергия на майстора, който ги изработва, те са ценен подарък, символизиращ приятелство и уважение.

Ралица Донева-Коева е член на Японската темари асоциация и притежава сертификат за Koutouka – второ ниво за изработката на традиционните японски декоративни топки темари. През 2001г завършва Техническия университет във Варна, специалност „Промишлен дизайн”. От дете обича да се занимава с различни ръкоделия. Любовта ѝ към Япония я насочва към откриването на традиционни и малко познати извън Страната на изгряващото слънце занаяти. Като „колекционер” на японски занаяти нейната най-голяма страст остава изкуството темари. Тя изработва тези декоративни топки от четири години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here