Киномания 2013, част 3

0

“Обещанието”- каква сакрална дума, стига да я спазиш! За дадената дума и за любовта, преминала през години и препятствия, разказва френско-белгийската екранизация на режисьора Патрис Льоконт. По романа на несравнимия и обичан Стефан Цвайг “Отпор на действителността”. И това заглавие е забележително и си струва, нали?

През 1912 година в Германия, току-що дипломиралият се млад специалист Лудвиг Зайц започва работа в завод за стомана. Той е много способен и уменията му спечелват доверието на възрастния и болен собственик г-н Хофмайсетр, който го прави свой личен секретар. Покрай работата си в дома на своя шеф, Лудвиг се сближава с неговата млада съпруга Шарлот и сина им/започва да му дава уроци и момчето постига отлични оценки/. Лоте/така пожелава да я нарича Лудвиг/,е красива и сдържана. Много скоро обаче искрата между двамата припламва и те започват да се разбират само с погледи и жестове. Инициативния младеж предлага на шефа си да завладеят  част от ценни залежи в Мексико и той е принуден да замине за две години. Тогава Лотге му разкрива любовта си и обещава да бъде негова при завръщането му. Избухва Първата световна война, морският трафик от Мексико е спрян и писмата между Америка и Европа се губят. Минават близо осем години. През това време г-н Хофмайсер умира, Шарлот остава вдовица и продължава да чака своята голяма любов, с която са си дали дума!

Лудвиг се завръща. Дали е оцеляла любовта? Последния кадър от тази блестяща екранизация са двете фигури на влюбените, притиснати силно един до друг.

Режисьорът Патрис Льоконт: “Това е завладяваща със своята чувственост история. С изключително вълнение работих над емоциите на героите, така филигранно предадени от Цвайг в неговия текст. За мен бе удоволствие да създам филм, в който мълчанието е важно, колкото диалога, филм, в който с малко думи да се казва всичко.”

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here