Испания посреща пловдивска изложба

0

През 2012-та група младежи решават да извадят хомофобията от игра по време на първият спортен полуден за борба с хомофобията, провел се в Пловдив под наслов „Да извадим хомофобията извън игра!“. Идеята е лесно смилаема – “Покажи жълт/червен картон на хомофобията”. Оказва се, че хората приемат лесно знаците на един от най-популярните, и хомофобски настроени, спортове и започват да се снимат с жълтите и червени картончета, преведени на над 15 езика. Организаторите от „ЛГБТ Пловдив“ започват да разпространяват картоните сред приятели в страната, те сред свои приятели и постепенно из Балканския полуостров и Европа. Днес хиляди хора от пет континента са се снимали, и продължават да се снимат, за да изразят ясно гражданската си позиция.

Жълтия и червения картон имат собствен живот неуправляем от собствените си създатели, минавайки през места като Гърция, Румъния, Испания, Италия, Холандия, Обединеното кралство, Шотландия, Германия, Аржентина, Украйна, Унгария, Полша, Индия, Норвегия, дори Русия.

Първата изложба бе показана на 17 май, международен ден за борба с хомофобията, в МОЛ Пловдив, с подкрепата на посолството на САЩ в България. Посети множество заведения, барове и хотели в родния Пловдив, последвани от София, Солун, Бургас, а вече и в Памплона (Испания). Компилацията от фотографии ще бъде показана в Café Racer oт 20.11 до 20.12 и в седалището на местната ЛГБТ организация Katalingorri, след което ще продължи обиколката си из Иберийския полуостров. Накрая на изложбата снимките ще бъдат подарени на първият ЛГБТ музей-библиотека в Аржентина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here