Киномания 2013

0

Снощи, на 14- ти ноември, КИНОМАНИЯ отново пристигна при нас- гиздава и пъстра, обичана и чаровна, за да предложи най-доброто от световните кинофестивали в цели 70 филма. По традиция на това неповторимо събитие могат да се видят най- горещите хитове за  последните две години, непоказвани досега у нас, сред които редица  претенденти за статуетки…

1374334_467875803319707_567023676_n

Радост, трепет и трескаво вълнение, както отпреди 27 години. Да, това е 27 издание на нейно величество КИНОМАНИЯ,  устояла на трудни години, кризи, преодоляла всякакви препятствия. След 1-ви декември ни обзема мъничко тъга, защото тя си отива, за да дойде отново следващата златна есен.

ButlerFlag81F-LИ така – официален старт на големия киномаратон даде “Иконом на седем президента”. С този филм афроамериканският режисьор Лий Даниълс отново се завръща към темите на расовото и социално равенство след успеха на “Прешъс”.Необикновената история е  биографична драма, чийто сценарий е базиран на мемоарите на Юджийн Алън – свободна интерпретация на живота на първия чернокож иконом на подобна длъжност, работил в Белия дом в продължение на 34 години. Актьорският състав е блестящо звезден – Опра Уинфри, Марая Кери, Джон Кюсак, Джейн Фонда, Куба Гудинг-син, Терънс Хауърд, Джеймс Марсдън, Дейвид Ойелоуо, Ванеса Редгрейв, Лийв Шрайбър и др

В ролята на иконома се превъплъщава ФОРЕСТ УИТАКЪР, а името на героя е променено на Сесил  Гейнс. Преди да акцентирам на основните моменти в драматургията на филма, искам да припомня  кой е несравнимият цветнокож актьор.

The Butler (2013) Forest Whitaker (Screengrab)Форест Уитакър е американски актьор и режисьор роден в Лонгвю, Тексас на 15 юли, 1961 година. За участието си в Последният крал на Шотландия, актьорът получава награда Златен Глобус за Най-Добър Актьор В Драматичен Филм, както и награда от БАФТА. Но най-известен е със спечелената си награда Оскар за същия филм, в категорията Най-Добър Актьор. Той става едва четвъртият чернокож носител на награда на Филмовата Академия на САЩ, след Сидни Поатие, Дензъл Уошингтън и Джейми Фокс. Форест е вегетарианец и има 4 деца. Също така има черен пояс по карате.

Така пише за него в Уикипедия… Гледала съм почти всички ленти с участието му. Аз обаче си спомням изумителните му роли в “Птицата” и “Дух куче. Пътят на самурая”. Актьорът Клинт Истуд разказва като продуцент и режисьор в далечната 1988 година, със свои думи, за най-бляскавия, но и най-дръзкия в историята на джаза музикант, изключителния виртуоз на саксофона – Чарли /Птицата/ Паркър. Такъв, какъвто той е останал дълбоко в паметта му- отказващ да се продава, свирещ само за това, което чувства, обичащ до болка живота… Птицата на бял кон със саксофон- и награда за най-добра мъжка роля на Форест Уитакър – Кан’ 88.

“Дух на куче. Пътят на самурая” е нестандартна сатира на модерните ганстерски филми. Моят любимец  прави едно от най-неустоимите си изпълнения дотогава в ролята на Дух Куче – загадъчен мафиотски убиец, който гледа на себе си като съвременен самурай и стига дотам сам да поведе война срещу своите долнопробни работодатели. А с нежност гледа и храни гълъби на покрива… Суров и трогателен, както  го може само забележителният Форест Уитакър.

Страховито величествен и жесток се явява като диктатора Иди Амин в “Последният крал на Шотландия”, където са пресъздадени истински събития от управлението на диктатора. Следва голямото признание, редица награди- “Оскар” за най- добър актьор  и БАФТА в същата категория, “Златен глобус” за най-добър актьор в драматичен филм.

С тези редове правя скромен опит за обрисувам огромния мощен талант на Форест Уитакър и да призная, че именно той прави филма “Иконом на седем президента”. Без неговото присъствие, едва ли щеше да се получи тази майсторски  въздействаща драма. Зрителят през цялото екранно време съумява да види “двете лица на иконома”, както казва един от героите. Сюжетът проследява съдбата на Сесил Гейнс от дете до възрастен с всички перипетии-  позитивни и горчиви преживявания… През 1957 година, в разгара на расовата сегрегация в САЩ, той съвсем млад получава работа не къде да е, а  именно в Белия дом- позиция, която заема до пенсионирането си през 1986. Сесил е задкулисният свидетел на игрите на властта, в които са въвлечени президентите от  Дуайт Айзенхауер до Роналд Рейгън. Мястото му води и до проблеми със съпругата Глория и синът му Луис – млад мъж, активен участник в антиправителствените движения. Той се бори против расовата дискриминация, че “белите можеха да ни убиват и не ги наказваха за това.” Форест Уитакър живее на екрана, с осанката, походката, с всяко едно мускулче на лицето, с даровитото си вглъбяване в ролята. Перфектен до изящество в работата си на иконом, той постепенно осъзнава, че иска да извоюва по-високи заплати и повишение в длъжност на цветнокожите си колеги. И успява! На финала успява да разбере и сина си Луис, с когото са били цял живот в конфронтация, за да изрече думите: “За него пишат книги. Той спасява душата на страната си.” Разбира се, политическите препратки на моменти натежават в някои от линиите на драматургията. Балансът на доброто кино се получава от действително звездния актьорски екип и най-вече от великолепния Форест Уитакър. Дано не съм прекалила с прилагателните…

След избирането на Барак Обама за президент журналистът Уил Хайгуд публикува поредица от статии за Юджийн Алън, цветнокож, който е бил иконом в Белия дом от 50-те до 80-те години. Необикновената му история бързо събужда интереса на шефовете на “Sony Pictures”, които купуват правата за евентуална екранизация.

Режисьорът Лий Даниълс чрез този личен филм се вписва по-скоро в течението на независимото американско кино, отколкото в това на холивудската мелодрама. Затова изкушените зрители все още имат възможност да гледат “Иконом на седем президента” – в Дома на киното на 16 ноември от 18.30 часа и в кино “Одеон” – на 23 ноември от 20:30 часа.

Ще продължавам да ви информирам за лентите на КИНОМАНИЯ от световните фестивали, след като ги гледам.

1376520_476532525787368_963790846_n

Мариана Енева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here