ДА ОБИЧАШ ВЪПРЕКИ КАНОНИТЕ

0

Послание от картините на Параскева Мау

На българските художници им е трудно да преодолеят конкретното в живописта, е признание на невероятния Илия Бешков. „Тъй като по традиция българинът е склонен към догматизъм” бе тълкуванието на  изпълненото с тъга откровение на големия майстор на четката от Марин Георгиев при откриване на изложбата от картини на Параскева Мау* в салона на ІІІ етаж в сградата на Съюза на българските журналисти в София. Ето какво още сподели известният писател и издател, представяйки сънародничката ни, която от години живее и работи в Германия.

„Верните на традицията у нас все спазват някакви академични правила и „нарушенията” им са в „рамките на закона”, но проблемът на нашия творец беше и е вътрешната свобода, свободата на личността, разбирана от него като свобода в прилагане на считаните за нови канони.” В този смисъл творбите на Леона Пара (творческия псевдоним на художничката) са „странни”, тя създава правила, не спазва предписания, съчетава дори противоположности. В картините ѝ виждаме резултата и тогава усещаме докосването на особеното им излъчване. Разбираме, че тя е и българка като нас, но и гражданка на света. Животът в отворена към света европейска цивилизация ѝ предоставя възможност за неочакван полет на въображението, различно съчетание на композиции и необичайни цветове, преклонение пред обичта и красотата. В тържеството от приближаването им сюжетът е само повод за изява на духовно богат човек, вътрешно неограничен, приел като единствен начин за общуване със себе си и света свободата.

*Параскева  Николчева–Мау е родена в София. След завършване на висше образование – специалност „Българска филология” в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, в средата на 70-те години на ХХ век се омъжва за немец и оттогава живее в (Западен) Берлин, Германия. Децата ѝ Сандра и Константин владеят отлично български език.

В първите години след установяването си в Берлин Параскева работи в Свободния университет, където прави и следдипломна квалификация на тема „Източна Европа”. По-късно се занимава с журналистика и преводачество, сътрудничи към ТV-ORV (Потсдам) и ZDF (Берлин). Тя е сред основателите на Немско-българското културно-просветно дружество „Д-р Петър Берон” в Берлин и активно съдейства за опазване на българските ценности извън отечеството ни.

През 1986г Параскева Мау се запознава с известната немска художничка Евелин Зомерхоф (Берлин/Потсдам). Общуването им събужда у българката страстта към рисуването. Семинари, курсове, рисуване сред природата и в манастири, търсене на форми, цветове, нюанси водят до съвместни проекти с художничките Гизела Куркхаус-Мюлер и Инге Денкер. Параскева Мау участва в изложби – с други художници и самостоятелно – в галерия „Puppen Langе” в Клайнмахно, коридорите на ORB (Потсдам), и ZDF (Берлин), галерия-студио Novalis и Салон за култура на Хайди Хайман (Берлин).

Галерия „Навиларт” представя творби на българката през 2007г в немското консулство в морската ни столица Варна по случай 3 октомври – Деня на обединението, а през следващата година в Българския културен институт в Берлин е открита нейна изложба (17 май-14 юни 2008г). През 2010г има две изложби в България – в художествените галерии на Балчик и Пазарджик. Картината ѝ „Овен І” илюстрира  стихосбирката на Ищван Шинка „Поле и мечти”, а „Мала църква” – стихосбирката на Валерий Брюсов „И сами ще отлетим” (и двете на издателство „Литературен форум”, София, 2010г).

Картини на Параскева Мау притежават колекционери от България, Гърция, Австрия, Франция, Италия, САЩ и Германия.

Художничката гостува в София и платната може да се видят в СБЖ (ул. „Граф Игнатиев” № 4) до края на ноември т. г. Заповядайте!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here