Японският калиграф Кихачиро Нишиура ще посети Павликени и Русе

0

Демонстрациите на калиграфия са на 13 ноември в Павликени и на 14 ноември в Русе

Известният калиграф Кихачиро Нишиура ще посети Павликени и Русе със своя изложба и демонстрации на японска калиграфия.

Павликени посреща Нишиура на 13 ноември от 15 ч. в Историческия музей в града на ул. „Бачо Киро“ 1. Демонстрацията, в която Нишиура ще покаже своя красив и изпълнен с емоции калиграфски свят, е с вход свободен.

Изложбата в Русе се открива на 14 ноември в 18 ч. в Русенска художествена галерия на ул. „Борисова“ 39, ще продължи до 30 ноември и е с вход свободен. По време на откриването Кихачиро Нишиура ще направи демонстрация на японска калиграфия.

Освен автор на съвременна японска калиграфия Кихачиро Нишиура е и майстор на чаена церемония, икебана и изкуството за поднасяне на аромати кодо. Силно впечатлен от деликатността и силата, от сърдечните тревоги и твърдата воля, които живеят в поезията на Ботев и Яворов, Кихачиро Нишиура представя техни стихове в превод на японски. Изложбата включва още традиционна калиграфия, както и маслени платна на древни писмени знаци и талисмани.

„Над 35 години се наслаждавам на Изкуството на четката – калиграфията. С калиграфията човек може да се занимава по различни причини, като например усъвършенстване на краснописа, подобряване на концентрацията, просто за удоволствие, но за мен специална причина нямаше, тъй като изкуството на калиграфията винаги беше с мен, докато израствах“, споделя Кихачиро Нишиура. „Калиграфията е основата на източното изкуство според мен. Йероглифът, знакът е един от най-важните елементи на източната култура. И това, как да се изписват и изразяват знаците, е само по себе си източно изкуство. Въпреки голямата важност на знака японската калиграфия има специфични начини на изразяване, които могат да бъдат считани за „музика без звук“. Точно този аспект е ясната разлика между японската и традиционната китайска или корейска калиграфия“, допълва той.

Важните елементи на калиграфията са точките, чертите, сенките, движенията и пространството. Тези елементи могат да създадат нечута музика, подобна на изпълнение на оркестър, използващ различни инструменти с различно звучене, свирещи едно музикално произведение в хармония, което е характерно за музикалната калиграфия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here