СБЖ раздаде годишните си награди

0

Първият ден на ноември е сред най-хубавите български празници. На него изказваме нашата почит към будителите, дали много от себе си в името на нашето просвещение и култура, разпалили искрата на книголюбието у всеки един от нас.

СБЖ е избрал този свят и красив ден и за празник на българската журналистика, за да изкаже своята благодарност към онези от пишещото племе, дали всичко от себе си, за да оставят следа в професията. И на този 1 ноември салонът в сградата на СБЖ се оказа тесен да побере всички, които бяха дошли да присъстват на раздаването на годишните награди на съюза за 2012/2013 година.

Към гостите се обърна изпълняващата длъжността председател и главен секретар на СБЖ Снежана Тодорова, която в качеството си на домакин поздрави с празника на българската журналистика и изказа своята радост, че тази година списъкът на отличените е заслужено дълъг, защото са немалко онези, които са дали своя принос в областта на печатното слово и електронните медии.

А председателят на комисията по професионално-творческите въпроси на СБЖ и член на Управителния съвет на съюза Любомир Пеевски, който беше водещ на церемонията, с присъщия за него елегантен и изпълнен с чувство за хумор стил даде старт на празника.

„Вече 13 века все някой буди този народ и стигнахме дотам, че българите все са си будни – каза известният наш публицист и драматург. – Избрали сме този ден да раздадем нашите награди и поради още една причина, защото честваме светите Козма и Дамян безсребреници, та нали хонорарите ни вече са такива, че почти се доближават до тях.”

Преди да обяви наградените, Любомир Пеевски не пропусна да отбележи, че следващата година предстои да бъде чествана 120-годишнината на организираното журналистическо движение в България.

Той развесели атмосферата, разказвайки епизод за първите стъпки на големия чешки учен Константин Иречек у нас, когато в някакво заведение сервитьорката, която го обслужила, била швейцарка. На негов въпрос тя отвърнала, че е дошла в България да си търси работа.

Свързвайки тази приятна история с предстоящия юбилей на българската журналистика, Пеевски изказа надеждата, че може би ще дойде и онова време, когато швейцарците ще идват тук да си търсят работа. И тъй като тазгодишните награди се раздават по време на криза, те сигурно ще се запомнят.

С нескрито вълнение номинираните получаваха своите отличия. Те не пропуснаха да стоплят присъстващите със своите благодарности и сърдечни слова.

Получавайки своята награда, Светалана Дичева от БНР с видимо вълнение сподели, че журналистите са връзката между идеите и хората, което е много важно, и че в последно време много слушатели са се обаждали в радиото да изкажат своето желание в това време на криза интелектуалците да ги поведат.

Изненада за всички беше, че едно от най-популярните предавания на БНТ – „Бразди”, което също беше отличено с награда, тази година навършва… 50 лета. Така то става най-дълго задържалото се на българския екран предаване.

За в. „Култура” е знайно, че той отдавна се е доказал като свободна трибуна за българската култура.

А човекът на „Стършел”, който ни радва в пресата със своите свежи и пълни с чувство за хумор карикатури – Ивайло Нинов, поемайки отличието на СБЖ сподели, че тази награда не е единствено само за него, а за изключително трудната работа да се правят карикатури в печата.

„Винаги съм смятал, че най-голямото е признание е когато го получаваш от своите колеги” – каза кореспондентът на ИТАР-ТАСС Игор Броварник.

За Иво Никодимов, репортер от БНТ, първият учебник по журналистика, когато бил малък, станал в. „Поглед”, който четял с голям интерес.

А колегата му от bTV Антон Хекимян, който беше отличен за своето активно присъствие на екрана, винаги е твърдял, че е репортер. Той не скри радостта си от наградата и каза, че тя е много важна за него защото му е първата.

Може и ще прозвучи малко пресилено или невероятно , но рядко някъде другаде, когато са раздавани награди, да е царяло такова искрено и сърдечно оживление и радост от това, че твои колеги са оценени за труда си. И какво по-хубаво от това днес в това изнервено време някой да дари малко радост и признание на хора, извършили нещо, което си заслужава да бъде отличено.

Ето и наградените колеги, на които можете да честитите:

ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС – не се присъжда.

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: РАДИО
Награди
Светлана Дичева за предаването „ГРАФИТИ ПО ВЪЗДУХА” на БНР – Златно перо на СБЖ

Екип на предаването ,,ПОЗИЦИЯ” на Радио Варна
Плакет на СБЖ

Номинации – Грамота на СБЖ
Ирина Недева за предаването, посветено на Съединението на България по БНР

Елена Кортел за предаването ,,Изгрев” на програма „Христо Ботев” в БНР

Екип на БНР: Росица Кавалджиева, Ирена Гъделева и Татяна Иванова, отразил гостуването на Монсерат Кабайе

Юлиана Алексиева за цялостен принос към музикалните
програми на БНР

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ: ТЕЛЕВИЗИЯ
Награди
Предаването „БРАЗДИ” на БНТ – Плакет на СБЖ

Диляна Гайтанджиева от ТВ 7 за документален филм за войната в Сирия – Златно перо на СБЖ

ПЕЧАТ
Награда – Плакет на СБЖ
Вестник ,,Култура”

ФОТОЖУРНАЛИСТИКА И ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
Награди – Златно перо на СБЖ
Ивайло Нинов за актуална сатира в печата

Номинация – Тихомир Петков – фотожурналист от Хасково – Грамота на СБЖ

ЧУЖДЕСТРАНЕН КОРЕСПОНДЕНТ
Награда – Златно перо на СБЖ
Игор Броварник – кореспондент на ИТАР-ТАСС

КНИГА – не се присъжда награда

КОРЕСПОНДЕНТ НА ЦЕНТРАЛНА МЕДИА
Награда – Златно перо на СБЖ
Даниела Фархи – кореспондент на в. ,,Труд” от Варна

МАТЕРИАЛ В РЕГИОНАЛНА МЕДИА
Награда – Плакет на СБЖ
Емил Димитров и Гергана Димитрова от Русе за репортажите за златното съкровище в Свещари

БЪЛГАРСКИ МЕДИИ В ЧУЖБИНА – не се присъжда награда

ЕЛЕКТРОНЕН САЙТ
Награда – Плакет на СБЖ
Информационен сайт ,,Днес. бг”

ПРИНОС В ТЕОРИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА
Награда – Златно перо на СБЖ
Доц. Илиана Павлова за книгата ,,Да споделяш в облаците. Новите медии и журналистиката.”

СПЕЦИАЛНИ НАГРАДИ – Златно перо на СБЖ
Иво Никодимов от БНТ за активно репортерско присъствие в съвременния телевизионен ефир

Антон Хекимян от бТВ за актуална журналистика

Иван Коджабашев от Пловдив за цялостен принос в българското вестникарство

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here