В политиката трябва да има надграждане и признаване успехите и на другите

0

Голямата олимпийска гордост на България по борба Георги Мърков е народен представител в 42-ото НС от ПГ на КБ.

georgi markovСрещаме се в кафенето на парламента съвсем случайно и веднага подемаме  нашата стара тема. От години. Как малко се прави за българския спорт, как децата не са обхванати още от ученическа възраст и вместо да играят на компютърни игри, могат да отидат  на  спортните площадки или в тренировъчните зали. Мърков както винаги  говори сърцато ,че възрастните са тези, които трябва да насочат младото поколение да живее здравословно, за да има хъс и желание за победи. Споделям с нашия олимпиец, че сега в качеството си на  зам.-председател на Комисията за младежта, спорта и децата  ще може  да даде своя принос за родния спорт. „Но, това е политика, която трябва да има приемственост”, казва моя събеседник.

Питам го как е приел да носи бремето на народен представител, имайки предвид и другите му ангажименти в спорта?

ГМ: От 15 години се занимавам с политика. Бях областен председател на Пазарджик  и председател на общинския съвет на Септември. За първи път съм избран за депутат и се стремя да бъда всяка свободна минути сред избирателите си в Пазарджишкия край, срещам се с тях и търся начини да им помагам. Знаете,че сега повечето са безработни, имат проблеми с бизнеса, имат много социални неуредици. Искам  да бъда полезен с каквото мога и не преставам да търся връзка с всички, които искат да бъдат подкрепени или защитени. Разбира се, моята най-голяма болка е,че в Пазарджишка област  спортът е изоставен. Имаше много спортисти,но вече  20 години всеки прави по нещо на парче, но няма организация и обединяване на силите в посока на развитието на спорта. Поддържам контактите с националния отбор по борба. Аз съм от първите в този парламент, който  поиска борбата да остане в програмата на предстоящите  летните олимпийски игри. Предложението за помощ към спорта бе внесено от мен. Декларацията беше подкрепена от 136 народни представители, трима се въздържаха. В позицията на 42-ото Народно събрание  се изразява съжаление и недоумение от предложението на Изпълнителното Бюро на Международния олимпийски комитет за изваждането на борбата от програмата на летните олимпийски игри през 2020 г. Гордея се,че колегите се присъединиха към призива на  световната спортна общественост борбата да запази мястото си в програмата на летните олимпийски игри. Призовахме  125-та сесия на МОК в Буенос Айрес от 7-9 септември да приеме решение за бъдещото олимпийско развитие на борбата. От ръководството на българската федерация по борба изразиха благодарността си към народните представители, подкрепили декларацията.  Показателно е,че с този си акт Народното събрание обедини парламентарно представените групи.

Изпитвам гордост и от факта, че се състоя важна среща при председателят на Народното събрание Михаил Миков  със световния шампион по борба класически стил Иво Ангелов, който е носител на престижната титла на Световното първенство в Будапеща през септември. 2013г. Миков изрази надежда,че в бъдеще българската борба ще продължава да жъне големи успехи и да слави името на България по цял свят.

МК: Проф. Мърков, вероятно нашите състезатели по борба имат големи шансове на игрите през 2016г. Но и вие загатнахте за големите проблеми пред федерацията по борба?

ГМ: Напълно споделям виждането на председателят на федерацията Валентин Йорданов, който открито заяви,че голям проблем е  финансирането на клубовете, състоянието на материалната база и липсата на спорт в училищата. И аз съм на мнение,че трябва да се обърне внимание на детско-юношеския спорт, който е в основата за изграждането и открояването на талантливи млади състезатели. Необходимо е също и   възстановяването на ученическите игри.

Тук е мястото да подчертая,че председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Христо Монов постави на дневен ред  обсъждането на  конкретни законодателни предложения за решаването на тези проблеми, както и за цялостното развитие на спорта в България. Друга задача на нашата комисия е да контролира спорта в държавата, спортното  министерство, детския спорт, спорта на учащите в средните и висшите училища. Предстои ново строителство на стадион. За целта има участие по проекти. До сега като не давахме пари за спорт, трябва да ги даваме за лекарства. Нацията ни е болна. Децата са прогонени от спортните площадки и стадионите. Ние искаме да върнем   здравия дух в здравото тяло.

МК: Виждам,че докато говорим няколко души ви поздравиха и ви се усмихнаха. Видимо сте добре познат и сред депутатските среди…

ГМ: Срещам добро отношение и оценка за усилията, които съм вложил в кариерата си на спортист. За постигане на високи резултати се иска труд, постоянство и редица други качества като добродетели и точност.  Вероятно за това и в една и съща година станах европейски, световен  и олимпийски шампион.

Някои ме питат дали предпочитам политиката пред спорта? Тук не може да става и дума за сравнение. Аз съм и ще остана спортист до края на живота си. Между спорта и политиката има огромна разлика. При спорта знаеш кой е противника, излизаш и го побеждаваш. Докато в политиката не си наясно с противниковата страна, откъде и как ще дойде задкулисната и нечиста игра. Разбира се от години се възхищавам от политици с авторитет пред обществеността като  Янаки Стоилов, Сергей Станишев, Димчо Михайлевски… Не мога да изброя всички. В ПГ на КБ 50 на сто от депутатите сме нови и нямаме този опит в политиката. За това сега повече слушаме. Самият  живот е хубав, и най-хубавото в него е когато човек е здрав. Тогава има щастливи моменти.  В живата е важно и друго. Взаимното уважение, признанието за онова, което е направено от другия. В политиката има добри и не толкова добри неща. Трябва да съществува надграждане, лошотията и отрицанието са лош пример и носят само вреда. Ние българите понякога таим завист, все някой ни е крив и  виновен, чакаме някой да ни помогне. Връщайки се към парламента, смятам,че за една успешна политика е нужен консенсус. Как е възможно, който се качи

МК: По-различен ли е Георги Мърков в семейството си като депутат?

ГМ: Семейството е важен стожер за мен. Нищо не се е променило при нас. Само дето съпругата ми Мариана пое повечето грижи към децата и дома. Винаги съм твърдял,че една жена може да издигне,но и да принизи един мъж. В моя случай срещам пълната подкрепа и разбиране от нея. Имам и една голяма радост. Внукът ми Георги,който е на три години и половина и още от сега проявява хъс и интерес към спорта.Още от едногодишен прави лицеви опори и опити да се набира. Може да тръгне и по моя път. Но, знае ли човек. Дъщеря ми Десислава играеше в балет „Арабеск”, но сега има друга професия. Синът ми Тодор е икономист. Магията на щастливото семейство се крие в разбирателството , взаимното уважение ,признание и зачитане труда на другия. Но и аз съм толерантен човек и  естет към нежния пол. Винаги гледам на жената като към произведение на изкуството.

[tabs titles=”Биографична информация“][tab]

Георги Мърков  е роден  на 5 април 1946 г. в с. Горно Вършило, Пазарджишко.Тренира борба в категория до 57 кг. в СК „Локомотив“  при треньора Георги Дамянов.  После преминава в СК „Левски- Спартак“  в категория 62 кг. при треньора Слав Славов. Налага се като титуляр през 1970 г.

Мърков е носител на бронзов медал на световното първенство в Едмънтън през 1970г, олимпийски шампион от  летните олимпийски игри в Мюнхен през 1972г в категория до 62кг, световен шампион в София, европейски шампион в Катовице 1971г.

Завършва ВИФ „Г.Димитров”, става треньор в „Левски-Спартак” и помощник-треньор в националния отбор по борба. След Олимпиадата в Барселона през 1992 г. работи като треньор в белградския клуб „Раднички”, Швейцария и Австрия. Той е първият олимпийски шампион, който дарява медалите си на Музея на спорта при Националния стадион „Васил Левски”.

По време на европейското първенство в Йонкьопинг (Швеция) през 1984 г. е треньор в националния тим. По време на схватка, човек влиза с букет цветя на тепиха, а зад тях държи карабина. Настава суматоха и само Георги Мърков запазва самообладание. Напада в гръб терориста и му избива оръжието. За тази постъпка е награден от ЮНЕСКО и Световната федерация по борба.

Преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Автор е на методическото ръководство за студенти по класическа и свободна борба „Основи на спортната борба”. „Доктор хонорис кауза” на ВТУ „Тодор Каблешков” . Известно време е председател на Българския спортен тотализатор, областен управител на Пазарджик. Има собствен бизнес. Неговото име беше спрягано  за министър на спорта и Българския спортен тотализатор.

До влизането му в 42-ото НС  Георги Мърков е председател на общинския съвет на Септември. Почетен гражданин е на  София, Пазарджик и Септември.

Носител на  орден „Стара планина“ I степен „за изключителния му принос за развитието на физическото възпитание и спорта“. Георги Мърков е професор, доктор на науките.[/tab][/tabs]

Миглена Китанова

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here