Тласък, Никол Пруч и Якоб Шиихе, галерия Васка Емануилова, 25.10 – 24.11.2013

0

MeetingPointGuest_PUSH_poster[col3]От години платформата за съвременно изкуство „Място за срещи“ на галерия „Васка Емануилова“ целенасочено представя гостуващи млади художници. [/col3]

Настоящата изложба включва работи на двама австрийски автори. Тя се занимава с идеята за тласъка като телесно действие между необходимостта (трябва) и желанието (искам). А също така и с възможностите езикът на изкуството да изкаже или свидетелства за събитие. Събитието обаче не като случка, а като нарушаване на реда, който познаваме.

Никол Пруч се занимава с намерението (за едно или друго действие) във връзка с шанса и понятието на ситуационистите „dérivе” (случайно отклонение) при изследването на градското пространство. „Организация на територия” e психофизическо опознаване на центъра на София за един ден. Това е град, в който художничката никога не е била преди.

По време на откриването Никол Пруч ще направи пърформанс, в който е включена книгата на Георги Марков „Портрет на моя двойник”. За нея тя е метафора за живота, в който победите и загубите се предоговарят от шанса.

От своя страна, Якоб Шиихе използва сложния език на живописта и видеото, за да изрази отсъствие. Не образът, а празнотата е това, което го занимава. Неговите работи са обединени от историята за художника, рисуващ върху вода, разказана от Хелмут Хайсенбютел през 1976. Въображението за нея и за тази странна фигура на твореца, Якоб Шиихе изследва като утопия за свобода. Рисуване, което  поражда самоизтриващи се „картини“.

Куратор на изложбата: Владия Михайлова

25.10. – 24.11.2013 / Откриване: 25.10., петък, 18 ч.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here