Любовта и културата сближават народите

0

Мексико и България имат сродни традиции и вкусна кухня
[pullquote]Арлет: „Българите ме накара да се чувствам като в родината си”[/pullquote]Арлет Еунис Ариас-Христов  е  от далечната държава  Мексико, родена в Hermosillo,Sonora. От една година е щастливо омъжена за Лъчезар Христов, с който живеят в САЩ,  Флорида. За първи път е в България, защото иска на всяка цена да се докосне до някои кътчета от  родината на съпруга си.

Заради младостта, или просто защото е открит човек,  Арлет споделя първите си усещания и впечатления от България. Езикова бариера за нашия диалог почти няма. На помощ е Лъчезар, който обогатява и допълва разговора.

Какво не знаем за традициите и историята на нейната родина?

Двадесет и шест годишната мексиканка е завършила Университета за  „Хотелиерски менеджмънт” в родния си град.  В момента работи със съпруга си в училище за обучение на летци от цял свят Epic Aviation.  Твърди,че в Мексико държат на образованието и компютърното обучение.

Мексиканската страна има богата история, красива природа и много сърдечни хора, казва моята събеседничка.” Най-големият град Мексико е и столица на страната ни. Там официалният език е испански”. Питам Арлет за специфичната  архитектура, постройки, храмове, музеи, пирамиди, църкви и екзотични курорти.

Повечето малки градове, в южната част на Мексико  имали  в центалната си част  богато укресени сгради на кметства, катедрали и място за неделния оркестър. Жилищата  испански тип  стигали до два етажа, с вътрешен двор, заобиколен от галерия. Сградите с декоративни портали и прозорци с богата украса, били носители на мотиви на готика, барок и класицизъм.. както и с индиански мотиви. Говорим за курорти, които привличат туристи от цял свят. Курорта Акапулко било любимо място на американски актьори , а  Пуерто Лас Адас е характерен с белите си сгради и архитектурен ансамбъл от естествени материали.

В Мексико живят метиси,бели и индианци, които са 56 етноса. Между тях и древните ацтеки, маи,отоми и др. Сред са  тях католици, християни  и протестнати.

Мексико привлича с живописна и древна култура, съвременен туризъм, ниски цени, добро здравеопазване, разнообразна природа. Туризмът се развива в пълна степен. Тук са едни от най-големите пирамиди в света.

Пояснявам на Арлет,че ние в България донякъде знаем за древната цивилизация на ацтеките,  населявала днешно Мексико. Богатата митология, храмове, изкуство, философия и бит са впечатляващи. Арлет е общувала с индианци и знае,че животът им е бил труден,но все пак те са оцеляли. Със съпруга си  били в щата Сонора и са се докоснали до бита на племето сери. Впечатлена е,че  живеели скромно  в малки колибки и леки постройки, и само тук-там имало електричество. Последните години били по-добри за индианското население, заради притока  от туристи. В Сонора местните хора се прехранват с морска храна, костенурки и нямат земеделски култури. Специфичното индианско облекло не можело да се види днес. Вече предпочитанията били не толкова към ръчно изроботените одежди и аксесоари. От племето носели по-съвременни дрехи. Тамошните хора изработвали уникални и изящни фигури от дърво, различни купи и кулиета,които са доста трудоемки и пипкави като направа. Една купа струвала например 25 долара, но пък се изработвала за три месеца на ръка.

Арлет казва ,че индианците били усмихнати и гостоприемни, радвали се на всички  гости. В разговора тя си припомня за своето семейство, което не вижда вече толкова често. И много ѝ липсва. Бащата на Арлет е работил в държавна електрическа компания,но от скоро е пенсионер. Майка ѝ е домакиня,която се слави с вкусното приготвяне на храна. Арлет има по-голям брат, който е директор на местната телевизия и  собственик на маркетингова компания. Тя има и 16-годишна сестра. Казва,че моралните ценности идват от фамилията. Признава,че нейното семейство е голямо и задружно. Всяка събота многолюдните ѝ роднини от страна на майка ѝ и на баща ѝ се събирали на обяд, пеели и танцували. Всички отивали на църква и спазвали  обичаите по всички правила. Разбирам,че чичото на Арлет е известен хореограф, който ръководи детска школа и организира фестивали. Танцьорите били на турне и в Европа преди няколко години.Танците са различни,някои от които исторически и автентични. Самата тя има отношение към това изкуство, танцува и никак никога не ѝ омръзва. Твърди,че танцът изразява културата на нацията и желанието на хората за свобода и творчество.

Традиции у нас и в Мексико

Впечатляващо нашите празници почти се припокриват с мексиканските. Например в Мексико на 5-ти февруари честват Ден на конституцията, на 24 февруари е Денят на националния флаг на Мексико,  1-ви май е Ден на труда,16-ти септември е Ден на независимостта,20 –ти ноември е Ден на мексиканската революция.

На  31-ви април  празнуват ден на детето, третата неделя на юни е ден на бащата, а на майката е 10 –ти май, 15-ти  май е Ден на учителя.

На 2 –ри ноември  мексиканците отдават почит на починалите. Слагат снимка в домовете си  и поставят на рафтче любимите предмети и храна на мъртвите. Вярват, че те идват духом за един ден. Това се спазва и в училищата, когато се почита паметта на някой преподавател. Мексиканците празнуват на 25 декември Коледа и на 31 декември Нова година.

Интересното е ,че 40 дни преди Великден  индианците от племето yagui се обличат с костюми и танцуват всеки ден по улиците.  Така чрез танца  искат прошка  пред Бога и през това време не говорят.  Не боядисват яйца.  На самия Великден църквата се затваря следобяд и настъпва пълно въздържание  от светския живот.

Близки празници между  България и Мексико, но и сродна  кухня

„Мексиканската храна е част от големите собствености на човечеството”,казва Арлет. Става дума,че и у нас се приготвят сполучливо тортили, моле с пиле, енчилади с пипер. В Мексико използат много царевица, боб, лютив пипер. За ястието моле, използвали  30 продукти, между които има шоколад, три вида чушки, пиле и пр. Семейството на Арлет държи на вкусната и добра храна, с качествени продукти. Най-често приготвяли салса-накълцани домати, лук и лют пипер. И те имат своята сиренка. За разлика обаче от нашата ,тяхната е когато между две тортили се сложи кашкавал.

Арлет е възхитена от нашенската баница, мусаката , айряна, пълнените чушки. Казва,че  както кухнята,така и  духовността на двата народа си прилича.  Българите били фамилно настроени, учтиви и топли. Арлет отбелязва,че и флаговете са  идентични. На България  флагът е бяло,зелено и червено, а на   Мексико флагът  е зелен, бял и червен , а по средата е гербът-орел захапал змия. С уточнението,че скалният орел е национален символ на Мексико. Младото момиче харесва местата,които е посетила у нас. Рилските езера, София, Плевен и околностите, Кюстендилския край и с. Таваличево, Пловдив и още няколко китни места. Казва,че България й е като трети дом. И се надява пак да дойде. Впечатлена е от старите сгради и постройки,както и от богатото ни историческо минало.

Смята,че любовта  и културата сближава народите, и че съвременният човек е гражданин на света. Иначе не би могла да срещне любовта на живота си  в България.

На читателите иска да каже, че тук има хора, които са я накарали да се чувства вкъщи, комфортно.Честити на българите за културата и призовава  това, което имат  да не го загубват, за да може следващия път като дойде,  да научи повече за България. И да се научи да кзва „да” и „не” с въртене на главата по нашенски.

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here