„В търсене на Списаревски“ – документален филм за летаца Димитър Списаревски

0

Премиерата на новия филм на Адела Пеева – „В търсене на Списаревски“ се състоя на  5 октомври 2013 от 19 часа в препълнения салон Дома на киното.

Прожекцията под патронажа на Кмета на София г-жа Фандъкова и в навечерието на празника на ВВС премина при голям успех и завърши с аплодисментите на залата. Освен екипа си, режисьорът Адела Пеева представи и част от героите на филма.

„В търсене на Списаревски“ е с участието на Иван Юруков и разказва за летеца-изтребител Димитър Списаревски, който през Втората световна война, защитавайки София по време на англо-американските бомбардировки се блъска със самолета си в американски бомбардировач и загива като герой. Филмът е посветен на 70 годишнината от гибелта му.

[tabs titles=”В търсене на Списаревски, Резюме, Прожекция в Евросинема, Прожекция в Дом на киното“] [tab]

България, 2013, 60 мин., документален

Сценарий и режисура: Адела Пеева
Оператори: Калоян Божилов, Димитър Скобелев
С участието на актьора Иван Юруков

Продукция: Адела Медия; Българска Национална Телевизия; ИА Национален Филмов Център; Програма „Култура” на Столична община; Програма МЕДИЯ[/tab] [tab]Документален филм за летеца Димитър Списаревски, който през Втората световна война защитавайки София по време на англо-американските бомбардировки се блъска със самолета си в американски бомбардировач  и загива като герой.

Чаровен, красив като Аполон, любимец на жените, недисциплиниран, побойник, герой, фашист?! Какъв всъщност е бил той? Кой  е Димитър Списаревски?

Филмът се опитва да даде отговори на тези въпроси, търсейки от най-различни и често противоречиви гледни точки, като че ли недостижимата истина за този човек.[/tab] [tab]Бул. Стамболийски №17

22 октомври – 12.30 ч.
23 октомври – 16.00 ч.
24 октомври – 12.15 и 18.00 ч.[/tab]
[tab]Ул. Екзарх Йосиф №37

22 октомври 15 ч.
23 октомври 19 ч.
25 октомври (петък) – 15.00 ч.
28 октомври (понеделник) от 13.00 ч.[/tab]
[/tabs]

За Адела Пеева

peeva

[quote]„Адела Пеева е най успешната режисьорка на документални филми с неизброими награди от международни фестивали” (в. „24 часа”)

„Адела Пеева е най популярния режисьор в този жанр и от двата пола…

Тя също е и  единствения български режисьор печелил Номинация за Наградата на Европейската филмова Академия за най добър документален филм – при това два пъти, с филмите си

„Чия е тази песен”(2003) и „Развод по Албански”(2007) (в. „Сега”)[/quote]

Адела Пеева е дипломирала „Кино и телевизионна режисура” на „Академията за кино, театър и телевизия” в Белград.

От 2003 година е член на Европейската филмова академия. На филмовия фестивала в Кан през 2011 година е специален гост, като един от 20-те изтъкнати европейски режисьори с принос към европейската култура, поканени за честването „20 години на програма МЕДИА”.

Била е член и председател на журито на десетки международни фестивали, между които журито за документално кино на Европейската филмова Академия, Икуменическото жури на международните фестивали в Кан, Берлин и Локарно, международното жури в Мумбай, Индия и други.

Гост-преподавател в университета в Оклахома и университета „Лойола” в Ню Орлеан. Ръководи Мастер клас и семинари в Финландия, Индия, Италия, Словения и Ирландия.

Някои от нейните филми създадени  преди 1989 г.  и демократичните промени  са забранени за показване от тогавашните власти. Това са “Майки” награда “Сребърен ритон” и “В името на спорта” Награда на критиката на Националния фестивал „Златен Ритон” в Пловдив.

След 1990 година създава продуцентска къща „Адела Медия“. Реализира над 30 документални филми между които „Чия е тази песен“ (участие на 52 фестивала, 15 награди), „Излишните“, “Развод по албански“(36 фестивала, 12 награди), „Кметът” – награда на Българската филмова академия за най добър Български документален филм 2010 г., „Сънувам старци“ (награда на публиката фестивала RAI в Лондон) и др.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here