Феноменът Фуджико Хеминг с концерт в София

0

„Вълшебната кампанела“ ще звучи на 24 октомври, от 19 ч. в зала 11 на НДК

Световноизвестната пианистка Фуджико Хеминг ще изнесе солов клавирен концерт на 24 октомври от 19 ч. в зала 11 на НДК (кино „Люмиер“). Изпълнителката е в България по покана на Посолство на Япония.

Въпреки частичната загуба на слуха Хеминг предизвиква възхищението на публиката със своите виртуозност и силно музикално присъствие (https://www.youtube.com/watch?v=xNzzF0M5hB0). Българската публика ще се наслади на нейната „Вълшебна Кампанела“, както се казва и дебютният албум на голямата пианистка, продаден в тираж от над 2 милиона копия.

Фуджико Хеминг започва да взима уроци при видния пианист и музикален педагог Леонид Кройцер на 10-годишна възраст. Той веднага предрича успехa й на изпълнител, който един ден ще очарова света със своя сензационен талант. Завършва Токийския университет  по изкуства и печели различни награди в най-важните музикални конкурси на Япония като Музикалния конкурс на NHK Mainichi и Музикалните награди на Cultural Radio Broadcasting Inc. Постъпва в Берлинския музикален институт с най-висок резултат, а по-късно се премества във Виена, където учи при легендарния Пол Бадура Шкода. Фуджико продължава своята активна концертна дейност, но в резултат на тежък инцидент почти губи слуха си.

През 1999 г. Фуджико предизвиква истинска сензация в Япония след свой успешен концерт там и документалния филм, който японската телевизия NHK излъчва за нея.

През 2001 г. Хеминг изнася концерт в Карнеги хол в Ню Йорк, а година по-късно вече е направила изяви в почти всеки по-голям град в света (http://www.fujiko-hemming.com/global/profile/index.html).

През годините Фуджико Хеминг е гост на много европейски музикални фестивали, като през 2010 г. свири пред отбрана публика в последния ден на Фестивала на Шопен във Варшава.

Концертът на световноизвестната пианистка е част от Дните на японската култура, които се провеждат за 24-ти път у нас. Събитията от програмата винаги предизвикват огромен интерес в страната и имат голям принос за заздравяване на отношенията и взаимното опознаване на България и Япония.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here