“КЪСЕН ПЛЕНЕРИС“, Любен Зидаров, галерия Ракурси, 24.10-12.11.2013г

0

Selfportrait[col2]От 24.10.2013 г. до 12.11.2013 г. галерия “Ракурси” представя изложбата „Късен пленерис“ на Любен Зидаров. Известният живописец, с чиито илюстрации на литературни произведения са израснали много поколения в България и който тази година навършва респектиращия 90-годишен юбилей подрежда живопис, акварел и 5 автопортрета.[/col2] [quote] „Много пъти съм чувал да казват, че пленерът е за млади хора; и тъй като играе важна роля в творческото битие на художника, прекият, непосредствен контакт с реалния свят изисква сетивата на младостта.

Но ето, че той се оказва обект и за беловласи младежи. Какво по-добро от това. Освен ако цифрите в кръщелното им свидетелство не са сбъркани.

Пленерът е не само емоционален творчески терен, но и нагласа за години наред, със свое място в сетнешните вълнения на художника. Той дори е способен да провокира творческа енергия във вакуумните периоди, съпътстващи всяко творчество.

Изложбата обхваща 15 акварела и 10 живописни творби. В по-голямата си част тя е резултат на своего рода самотен пленер, на рисуваното през летните и есенни месеци на настоящата година, непосредственото общуване със спокойствието и лиричния свят на природата и нейната фауна.

Знаем, че с природата шега не бива, а хуморът е неотлъчен нюанс на всичките ми изложби, така че си позволих малка закачка с два от петте автопортрета посветени на два световни шедьовъра – „Човекът с шлема“ и „Захари Зограф“, които носят днешна дата на нарисуваните преди повече от тридесет години.

Тъй като сатириците и хумористите казват, че светът е оцелял, защото се е смял, посветих и тази моя изложба на оцеляването на света…и на думите на Чарли Чаплин: „Ден без смях е изгубен ден“.

Любен Зидаров[/quote]

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here