Ансамбъл „Българе” със спектакъла „Това е България”…

0

Столичната зала „Универсиада” събра почитателите на националния фолклорен ансамбъл „Българе”, послучай Международния ден на музиката и 11 години от създаването на ансамбъла.

Организатор на концерта бе СО”Слатина”, с дейното участие и инициатива  на кмета Антоанета Апостолова.

Точно на 1-ви октомври 2002г на бул.”М.Луиза”№58 се провела първата репетиция на „Българе”. Неговите създатели Христо Димитров, сестра му Елена Андерсон и зет му Ян Андерсон не предполагали, че ще последват стотици концерти и спектакли у нас и в чужбина.

Христо Димитров сподели,че това е първият  частен фолклорен ансамбъл в Европа, който има зад гърба си четири авторски спектакъла,  над 1000 концерта, много от тях благотворителни, в 21 държави, между които Русия,САЩ, Япония, Канада. „Българе” се финансира изцяло от средства на родни предприемачи и части лица, без използването на държавни средства. В ансамбъла участват 50 мъже и жени танцьори.

Спектакълът „Това е България” взриви емоциите и приповдигна настроението в зала „Универсиада”. Аплодисментите не спираха. Великият актьор Георги Черкелов, макар и виртуално бе в ролята на разказвач, който запозна присъстващите с магията на танца и фолклорните традиции в седемте етнографски области на България – Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия. В миг на сцената оживяваха образите на родопчани, македонци, хъшове, моми и момци от различни краища, които не спираха да се вихрят в омайни, бързи, и красиви танци. Музиката, хората, ръчениците, заигравките, фолклорните мотиви и фрагменти, ни върнаха години назад, при нашите предци и носители на нашенската традиция.

Ансамбълът има сътворени още три спектакъла-„България през вековете”, „Албена” ,”България и Европа”.

Христо Димитров сподели, че икономическата криза унищожава духовността и че изкуството се нуждае от финансиране. Той отбеляза,че културата у нас бележи известен напредък и това се виждало най-вече в концертните зали. Казва,че за да имат  изяви  творческите състави,  се нуждаят  от средства, които държавата не осигурява. Но и   благодари на спонсорите, които са им подавали ръка. Известният хореограф  е убеден, че за да станеш  част от ансамбъла е необходимо да притежаваш  талант или дар от Бога да бъдеш танцьор, да имаш съответното  образование и подготовка, да си с творческа  практика, която включва – да си  танцувал на сцена, да си свикнал с публиката, със сценичната треска. Пожелава на българите вдъхновение и вяра за по-добро бъдеще и светли години за изкуствата!

Миглена Иванова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here