ПОСТЕЛЯ ОТ ТРЕВИ, Красимира Дренска, СГХГ, 24.09 – 20.10.2013г

0
"Bed of grasses"

Софийската градска художествена галерия продължава есенния си сезон с представянето на КРАСИМИРА ДРЕНСКА пред софийската публика.

В изложбата ” ПОСТЕЛЯ ОТ ТРЕВИ” художничката излага избрани свои творби в периода 1990 – 2013 година.

Откриването се състоя на 24 септември, вторник от 18.00 часа. Може да посетите изложбата до 20.10.2013г.

Красимира Дренска участва активно в художествения живот у нас през 70-те години на 20 в. Днес, след десетилетия отсъствие, тя отново представя свои творби пред софийската публика. Произведенията, плод на дългогодишно развитие и впечатляваща артистична дейност в престижни световни центрове на изкуството, показват зрялото творчество на авторката в светлината на разнообразни естетически и пластически търсения.

В работите на Красимира Дренска прецизното, доведено до изящество техническо изпълнение е съчетано с жива и отзивчива чувствителност; деликатното присъствие на цвета и движението на светлината отвеждат към съкровени емоции, а драматичното стълкновение между бяло и черно се превръща в противоборство на духовни стойности. Позната на българската публика с ранните си гравюри на дърво, днес авторката експериментира с комбинации от техники, неизменно търсейки в съвременната визия одухотвореното присъствие на дълбоко преживяна емоция.

В изложбата участват творби от различни периоди, които, в динамичен диалог помежду си, очертават основни моменти от творчеството на Красимира Дренска. Сред тях се открояват серии като „Сенки и суети”, „Хербарий”, „Летни затишия”, „Рисунки в циан”, „Писмата на Катарина”, инсталации с авторски книги. Техниките /цианотипия, пигмент трансфер, сериграфия, рисунка/, използвани с финес и свобода, извеждат образи от съкровения свят на художничката до значимостта на послания.

Красимира Дренска е родена в София през 1947 г.
През 1971 завършва образованието си във ВИИИ «Н. Павлович» – София, специалност Графика и Изкуство на книгата.
През 1976 е утвърдена като член на Съюза на българските художници. Участва активно в изложби в страната и в международни биеналета за оригинална графика.
През 1977/78 получава френска стипендия за специализация в Париж. Работи с известния професор Хайтер в интернационалното Ателие 17 и бива въведена в разработените от него специални техники на съвременният експериментален дълбок печат.
От 1980 нататък живее и работи в Швейцария. Омъжена е за художника Дади Вирц.
През 1980/84 провежда следдипломна специализация в Шуле фюр Гесталтунг – Базел.
През 1984/86 специализира История на изящната графика в Лондон и Париж.
През 1985 започва кариерата си като преподавател и по-късно доцент в Шуле фюр Гещалтунг – Базел. Преподава техниките на високия печат и история на изящната графика.
През 1996 със стипендия от Министерство на културата и образованието, Базел, специализира в Университета Тексас Сан Антонио в областта на ранните фотографски способи.
През 1999 е гост-доцент в Минеаполис Колидж за Изящни Изкуства и Дизайн. Преподава рисуване и специалността Авторска книга.
През 2000 въвежда специалността Авторска книга в Шуле фюр Гещалтунг – Базел.
През 2002 основава Форум Авторска книга – Базел, който ръководи и досега. От тогава е куратор и участва в 12 международни изложби с авторски книги.
Като художник на свободна практика участва в многобройни изложби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here