#хаштаг в подкрепа на донорството в България

0

Радомир Славчов е асистент във Факултета по химия и фармация към Софийски университет. Още като студент  се среща с Ели – енергична, жизнерадостна и вечно любопитна, влюбена в движението и живота. Учат в един поток, една група, тя го разсмива, понякога го натъжава, той я ядосва, тя му се цупи…  Но става така, че Ели посреща 28-мия си рожден ден в болницата сред плашещи прогнози за бъдещето, паникьосани роднини и една несигурна перспектива – тънкочревна трансплантация. А дотогава – тотално парентерално хранене и безконечно чакане по листите за трансплантция в Италия и у нас. Радо е неотлъчно до нея. Въпреки страха и неопитността си той се впуска в едно съвсем непривично за него занимание – организиране на благотворителни събития с цел набиране на средства за Ели. Следват изложби, концерти, дискусии, спортни състезания… Радо постепенно се запознава с проблемите на чакащите за трансплантация у нас, с абсурдите на родното ни здравеопазване, с недомлъвките на институциите и най-вече с хорското невежество.  До него в битката са приятелите му, д-р Симеонова (лекуващ лекар на приятелката му и настоящ директор на Агенцията по трансплантация) и… усмивката на Ели.

Пет години по-късно Радо продължава борбата ЗА трансплантацията и по-добра здравна култура относно проблемите на донорството.  Ели все още чака, а той заедно с нея. Около тях са се съюзили пациентските организации в България, Изпълнителната агенция по трансплантация, редица медии и куп доброволци – юристи, художници, дизайнери, програмисти, лекари, спортисти, които даряват своя труд при организирането и провеждането на събитията,  целящи да информират хорта за правната и етичната страна на донорството и трансплантацията тук в България. Усилията на всички се въплътяват в уебсайта BGDONOR.COM, където в най-синтезиран вид са събрани нормативни документи, истински истории и обяснения относно митовете и спекулациите около донорството от жив и трупен донор. Съвместно с Изпълнителната агенция по трансплантация BGDONOR.COM организира серия серия културни събития в рамките на Седмица на донорството от 7-ми до 14-ти октомври тази година. Мястото – Народен театър „Иван Вазов“. Целта…

ЧБ: Каква е целта на кампанията?

РС: Кампанията е информационна. Основната цел е да спасим живота на хората от листите за трансплантация на органи и тъкани. Тези хора си отиват поради предразсъдъците ни. Кампанията трябва да подтикне обществото ни да се самообразова по темата с донорството на органи и тъкани. Ако знаем как става една трансплантация, ще можем да отсеем сами истината от митовете. Целта е още да покажем, че тези хора съществуват – пациентите на хемодиализа, пациентите, които чакат за костен мозък.

ЧБ: Кога ще се проведе кампанията? Какви събития предвиждате?

РС: Кампанията вече тече и тя е дългосрочен ангажимент. Вече има сайт, фейсбук-страница, с подкрепата на медиите нашите пациенти имат редовни участия и обясняват проблемите си. Но е време да излезем от рамките на ефира и интернет. Европа чества деня на донорството на 12 октомври тази година. Във връзка с това в няколко града в България Изпълнителна агенция по трансплантация и ние – пациентските организации – организираме няколко събития за да го отбележим. Започваме с информационна изложба, която ще се състои от 7 до 21 октомври пред Народния театър. Покрай изложбата ще има открито фотоателие, доброволци ще раздават материали. От 11 до 13 октомври ще се състоят V-тите Национални игри за трансплантирани и диализирани. На 13 ще има и благотворителен концерт пред театъра.

ЧБ: От кого се организира и спонсорира кампанията?

РС: Организира се по инициатива на д-р Симеонова, директор на Агенцията по трансплантация, която успя да обедини няколко пациентски организации – Български съюз на трансплантираните,Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания, Асоциация за детско развитие “Член 24”, Асоциация на чернодробно трансплантираните в България,

Асоциация пулмонална хипертония. Също десетки доброволци, сред които художници, писатели, фотографи, спортисти. Информационната изложба например ръководи Илина Консулова. Тя е и автор на концепциите по визията на рекламните материали, а техническото им изпълнение поеха от Archer Ideas. Сред художниците, дарили труда си за нашата кауза, са Мриян Ценов, Даниел Нечев и Кристина Якимова. Много хора ни подкрепят от сърце, защото проблема с донорството засяга почти всеки. Всеки има брат, съсед, приятел, който чака за трансплантация, който се мъчи, защото няма донор.

За съжаление, срещаме проблем със спонсорите. Плашат се, защото темата е тежка. Донорството на органи разчита краят на живота на някого да стане спасение на 7 други живота. А в България, смъртта като че ли е тема-табу. Спонсорите предпочитат да подкрепят изцяло позитивна кампания. Например, кампания за събиране на 40 000 лв. с които наш чакащ пациент да иде в чужбина, за да му направят трансплантация с орган на испанец, французин или немец, и да се върне здрав. Нашата кампания има много скромни разходи – на цената на половин трансплантация в чужбина и доброволния труд на всички пострадали от проблема можем да проведем много сериозна серия събития. Един човек да убедим, че трансплантацията не е търговия с органи, че мозъчната смърт не е кома, че донорството на органи е едно от най-човечните решения, които някой може да вземе – ами това са седем спасени. Седем живота!

ЧБ: Вашите лични причини да се борите за каузата на донорството и трансплантацията в България?

РС: Аз съм един от онези, които са събирали благотворителни средства на улицата, за да пратят техен близък на трансплантация в чужбина. Най-добрата ми приятелка разчита на донор, за да продължи да живее. В момента е на тотално парентерално хранене. Разбирайте, на системи от сутрин до вечер, с един маркуч стигащ от гърдите до предсърдието ѝ, през които се „храни” и „пие”. Това не е живот. Покрай нея се сприятелих с много като нея. Пациенти на диализа. Пациенти с левкимия и анемия. Хилядите невидими, които обществото ни игнорира преднамерено, защото не е гот да мислиш за болести. Хора, които заобичах. Като видиш как се борят и колко обичат живота, не можеш да останеш безчувствен. А решението на техния проблем е толкова просто – трябва да отвориш един сайт и да прочетеш малко. Знанието е несъвместимо с предразсъдъци. А предразсъдъците ни, в случая, струват човешки животи. Запознах се и с много трансплантирани. Всеки заслужава този шанс. И то тук, у дома. В България.

Изложбата, която ще се състои пред Народен театър „Иван Вазов“ в периода 7-21 октомври, е с работно име #хаштаг. Тя ще включва произведения на млади български художници и информационни принтове по проблемите на донорството и трансплантацията. Посетете я и се включете в кампанията на Изпълнителната агенция по трансплантация и BGDONOR.COM за по-добър живот.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here