Милион подписа за освобождаването на петимата

0

yellowribbon[col3]На 12 септември в салона на посолството на Куба в България се състоя вечер посветена на Европейската кампания – Милион подписа за освобождаването на петимата.[/col3]

На 12 септември 1998 г. бяха задържани и затворени в САЩ петима кубински граждани – Рене, Херардо, Фернандо, Рамон и Антонио. Процесът срещу петимата се провежда в Маями, Флорида – място, където не може да се очаква никаква справедливост и милосърдие към тях. Повече от 12 години тези героични момчета гният неоснователно в пет различни американски затвора при суров, тежък режим.

Куба и честните хора по света не спират да настояват за тяхното освобождаване. Третирането им като “шпиони” е гавра с истината. Те не са “подкопавали националната сигурност на САЩ”, както ги обвиняват, а са я укрепвали – ако се приеме, че най-важното за нея е да пребори тероризма. Всъщност Петимата са се занимавали точно с това – опитвали са се да неутрализират терористичните попълзновения на най-радикалните кръгове от кубинската емиграция в САЩ. Целта, разбира се, е била да се предотвратяват преди всичко диверсионни действия и заговори срещу Куба. Те са защитавали родината си.

Вечерта беше организирана от несравнимата с нейното излъчване и слънчево озарение посланичка на Куба в Република България Н. Пр. Терасита Капоте Камачо, която отново изненада приятно с поднасянето на всеки гост на вечерта на жълта панделка. Този символ е взет от една житейска ситуация, случила с също в САЩ, където несправедливо осъден мъж, изтърпявайки по-голяма част от присъдата се помолил на съпругата си, ако наистина го обича и продължава да го чака, да окачи жълта панделка над входната врата, за да може той да я види когато се прибере вкъщи. Когато тя се прибрала у дома, започнала да окачва такива жълти панделки на всички видими места по пътя до дома – дървета, стълбове, пощенски кутии. Така жълтата панделка се превърнала в символ на любовта към тези, които не са в момента у дома и надеждата скоро да се завърнат при тези, които ги обичат истински.

Представители на различни обществени организации и дружества за приятелство с Куба поднесоха своите поздрави и уверения във вярата си в каузата за освобождаването на кубинските патриоти.

Красимир Пеков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here