V МЕЖДУНАРОДНА Лятна Академия-симпозиум Ахтопол 2013

0

От 2 до 12 септември 2013 г. в творческата база на НХА в гр. Ахтопол се проведе Лятна академия – симпозиум – общоакадемичен проект на Националната художествена академия. Целта на проекта е да бъдат създадени произведения в областта на скулптура от дърво, камък и метал.

Специфичното в работата на творците в настоящото издание е, че участващите ръководители на екипи са преподаватели в различни специалности, но имат афинитет към материал, форма и обем. Това създава предпоставка да се реализират произведения с по-различни творчески виждания и послания. Скулптурните пластики ще бъдат изпълнени в рамките на симпозиума и експонирани пространството на творческата база на НХА, град Ахтопол. Това ще допринесе за естетизирането на града и ще спомогне за развитието на културния туризъм.

Участници:

Доц. Ева Мьозенедер от Залцбург, Австрия – участник в редица международни изяви и собственик на графично студио, оборудвано за графичен печат. От 1990 доцент към Департамент „Графика“ към Университет  „Моцартеум“, Залцбург, Австрия;

Проф. Николай Драчев – Декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател в специалност „Стенопис“, НХА;

Проф. Георги Георгиев – Декан на Факултета за приложни изкуства и преподавател в специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“, НХА;

Проф. Светозар Бенчев – зам.-декан на Факултета за изящни изкуства и преподавател по рисуване в НХА;

Проф. Красимир Джидров – преподавател в специалност „Керамика“

Проф. Валентин Колев – преподавател по живопис и композиция в специалност „Живопис“, НХА;

Ас. Васил Колев – преподавател по графика в специалност „Графика“, НХА.

 

На 12 септември 2013 г. от 11:00 часа в Творческата база на НХА, Гръцко училище гр. Ахтопол в присъствието на кмета на община Царево, инж. Георги Лапчев, кмета на гр. Ахтопол, инж. Атанас Желязков, ректора на НХА, проф. Светослав Кокалов и представители на ръководството на НХА бяха представени резултатите от работата на екипите и официално открита скулптурната експозиция. Участниците ще получат сертификати за участие.

Международната Лятна академия – Ахтопол 2013 се осъществява със съдействието на Община Царево и Кметство Ахтопол и с подкрепата на Societe Generale Експресбанк – основен партньор на Националната художествена академия.

Снимки от творческата база на НХА в Ахтопол:

Снимки от събитието: https://blackandwhitemag.bg/?p=3820

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here